Królik w białym winie

pyszne i aromatyczne danie w świąteczny dzień. Wino doskonale nadaje się do marynowania mięsa królika. Podczas marynowania alkohol ma czas na odparowanie, a wszystkie smaki i aromaty przechodzą do mięsa. Przepis jest dość prosty. Więc każda gospodyni sobie z tym poradzi. Spróbuj I ty!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 39 % 12 g
tłuszcze 42 % 13 g
węglowodany 19 % 6 g
175 kcal
IG: 33 / 0 / 67

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 8 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Pokrój tusze królika na kawałki i weź kilka kawałków do gotowania. Opłucz mięso pod bieżącą wodą.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Napełnij mięso królika białym winem, przykryj folią spożywczą i pozostaw do marynowania na co najmniej 6 godzin.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Po marynowaniu usuń kawałki królika z wina i osusz papierowymi serwetkami.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na małym talerzu wlej trochę mąki i zwiń każdy kawałek królika w mące ze wszystkich stron. Upewnij się, że mąka równomiernie pokrywa każdy kawałek.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozgrzej patelnię, aż będzie gorąca i wlej trochę oleju roślinnego. Ułóż wszystkie kawałki królika zwinięte w mące i smaż je ze wszystkich stron na złoty kolor. Posyp mięso odrobiną soli i przypraw.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obierz cebulę i spłucz. Następnie pokrój cebulę w półpierścienie i dodaj na patelnię do mięsa. Smaż wszystko razem przez 2-3 minuty. W tym czasie cebula stanie się przezroczysta.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej resztki marynaty na patelnię i zagotuj. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj na małym ogniu przez 1,5 godziny. Obróć kawałki królika kilka razy podczas duszenia. Jeśli ciecz szybko odparuje, wlej trochę gorącej wody.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podczas duszenia cebula całkowicie zmięknie, a sos stanie się grubszy. Mięso jest doskonale nasycone sosem winnym i staje się miękkie, aromatyczne i delikatne. Takie danie z królika można podawać jako niezależne danie lub uzupełniając je dowolnym dodatkiem. Smacznego!

jeśli chcesz zaskoczyć gości nowym i smacznym daniem, polecam skorzystać z przepisu na mięso królika z białym winem. Wino najlepiej używać wytrawne.
takie danie jest idealne na świąteczny stół. Rzeczywiście, w normalnych czasach gotowanie królika jest rzadkością.
przystawka z ziemniaków, ryżu lub makaronu jest idealna do tego dania.
wino odgrywa rolę marynaty, ale mięso można gotować zarówno na patelni, jak iw piekarniku.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Królik (cięcie) - 188   kcal/100g
  • Królik pieczony - 241   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy