skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Jak usmażyć cukinię z warzywami na patelni? Przygotuj jedzenie. Lepiej jest wziąć młodą cukinię, mały rozmiar. Z dużych owoców też się okaże, ale z młodych będzie smaczniejszy. Zamiast wiśni możesz wziąć jeden duży pomidor. Dokładnie umyj i osusz warzywa, a przed krojeniem Wyczyść.
Krok 2:

Usuń skórkę z cukinii, jeśli nie jest już młoda. Młoda cukinia może być gotowana bezpośrednio z nią. Wygodnie jest to zrobić specjalnym czyścikiem do warzyw-usuwa bardzo cienką warstwę. Następnie pokrój cukinię. Kroję w kostkę, ktoś lubi kroić w paski-to nie jest krytyczne i kwestia gustu.
Krok 3:

Pokrój cebulę. Możesz kostki, możesz półpierścienie, znowu, kto lubi. Zetrzyj marchewki na grubej tarce. Nie radzę ci grubo kroić marchewki, gotuje się najdłużej z warzyw, może pozostać wilgotna, jeśli jest duża.
Krok 4:

Paprykę pokroić w paski, pomidory na małe plasterki. Jeśli wziąłeś zwykłego pomidora, lepiej najpierw zdejmij z niego skórkę. Aby to zrobić, pokrój go na krzyż i zanurz we wrzącej wodzie na minutę. A następnie natychmiast włóż do zimnej wody. Wtedy skóra jest bardzo łatwa do usunięcia, konieczne będzie pociągnięcie jej wzdłuż wykonanych cięć. Pokrój dużego pomidora w drobną kostkę.
Krok 5:

Posiekaj również zioła i czosnek. Zieloni wybierz tę, którą kochasz. Mam pietruszkę.
Krok 6:

Umieść patelnię na ogniu, podgrzej na małym ogniu. Wlej do niego olej roślinny. Najpierw włóż cebulę i marchewkę na patelnię. Smaż je przez 5 minut, ciągle mieszając. Cebula powinna stać się przezroczysta, a marchewki zmiękną.
Krok 7:

Następnie dodaj cukinię i paprykę na patelnię.
Krok 8:

Następnie umieść pomidor lub pomidory koktajlowe, takie jak moje. Sól i pieprz. Wymieszać. Z narażenia na sól cukinia szybko da sok, więc nie potrzebujemy wody.
Krok 9:

Przykryj patelnię pokrywką i odstaw na pięć minut.
Krok 10:

Następnie dodaj czosnek i zioła, spróbuj soli i przypraw.
Krok 11:

Teraz ponownie zamknij patelnię i zmniejsz ogień, pozwalając warzywom nasycić się nawzajem aromatami i osiągnąć gotowość. Skoncentruj się na stanie cukinii — jeśli jest gotowa, wyłącz ją. Młoda cukinia gotuje się szybciej niż stara, nie zapomnij, bo dostaniesz owsiankę. To wszystko, nasze danie jest gotowe, smacznego!
powstał bardzo lekki, aromatyczny gulasz warzywny.
w razie potrzeby możesz dodać inne warzywa-bakłażan, groszek, zieloną fasolę, kapustę, ziemniaki.
zgodnie z przepisem nadal możesz włożyć koncentrat pomidorowy i trochę cukru.
która cukinia będzie najlepsza? Wybierz młode owoce o delikatnej skórce. Umyj je i obierz. Nie trzeba ciąć bardzo cienkiej skóry. Jeśli używasz bardziej dojrzałej cukinii, odetnij grubą skórkę i wytnij środek z nasionami.
warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g


