skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak dusić serca z kurczaka i wątrobę w śmietanie na patelni? Przygotuj wszystkie produkty. Miałem podroby z zamrażarki, więc wcześniej wyjąłem je z zamrażarki i rozmroziłem. Oczywiście danie okaże się znacznie smaczniejsze, jeśli użyjesz serc i wątroby domowych kurczaków. Opłucz podroby i osusz serwetkami.
Krok 2:
Obierz cebulę, czosnek i marchewkę. Opłucz je w czystej wodzie i osusz. W razie potrzeby usuń czosnek z listy produktów (to samo dotyczy liścia laurowego).
Krok 3:
Pokrój cebulę w półpierścienie lub ćwiartki. Zetrzyj marchewki na tarce z dużymi zębami i przełóż czosnek przez prasę lub posiekaj ręcznie tak drobno, jak to możliwe. Odetnij naczynia z serc. Jeśli masz duże serca, przetnij je wzdłuż na pół. Pokrój wątrobę na dwie lub trzy części.
Krok 4:
Na patelni z grubym dnem podgrzej niewielką ilość rafinowanego oleju. Podsmaż posiekane warzywa, aż cebula będzie miękka i półprzezroczysta. Pamiętaj, aby czasami mieszać, aby nic się nie przypaliło.
Krok 5:
Ponieważ serca gotują się nieco dłużej niż wątroba, najpierw wyślij je na patelnię ze smażeniem.
Krok 6:
Mieszając, gotuj na ogniu nieco powyżej średniej przez około pięć minut.
Krok 7:
Następnie dodaj wątróbkę drobiową do patelni. Gotuj wszystko razem przez około pięć minut. Nie zapomnij czasami mieszać.
Krok 8:
W głębokim pojemniku wymieszaj śmietanę, mąkę, sól, mielony pieprz i wodę, aż będzie gładka. Na tym etapie dopuszczalne jest dodanie ulubionych suchych przypraw. Lubię, gdy w gotowym naczyniu jest dużo sosu, więc zwykle dodaję trochę więcej wody do oka niż wskazano w przepisie.
Krok 9:
Wyślij sos śmietanowy do serc i wątroby, dodaj liść lawy. Wszystko wymieszaj i gotuj na małym ogniu pod zamkniętą pokrywką przez około 10-15 minut, aż będzie całkowicie ugotowane.
Krok 10:
Pod koniec gotowania posyp naczynie drobno posiekanymi ziołami. Koperek lub młoda zielona cebula są idealne.
Krok 11:
Podawaj na gorąco.
zaoferuj duszonym sercom i wątróbce dowolny dodatek: tłuczone ziemniaki, gotowaną kaszę gryczaną lub ryż i inne. Wszystkie rodzaje sałatek i świeżych warzyw również dobrze komponują się z daniem.
smacznego!
pamiętaj, że ostateczny wynik w tym naczyniu zależy od tego, jak zmielisz marchewki: starte marchewki zamieniają się w papkę podczas obróbki cieplnej i równomiernie mieszają się z resztą składników, pokrojone w paski lub kostki zachowają swój kształt.
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Serce z kurczaka - 159 kcal/100g
- Wątróbka drobiowa - 140 kcal/100g