skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak usmażyć tortille na wodzie z jajkiem na patelni? Bardzo proste i szybkie. Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Weź mąkę najwyższej jakości. Każdy olej roślinny nadaje się do smażenia. Mam rafinowany Słonecznik.
Krok 2:
W misce połącz jajko, wodę o temperaturze pokojowej i sól. Wszystko dokładnie wymieszaj trzepaczką, aż będzie gładkie.
Krok 3:
Dodaj przesianą mąkę w częściach. Zagnieść elastyczne ciasto.
Krok 4:
Ciasto na początku będzie mocno przylegać do dłoni, ale w miarę wyrabiania będzie coraz mniej lepkie i bardziej elastyczne. Jeśli ciasto okaże się płynne (co jest mało prawdopodobne), możesz dodać trochę więcej mąki, ale pamiętaj, że nadmiar mąki sprawi, że gotowe produkty będą twarde i bardzo gęste. I tego należy unikać.
Krok 5:
Dodaj 1 łyżkę do ciasta. l olej roślinny i ponownie dobrze zagnieść. Stopniowo ciasto stanie się miękkie, elastyczne i przestanie przyklejać się do dłoni.
Krok 6:
Ciasto zwiń w kulkę, zawiń w torebkę i odstaw na 15 minut w temperaturze pokojowej.
Krok 7:
Podziel ciasto na 6-8 identycznych kawałków.
Krok 8:
Rozwałkuj każdy kawałek na posypanym mąką stole w cienką okrągłą tortillę o średnicy nie większej niż średnica dna patelni. Jeśli rozwałkujesz na stole posypanym mąką, przed smażeniem strząśnij mąkę z ciasta, aby się nie przypaliła.
Krok 9:
Smaż tortille na rozgrzanej patelni (mój tryb to 7 z 9) na oleju roślinnym z obu stron na złoty kolor.
Krok 10:
Smażą się bardzo szybko, dosłownie 30-40 sekund z każdej strony. Nawet szybciej niż naleśniki. W tym procesie zwiększają objętość, zyskują lekkość.
Krok 11:
Ułóż gotowe tortille jeden na drugim i podawaj. Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g