cukinia z warzywami na patelni

szybkie, łatwe, zdrowe, dietetyczne, bardzo smaczne danie! Cukinia z warzywami na patelni może być podawana jako danie główne lub jako dodatek na ciepło, a także jako przystawka na zimno. Nadaje się do odżywiania podczas postu i osób stosujących dietę niskokaloryczną.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 42 % 5 g
węglowodany 50 % 6 g
71 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak usmażyć cukinię z warzywami na patelni? Przygotuj jedzenie. Lepiej jest wziąć młodą cukinię, mały rozmiar. Z dużych owoców też się okaże, ale z młodych będzie smaczniejszy. Zamiast wiśni możesz wziąć jeden duży pomidor. Dokładnie umyj i osusz warzywa, a przed krojeniem Wyczyść.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Usuń skórkę z cukinii, jeśli nie jest już młoda. Młoda cukinia może być gotowana bezpośrednio z nią. Wygodnie jest to zrobić specjalnym czyścikiem do warzyw-usuwa bardzo cienką warstwę. Następnie pokrój cukinię. Kroję w kostkę, ktoś lubi kroić w paski-to nie jest krytyczne i kwestia gustu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój cebulę. Możesz kostki, możesz półpierścienie, znowu, kto lubi. Zetrzyj marchewki na grubej tarce. Nie radzę ci grubo kroić marchewki, gotuje się najdłużej z warzyw, może pozostać wilgotna, jeśli jest duża.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Paprykę pokroić w paski, pomidory na małe plasterki. Jeśli wziąłeś zwykłego pomidora, lepiej najpierw zdejmij z niego skórkę. Aby to zrobić, pokrój go na krzyż i zanurz we wrzącej wodzie na minutę. A następnie natychmiast włóż do zimnej wody. Wtedy skóra jest bardzo łatwa do usunięcia, konieczne będzie pociągnięcie jej wzdłuż wykonanych cięć. Pokrój dużego pomidora w drobną kostkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posiekaj również zioła i czosnek. Zieloni wybierz tę, którą kochasz. Mam pietruszkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umieść patelnię na ogniu, podgrzej na małym ogniu. Wlej do niego olej roślinny. Najpierw włóż cebulę i marchewkę na patelnię. Smaż je przez 5 minut, ciągle mieszając. Cebula powinna stać się przezroczysta, a marchewki zmiękną.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie dodaj cukinię i paprykę na patelnię.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie umieść pomidor lub pomidory koktajlowe, takie jak moje. Sól i pieprz. Wymieszać. Z narażenia na sól cukinia szybko da sok, więc nie potrzebujemy wody.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przykryj patelnię pokrywką i odstaw na pięć minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następnie dodaj czosnek i zioła, spróbuj soli i przypraw.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Teraz ponownie zamknij patelnię i zmniejsz ogień, pozwalając warzywom nasycić się nawzajem aromatami i osiągnąć gotowość. Skoncentruj się na stanie cukinii — jeśli jest gotowa, wyłącz ją. Młoda cukinia gotuje się szybciej niż stara, nie zapomnij, bo dostaniesz owsiankę. To wszystko, nasze danie jest gotowe, smacznego!

powstał bardzo lekki, aromatyczny gulasz warzywny.
w razie potrzeby możesz dodać inne warzywa-bakłażan, groszek, zieloną fasolę, kapustę, ziemniaki.
zgodnie z przepisem nadal możesz włożyć koncentrat pomidorowy i trochę cukru.

która cukinia będzie najlepsza? Wybierz młode owoce o delikatnej skórce. Umyj je i obierz. Nie trzeba ciąć bardzo cienkiej skóry. Jeśli używasz bardziej dojrzałej cukinii, odetnij grubą skórkę i wytnij środek z nasionami.

warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g

Podobne przepisy