gniazdo głuszca sałatka klasyczna z jajami przepiórczymi i kurczakiem

prosty zestaw potraw - a świąteczna sałatka jest gotowa! Jedna z najlepszych sałatek na świąteczny stół-ładnie wygląda i naprawdę wygląda jak & quot; Gniazdo głuszca & quot;.
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 8 g
tłuszcze 33 % 8 g
węglowodany 33 % 8 g
131 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić gniazdo głuszca sałatka klasyczna? Przygotuj składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój cebulę w drobną kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Aby cebula nie była gorzka, poparz ją wrzącą wodą lub, jeśli chcesz, możesz ją marynować.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ugotuj filet z kurczaka. Ostudzić i pokroić w paski.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz ogórki (Opcjonalnie) i pokrój w paski.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Jajka kurze na twardo, 8-9 minut. Oddziel białka od żółtek. Pokrój białka w kostkę, cóż, lub jak się masz.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Obierz i zetrzyj ziemniaki na koreańskiej tarce do marchwi. Opłucz pod zimną wodą i dokładnie wysusz z wody.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Smażyć w dużej ilości oleju roślinnego w małych porcjach. Połóż gotowe ziemniaki na ręcznikach papierowych, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W misce połącz kurczaka, ogórki, jajka, cebulę i 3/4 pieczonych ziemniaków.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dopraw majonezem, dodaj sól i pieprz do smaku.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Włóż sałatkę do salaterki. Posyp startym żółtkiem na wierzchu.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Udekoruj pozostałymi frytkami, ziołami i jajkami przepiórczymi na twardo. Smacznego!

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko przepiórcze - 168   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy