Stroganow wieprzowy klasyczny z koncentratem pomidorowym

bardzo smaczne, bardzo soczyste, bardzo szybkie, na obfity lunch! Klasyczny Stroganow wieprzowy z koncentratem pomidorowym gotuje się na patelni w 40 minut. To świetny przepis na pełny obiad. Mięso z sosem nadaje się do każdego przystawki, szczególnie smaczne z ziemniakami.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 10 g
tłuszcze 58 % 19 g
węglowodany 12 % 4 g
222 kcal
IG: 75 / 0 / 25

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić klasyczny Stroganow wieprzowy z koncentratem pomidorowym? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Wybierz mięso wieprzowe bez kości. Mam śmietanę 20% tłuszczu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój mięso wieprzowe na platynę i ubij trochę młotkiem kuchennym.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie pokrój ubite mięso w paski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Do smażenia rozgrzej patelnię do gorąca i wlej na nią trochę oleju roślinnego. Ułóż pokrojone mięso i smaż, aż lekko się zrumieni.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz cebulę i opłucz w zimnej wodzie. Następnie pokrój cebulę w półpierścienie lub nieco mniejsze.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj posiekaną cebulę na patelnię do mięsa. Wymieszaj i smaż wszystko razem przez około 10 minut na małym ogniu. Cebula stanie się bardziej miękka i będzie pachnieć bardzo aromatycznie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posyp mięso mąką. Aby mąka równomiernie rozeszła się po mięsie, wygodnie jest przesiać ją przez mały sitko. Wymieszaj mąkę z mięsem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Teraz dodaj śmietanę na patelnię do mięsa. Wymieszaj i podgrzej mięso w śmietanie przez kilka minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie dodaj koncentrat pomidorowy. Do smaku trochę soli i dodaj przyprawy. Jako przyprawa wystarczy zmielony pieprz. Wszystko wymieszaj, przykryj i gotuj na małym ogniu przez około 20-25 minut. W razie potrzeby możesz dodać trochę wody lub bulionu mięsnego.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podczas duszenia mięso stanie się miękkie, a sos będzie gęsty. Doskonałym dodatkiem będzie przystawka z tłuczonych ziemniaków. Smacznego!

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).  

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy