skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić tatarskie baursaki powietrzne? Przygotuj jedzenie. Przesiej mąkę - to nie tylko usunie ewentualne zanieczyszczenia, ale także nasyci ją tlenem, dzięki czemu produkty będą bardziej przewiewne i bujne. Weź mleko o dowolnej zawartości tłuszczu. Masło-naturalne i wysokiej jakości, bez dodatków roślinnych.
Krok 2:
W głębokiej misce ubij jajka. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
Krok 3:
Dodaj sól i cukier.
Krok 4:
Wlej ciepłe mleko.
Krok 5:
Dodaj suche drożdże — tutaj nie odgrywają one głównej roli i są dodawane w niewielkiej ilości w celu poluzowania ciasta.
Krok 6:
Dodaj stopione masło i dobrze wymieszaj. Przeczytaj o tym, jak stopić masło na różne sposoby na końcu przepisu.
Krok 7:
Partiami dodaj mąkę i zagniataj ciasto. Przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta.
Krok 8:
Dobrze zagniecione ciasto jest gładkie i elastyczne, dobrze trzyma swój kształt.
Krok 9:
Przykryj ciasto ręcznikiem i odstaw na 15 minut.
Krok 10:
Następnie podziel ciasto na 8 części.
Krok 11:
Rozciągnij każdą część w opaskę uciskową.
Krok 12:
Teraz pokrój każdą opaskę na małe kawałki wielkości orzecha laskowego.
Krok 13:
Rozgrzej olej do głębokiego smażenia w odpowiednim naczyniu. Możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej jest wystarczająco dobrze rozgrzany. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia. Smaż baursak w małych porcjach-natychmiast zwiększają objętość i napompowują.
Krok 14:
W rozgrzanym głębokim tłuszczu smażą się bardzo szybko-dosłownie przez 2-3 minuty. W trakcie tego procesu ostrożnie odwróć je łyżką cedzakową, aby każdy kawałek był smażony ze wszystkich stron.
Krok 15:
Rozłóż gotowe baursaki na ręcznikach papierowych, aby wchłonęły nadmiar oleju. W razie potrzeby posyp baursaki cukrem pudrem.
Krok 16:
Wyjście baursaków jest duże-wystarczyło na moją dużą rodzinę, zostało jeszcze trochę! Smacznego!
Baursak — lub baursaki) to danie tatarskie, kazachskie i baszkirskie, a każdy naród gotuje je z pewnymi różnicami. Istnieją nawet różnice w nazwie-Kazachowie często nazywają to danie baursaki,ale Tatarzy mówią w liczbie pojedynczej, tj. To coś pomiędzy naszymi pączkami a chrustem (z wyglądu bardziej jak pączki, w tym smaku — jak chrust). Spróbuj-na pewno ci się spodoba!
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
masło można stopić w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej.
Jak stopić masło w kuchence mikrofalowej?
pokrój masło na małe kawałki i umieść w specjalnym pojemniku. Aby zapobiec rozpryskiwaniu się oleju po podgrzaniu, przykryj naczynie z olejem ręcznikiem papierowym. Olej należy stopić przy najniższej mocy lub w trybie rozmrażania. Na początku wystarczy pięć sekund. Następnie, jeśli masło jeszcze się nie stopiło, Ustaw ponownie na 5 sekund i uruchom kuchenkę mikrofalową. Powtórz ten proces kilka razy, aż uzyskasz pożądany wynik.
jak prawidłowo stopić masło w kąpieli wodnej?
potrzebne będą dwa pojemniki o różnych średnicach. Wlej wodę do dużego i umieść na kuchence. Ustaw mniejszy pojemnik na górze, aby zanurzyć go w około połowie wody. Włóż do niego masło pokrojone na kawałki. Pod wpływem wrzącej wody olej zacznie się topić. Lekko wymieszaj olej, aby przyspieszyć proces. Po całkowitym rozpuszczeniu kawałków masła wyjmij pojemnik z pieca.
Ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g