skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Pokrój tusze królika na kawałki i weź kilka kawałków do gotowania. Opłucz mięso pod bieżącą wodą.
Krok 2:
Napełnij mięso królika białym winem, przykryj folią spożywczą i pozostaw do marynowania na co najmniej 6 godzin.
Krok 3:
Po marynowaniu usuń kawałki królika z wina i osusz papierowymi serwetkami.
Krok 4:
Na małym talerzu wlej trochę mąki i zwiń każdy kawałek królika w mące ze wszystkich stron. Upewnij się, że mąka równomiernie pokrywa każdy kawałek.
Krok 5:
Rozgrzej patelnię, aż będzie gorąca i wlej trochę oleju roślinnego. Ułóż wszystkie kawałki królika zwinięte w mące i smaż je ze wszystkich stron na złoty kolor. Posyp mięso odrobiną soli i przypraw.
Krok 6:
Obierz cebulę i spłucz. Następnie pokrój cebulę w półpierścienie i dodaj na patelnię do mięsa. Smaż wszystko razem przez 2-3 minuty. W tym czasie cebula stanie się przezroczysta.
Krok 7:
Wlej resztki marynaty na patelnię i zagotuj. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj na małym ogniu przez 1,5 godziny. Obróć kawałki królika kilka razy podczas duszenia. Jeśli ciecz szybko odparuje, wlej trochę gorącej wody.
Krok 8:
Podczas duszenia cebula całkowicie zmięknie, a sos stanie się grubszy. Mięso jest doskonale nasycone sosem winnym i staje się miękkie, aromatyczne i delikatne. Takie danie z królika można podawać jako niezależne danie lub uzupełniając je dowolnym dodatkiem. Smacznego!
jeśli chcesz zaskoczyć gości nowym i smacznym daniem, polecam skorzystać z przepisu na mięso królika z białym winem. Wino najlepiej używać wytrawne.
takie danie jest idealne na świąteczny stół. Rzeczywiście, w normalnych czasach gotowanie królika jest rzadkością.
przystawka z ziemniaków, ryżu lub makaronu jest idealna do tego dania.
wino odgrywa rolę marynaty, ale mięso można gotować zarówno na patelni, jak iw piekarniku.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Królik (cięcie) - 188 kcal/100g
- Królik pieczony - 241 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g