kotlety z mlekiem i mielonym chlebem

soczyste, bujne i delikatne w smaku kotlety! Kotlety są jednym z prostych i popularnych dań przygotowywanych do codziennego menu, łączą się z prawie każdym dodatkiem. Każda gospodyni domowa z reguły ma swój własny przepis. Zatrzymajmy się na prostych kotletach z chlebem i mlekiem.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 11 g
tłuszcze 42 % 14 g
węglowodany 24 % 8 g
194 kcal
IG: 38 / 38 / 25

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy. Możesz użyć dowolnego mięsa mielonego, wieprzowiny, wołowiny, kurczaka lub mieszanego, w zależności od pożądanej zawartości kalorii w gotowym daniu. Mięso mielone można kupić gotowe lub samodzielnie nakręcić w maszynce do mięsa ze świeżego mięsa, druga opcja jest lepsza, możesz być pewien jakości gotowego produktu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Chleb można użyć białego lub bochenka, nie musi być świeży, zrobi to wczorajszy chleb. Skórki wycinamy z chleba, miękisz kroimy na małe kawałki, wkładamy do miski i napełniamy ciepłym mlekiem. Lepiej podgrzać mleko, aby chleb był szybszy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę z łuski i drobno posiekaj nożem, jeśli mięso mielone zostanie ugotowane samodzielnie z mięsa, cebulę można przekręcić razem z nią przez maszynę do mięsa. W razie potrzeby możesz dodać kilka ząbków czosnku dla smaku, ale jest to opcjonalne, najważniejsze jest dodanie cebuli, nada kotletom nie tylko smak, ale także soczystość.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Do miski z chlebem (nie trzeba wyciskać mleka z miękiszu) dodaj mięso mielone, cebulę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wbij jajko kurze, dodaj sól i czarny pieprz do smaku. Kto lubi kotlety o różnych aromatycznych smakach, może dodać przyprawy lub przyprawy, na przykład chmiel-suneli, mieloną kolendrę, paprykę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dokładnie wymieszaj składniki, aż uzyskasz jednorodną konsystencję. Wskazane jest pokonanie mięsa mielonego, aby kotlety były bardziej miękkie, delikatne i bujne. Można to zrobić w procesie formowania kotletów, wystarczy zostawić je z ręki do ręki na dłużej.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Uformowane kotlety są zwijane w mące pszennej wsypanej na talerz lub w bułce tartej, aby uzyskać chrupiącą skórkę. Wlej olej roślinny na patelnię, podgrzej go.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Smażyć kotlety z obu stron na złoty kolor. Następnie wlej pół szklanki wody na patelnię, zmniejsz ogień do minimum, przykryj patelnię pokrywką i gotuj kotlety przez około 25 minut. W tym czasie cały płyn na patelni powinien wyparować. Wyłącz ogień, zdejmij pokrywkę z patelni. Pozwól kotletom trochę wyschnąć na patelni i podawaj je do stołu. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Biały chleb - 266   kcal/100g
  • Mielona wieprzowina wołowina - 236   kcal/100g

Podobne przepisy