skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić gniazdo głuszca sałatka klasyczna? Przygotuj składniki
Krok 2:
Pokrój cebulę w drobną kostkę.
Krok 3:
Aby cebula nie była gorzka, poparz ją wrzącą wodą lub, jeśli chcesz, możesz ją marynować.
Krok 4:
Ugotuj filet z kurczaka. Ostudzić i pokroić w paski.
Krok 5:
Obierz ogórki (Opcjonalnie) i pokrój w paski.
Krok 6:
Jajka kurze na twardo, 8-9 minut. Oddziel białka od żółtek. Pokrój białka w kostkę, cóż, lub jak się masz.
Krok 7:
Obierz i zetrzyj ziemniaki na koreańskiej tarce do marchwi. Opłucz pod zimną wodą i dokładnie wysusz z wody.
Krok 8:
Smażyć w dużej ilości oleju roślinnego w małych porcjach. Połóż gotowe ziemniaki na ręcznikach papierowych, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Krok 9:
W misce połącz kurczaka, ogórki, jajka, cebulę i 3/4 pieczonych ziemniaków.
Krok 10:
Dopraw majonezem, dodaj sól i pieprz do smaku.
Krok 11:
Włóż sałatkę do salaterki. Posyp startym żółtkiem na wierzchu.
Krok 12:
Udekoruj pozostałymi frytkami, ziołami i jajkami przepiórczymi na twardo. Smacznego!
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Jajko przepiórcze - 168 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g