Baursaki Tatar air

bujne, rumiane, apetyczne, z prostych potraw! Baursaki Tatar air to narodowy przepis, to coś pomiędzy pączkami a chrustem. Przygotowywane są z ciasta drożdżowego i smażone w dużej ilości oleju. Proces jest dość prosty,a składniki są najbardziej zwyczajne.
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 9 g
tłuszcze 37 % 26 g
węglowodany 50 % 35 g
389 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić tatarskie baursaki powietrzne? Przygotuj jedzenie. Przesiej mąkę - to nie tylko usunie ewentualne zanieczyszczenia, ale także nasyci ją tlenem, dzięki czemu produkty będą bardziej przewiewne i bujne. Weź mleko o dowolnej zawartości tłuszczu. Masło-naturalne i wysokiej jakości, bez dodatków roślinnych.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W głębokiej misce ubij jajka. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj sól i cukier.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej ciepłe mleko.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj suche drożdże — tutaj nie odgrywają one głównej roli i są dodawane w niewielkiej ilości w celu poluzowania ciasta.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj stopione masło i dobrze wymieszaj. Przeczytaj o tym, jak stopić masło na różne sposoby na końcu przepisu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Partiami dodaj mąkę i zagniataj ciasto. Przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dobrze zagniecione ciasto jest gładkie i elastyczne, dobrze trzyma swój kształt.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przykryj ciasto ręcznikiem i odstaw na 15 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następnie podziel ciasto na 8 części.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozciągnij każdą część w opaskę uciskową.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Teraz pokrój każdą opaskę na małe kawałki wielkości orzecha laskowego.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Rozgrzej olej do głębokiego smażenia w odpowiednim naczyniu. Możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej jest wystarczająco dobrze rozgrzany. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia. Smaż baursak w małych porcjach-natychmiast zwiększają objętość i napompowują.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    W rozgrzanym głębokim tłuszczu smażą się bardzo szybko-dosłownie przez 2-3 minuty. W trakcie tego procesu ostrożnie odwróć je łyżką cedzakową, aby każdy kawałek był smażony ze wszystkich stron.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Rozłóż gotowe baursaki na ręcznikach papierowych, aby wchłonęły nadmiar oleju. W razie potrzeby posyp baursaki cukrem pudrem.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Wyjście baursaków jest duże-wystarczyło na moją dużą rodzinę, zostało jeszcze trochę! Smacznego!

Baursak — lub baursaki) to danie tatarskie, kazachskie i baszkirskie, a każdy naród gotuje je z pewnymi różnicami. Istnieją nawet różnice w nazwie-Kazachowie często nazywają to danie baursaki,ale Tatarzy mówią w liczbie pojedynczej, tj. To coś pomiędzy naszymi pączkami a chrustem (z wyglądu bardziej jak pączki, w tym smaku — jak chrust). Spróbuj-na pewno ci się spodoba!

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

masło można stopić w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej. Jak stopić masło w kuchence mikrofalowej?  pokrój masło na małe kawałki i umieść w specjalnym pojemniku. Aby zapobiec rozpryskiwaniu się oleju po podgrzaniu, przykryj naczynie z olejem ręcznikiem papierowym. Olej należy stopić przy najniższej mocy lub w trybie rozmrażania. Na początku wystarczy pięć sekund. Następnie, jeśli masło jeszcze się nie stopiło, Ustaw ponownie na 5 sekund i uruchom kuchenkę mikrofalową. Powtórz ten proces kilka razy, aż uzyskasz pożądany wynik.
jak prawidłowo stopić masło w kąpieli wodnej? potrzebne będą dwa pojemniki o różnych średnicach. Wlej wodę do dużego i umieść na kuchence. Ustaw mniejszy pojemnik na górze, aby zanurzyć go w około połowie wody. Włóż do niego masło pokrojone na kawałki. Pod wpływem wrzącej wody olej zacznie się topić. Lekko wymieszaj olej, aby przyspieszyć proces. Po całkowitym rozpuszczeniu kawałków masła wyjmij pojemnik z pieca.

Ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy