kanapka z jajkiem i serem na patelni

w pośpiechu, na śniadanie dla całej rodziny! Kanapka z jajkiem i serem na patelni to kolejna szybka opcja na poranny posiłek. Jest przygotowywany ze zwykłych produktów, ale jednocześnie okazuje się sycący i pożywny. Ta kanapka spodoba się nie tylko dorosłym, ale także dzieciom.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 9 g
tłuszcze 29 % 8 g
węglowodany 39 % 11 g
160 kcal
IG: 18 / 82 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kanapkę z jajkiem i serem na patelni? Przygotuj jedzenie. Każdy chleb jest odpowiedni-biały, żytni, pełnoziarnisty. Lepiej, jeśli ma Kwadratowy kształt. Mam zwykły Toast. Ser do tego dania nadaje się każdy-twardy, półtwardy, miękki, taki jak mozzarella. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych i dobrze się topi. Weź warzywa według własnych upodobań, mam pietruszkę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj pomidora, osusz i pokrój w cienkie plasterki. Pomidory koktajlowe, jeśli ich używasz, przekrój na pół.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dobrze umyj i osusz warzywa, aby nadmiar wilgoci nie zepsuł naczynia. Oderwij liście i drobno posiekaj je ostrym nożem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Jajka dokładnie umyj, osusz i wbij do miski. Posolić je do smaku. Dobrze ubij jajka widelcem lub trzepaczką, aż będą gładkie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Wlej na nią trochę oleju roślinnego, podgrzej go. Wlej jajka na patelnię, a na wierzch obie kromki chleba.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Poczekaj, aż jajko złapie się i zarumieni od dołu. Szybkim, zgrabnym ruchem Odwróć naleśnik na drugą stronę. Może się rozerwać, nie jest straszny, nie wpłynie to w żaden sposób na smak. Połóż plastry pomidora na chlebie, posyp ziołami. Połóż kawałki sera na pomidorze. Przykryj patelnię pokrywką, zmniejsz ogień i poczekaj, aż ser się stopi.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Kiedy tak się stanie, złóż kanapkę nadzieniem do środka. Kawałki jajecznicy, które wystają poza brzegi chleba, możesz albo schować do kanapki, albo przyciąć,tak jak ja.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Natychmiast podawaj kanapkę do stołu, możesz ją pokroić po przekątnej. Smacznego!

do nadzienia można również włożyć dowolne wędliny, ta opcja okaże się jeszcze bardziej satysfakcjonująca.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Biały chleb - 266   kcal/100g

Podobne przepisy