skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Jak zrobić kanapkę z jajkiem i serem na patelni? Przygotuj jedzenie. Każdy chleb jest odpowiedni-biały, żytni, pełnoziarnisty. Lepiej, jeśli ma Kwadratowy kształt. Mam zwykły Toast. Ser do tego dania nadaje się każdy-twardy, półtwardy, miękki, taki jak mozzarella. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych i dobrze się topi. Weź warzywa według własnych upodobań, mam pietruszkę.
Krok 2:

Umyj pomidora, osusz i pokrój w cienkie plasterki. Pomidory koktajlowe, jeśli ich używasz, przekrój na pół.
Krok 3:

Dobrze umyj i osusz warzywa, aby nadmiar wilgoci nie zepsuł naczynia. Oderwij liście i drobno posiekaj je ostrym nożem.
Krok 4:

Jajka dokładnie umyj, osusz i wbij do miski. Posolić je do smaku. Dobrze ubij jajka widelcem lub trzepaczką, aż będą gładkie.
Krok 5:

Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Wlej na nią trochę oleju roślinnego, podgrzej go. Wlej jajka na patelnię, a na wierzch obie kromki chleba.
Krok 6:

Poczekaj, aż jajko złapie się i zarumieni od dołu. Szybkim, zgrabnym ruchem Odwróć naleśnik na drugą stronę. Może się rozerwać, nie jest straszny, nie wpłynie to w żaden sposób na smak. Połóż plastry pomidora na chlebie, posyp ziołami. Połóż kawałki sera na pomidorze. Przykryj patelnię pokrywką, zmniejsz ogień i poczekaj, aż ser się stopi.
Krok 7:

Kiedy tak się stanie, złóż kanapkę nadzieniem do środka. Kawałki jajecznicy, które wystają poza brzegi chleba, możesz albo schować do kanapki, albo przyciąć,tak jak ja.
Krok 8:

Natychmiast podawaj kanapkę do stołu, możesz ją pokroić po przekątnej. Smacznego!
do nadzienia można również włożyć dowolne wędliny, ta opcja okaże się jeszcze bardziej satysfakcjonująca.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Biały chleb - 266 kcal/100g





