skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki według listy. Możesz użyć dowolnego mięsa mielonego, wieprzowiny, wołowiny, kurczaka lub mieszanego, w zależności od pożądanej zawartości kalorii w gotowym daniu. Mięso mielone można kupić gotowe lub samodzielnie nakręcić w maszynce do mięsa ze świeżego mięsa, druga opcja jest lepsza, możesz być pewien jakości gotowego produktu.
Krok 2:
Chleb można użyć białego lub bochenka, nie musi być świeży, zrobi to wczorajszy chleb. Skórki wycinamy z chleba, miękisz kroimy na małe kawałki, wkładamy do miski i napełniamy ciepłym mlekiem. Lepiej podgrzać mleko, aby chleb był szybszy.
Krok 3:
Obierz cebulę z łuski i drobno posiekaj nożem, jeśli mięso mielone zostanie ugotowane samodzielnie z mięsa, cebulę można przekręcić razem z nią przez maszynę do mięsa. W razie potrzeby możesz dodać kilka ząbków czosnku dla smaku, ale jest to opcjonalne, najważniejsze jest dodanie cebuli, nada kotletom nie tylko smak, ale także soczystość.
Krok 4:
Do miski z chlebem (nie trzeba wyciskać mleka z miękiszu) dodaj mięso mielone, cebulę.
Krok 5:
Wbij jajko kurze, dodaj sól i czarny pieprz do smaku. Kto lubi kotlety o różnych aromatycznych smakach, może dodać przyprawy lub przyprawy, na przykład chmiel-suneli, mieloną kolendrę, paprykę.
Krok 6:
Dokładnie wymieszaj składniki, aż uzyskasz jednorodną konsystencję. Wskazane jest pokonanie mięsa mielonego, aby kotlety były bardziej miękkie, delikatne i bujne. Można to zrobić w procesie formowania kotletów, wystarczy zostawić je z ręki do ręki na dłużej.
Krok 7:
Uformowane kotlety są zwijane w mące pszennej wsypanej na talerz lub w bułce tartej, aby uzyskać chrupiącą skórkę. Wlej olej roślinny na patelnię, podgrzej go.
Krok 8:
Smażyć kotlety z obu stron na złoty kolor. Następnie wlej pół szklanki wody na patelnię, zmniejsz ogień do minimum, przykryj patelnię pokrywką i gotuj kotlety przez około 25 minut. W tym czasie cały płyn na patelni powinien wyparować. Wyłącz ogień, zdejmij pokrywkę z patelni. Pozwól kotletom trochę wyschnąć na patelni i podawaj je do stołu. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Biały chleb - 266 kcal/100g
- Mielona wieprzowina wołowina - 236 kcal/100g