serca z kurczaka i wątróbka w śmietanie na patelni

pyszne, obfite, soczyste, w delikatnym aksamitnym sosie! Serca z kurczaka i wątroba w śmietanie na patelni są niezwykle dobrze połączone - to doskonały wybór, gdy musisz szybko i obficie nakarmić rodzinę. Danie jest niedrogie, a jednocześnie bardzo smaczne!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 52 % 12 g
tłuszcze 35 % 8 g
węglowodany 13 % 3 g
129 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak dusić serca z kurczaka i wątrobę w śmietanie na patelni? Przygotuj wszystkie produkty. Miałem podroby z zamrażarki, więc wcześniej wyjąłem je z zamrażarki i rozmroziłem. Oczywiście danie okaże się znacznie smaczniejsze, jeśli użyjesz serc i wątroby domowych kurczaków. Opłucz podroby i osusz serwetkami.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę, czosnek i marchewkę. Opłucz je w czystej wodzie i osusz. W razie potrzeby usuń czosnek z listy produktów (to samo dotyczy liścia laurowego).

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój cebulę w półpierścienie lub ćwiartki. Zetrzyj marchewki na tarce z dużymi zębami i przełóż czosnek przez prasę lub posiekaj ręcznie tak drobno, jak to możliwe. Odetnij naczynia z serc. Jeśli masz duże serca, przetnij je wzdłuż na pół. Pokrój wątrobę na dwie lub trzy części.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na patelni z grubym dnem podgrzej niewielką ilość rafinowanego oleju. Podsmaż posiekane warzywa, aż cebula będzie miękka i półprzezroczysta. Pamiętaj, aby czasami mieszać, aby nic się nie przypaliło.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ponieważ serca gotują się nieco dłużej niż wątroba, najpierw wyślij je na patelnię ze smażeniem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Mieszając, gotuj na ogniu nieco powyżej średniej przez około pięć minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie dodaj wątróbkę drobiową do patelni. Gotuj wszystko razem przez około pięć minut. Nie zapomnij czasami mieszać.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W głębokim pojemniku wymieszaj śmietanę, mąkę, sól, mielony pieprz i wodę, aż będzie gładka. Na tym etapie dopuszczalne jest dodanie ulubionych suchych przypraw. Lubię, gdy w gotowym naczyniu jest dużo sosu, więc zwykle dodaję trochę więcej wody do oka niż wskazano w przepisie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyślij sos śmietanowy do serc i wątroby, dodaj liść lawy. Wszystko wymieszaj i gotuj na małym ogniu pod zamkniętą pokrywką przez około 10-15 minut, aż będzie całkowicie ugotowane.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pod koniec gotowania posyp naczynie drobno posiekanymi ziołami. Koperek lub młoda zielona cebula są idealne.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Podawaj na gorąco.

zaoferuj duszonym sercom i wątróbce dowolny dodatek: tłuczone ziemniaki, gotowaną kaszę gryczaną lub ryż i inne. Wszystkie rodzaje sałatek i świeżych warzyw również dobrze komponują się z daniem. 

smacznego!

pamiętaj, że ostateczny wynik w tym naczyniu zależy od tego, jak zmielisz marchewki: starte marchewki zamieniają się w papkę podczas obróbki cieplnej i równomiernie mieszają się z resztą składników, pokrojone w paski lub kostki zachowają swój kształt. 

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Serce z kurczaka - 159   kcal/100g
  • Wątróbka drobiowa - 140   kcal/100g

Podobne przepisy