tortille na wodzie z jajkiem na patelni

chrupiące, przewiewne, szybkie i niedrogie! Tortille na wodzie z jajkiem na patelni mają neutralny smak. Można je podawać z pierwszymi daniami zamiast chleba, ze śmietaną, dżemem lub skondensowanym mlekiem lub po prostu jeść. Przygotuj się w kilka minut, spodoba się całej rodzinie.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 9 g
tłuszcze 22 % 13 g
węglowodany 63 % 38 g
305 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak usmażyć tortille na wodzie z jajkiem na patelni? Bardzo proste i szybkie. Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Weź mąkę najwyższej jakości. Każdy olej roślinny nadaje się do smażenia. Mam rafinowany Słonecznik.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W misce połącz jajko, wodę o temperaturze pokojowej i sól. Wszystko dokładnie wymieszaj trzepaczką, aż będzie gładkie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj przesianą mąkę w częściach. Zagnieść elastyczne ciasto.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ciasto na początku będzie mocno przylegać do dłoni, ale w miarę wyrabiania będzie coraz mniej lepkie i bardziej elastyczne. Jeśli ciasto okaże się płynne (co jest mało prawdopodobne), możesz dodać trochę więcej mąki, ale pamiętaj, że nadmiar mąki sprawi, że gotowe produkty będą twarde i bardzo gęste. I tego należy unikać.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj 1 łyżkę do ciasta. l olej roślinny i ponownie dobrze zagnieść. Stopniowo ciasto stanie się miękkie, elastyczne i przestanie przyklejać się do dłoni.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ciasto zwiń w kulkę, zawiń w torebkę i odstaw na 15 minut w temperaturze pokojowej.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podziel ciasto na 6-8 identycznych kawałków.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozwałkuj każdy kawałek na posypanym mąką stole w cienką okrągłą tortillę o średnicy nie większej niż średnica dna patelni. Jeśli rozwałkujesz na stole posypanym mąką, przed smażeniem strząśnij mąkę z ciasta, aby się nie przypaliła.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Smaż tortille na rozgrzanej patelni (mój tryb to 7 z 9) na oleju roślinnym z obu stron na złoty kolor.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Smażą się bardzo szybko, dosłownie 30-40 sekund z każdej strony. Nawet szybciej niż naleśniki. W tym procesie zwiększają objętość, zyskują lekkość.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ułóż gotowe tortille jeden na drugim i podawaj. Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy