skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowanie kotletów duszonych na patelni, zacznij od przygotowania składników na masę kotletową. Mam mieszane mięso mielone (wieprzowina i wołowina), ale możesz wziąć dowolne mięso mielone w zależności od preferencji. Pamiętaj, aby wziąć chleb pszenny. Nie zaleca się dodawania żyta do kotletów, ponieważ może nadać potrawie kwaśny smak.
Krok 2:
W odpowiedniej małej misce namocz chleb w mleku przez 5 minut, aby zmiękł i był wilgotny.
Krok 3:
Umyj wstępnie obraną cebulę, pokrój losowo. Kształt i rozmiar krojenia cebuli w tym przypadku nie ma znaczenia, ponieważ zostanie posiekana przed dodaniem do mięsa mielonego. Wziąłem czerwoną cebulę, możesz użyć białej, w gotowych kotletach jej kolor nie będzie zauważalny.
Krok 4:
Posiekaj przygotowaną cebulę i chleb w wygodny sposób. Możesz użyć do tego maszynki do mięsa, użyłem blendera.
Krok 5:
Po zmieleniu nie powinno być dużych kawałków cebuli, masa powinna być jednorodna.
Krok 6:
Aby zrobić masę kotletową, weź głęboką, przestronną miskę, w której zmieszczą się wszystkie składniki i wygodnie je wymieszaj. Połącz mięso mielone, posiekaną cebulę i chleb, jajko. Sól mieloną, dodaj zmielony czarny pieprz, dokładnie wymieszaj.
Krok 7:
Im lepiej zagniecione mięso mielone, tym będzie bardziej miękkie, jednorodne, a kotlety będą smaczniejsze.
Krok 8:
Na płaskim talerzu posyp trochę mąki. Pożądane jest, aby talerz był z małymi bokami, aby mąka nie wylała się na stół podczas panierowania. Rozwałkuj kotlety w mące z obu stron, aby podczas smażenia na powierzchni kotletów szybciej utworzyła się skorupa.
Krok 9:
Na patelni rozgrzej olej roślinny, umieść uformowane placki na patelni. Na ponadprzeciętnym ogniu najpierw usmaż kotlety z jednej strony.
Krok 10:
Kiedy utworzy się rumiana skorupa, Odwróć placki na drugą stronę. Smaż również na złoty kolor. Wstępne smażenie jest ważnym warunkiem duszenia. Powstająca w tym przypadku rumiana skorupa zachowuje sok mięsny wewnątrz kotletów. W rezultacie kotlety będą soczyste i smaczniejsze.
Krok 11:
Zrób sos, w którym kotlety będą duszone. Możesz wziąć śmietanę o dowolnej zawartości tłuszczu. Wybierz dowolne przyprawy i przyprawy.
Krok 12:
Umyj marchewki wstępnie umyte pod bieżącą wodą szczotką, umyj. Posiekaj marchewki na drobnej tarce. Marchewki nadadzą sosowi ładny kolor.
Krok 13:
Obierz cebulę, umyj. Pokrój cebulę w drobną kostkę, aby lepiej otworzyć jej smak podczas duszenia.
Krok 14:
Dodaj olej roślinny na patelnię, ułóż przygotowane warzywa. Smaż warzywa na umiarkowanym ogniu przez 5-7 minut, od czasu do czasu mieszając, aby warzywa gotowały się równomiernie. Smaż warzywa na patelni, na której będą duszone kotlety. Powinien pomieścić wszystkie kotlety i mieć wystarczające boki.
Krok 15:
Połóż smażone kotlety na warzywach. Możesz smażyć warzywa i kotlety równolegle na dwóch patelniach, wtedy proces gotowania będzie nieco szybszy.
Krok 16:
Dodanie kwaśnej śmietany do sosu poprawi smak i konsystencję sosu oraz sprawi, że kotlety będą bardziej miękkie. Rozcieńczyć śmietanę gorącą wodą, zalać kotlety na patelni. Dlaczego gorąca woda? Aby nie narażać naczynia na nagły spadek temperatury i skrócić czas gotowania. Niech kotlety się zagotują, zmniejsz ogień, dodaj trochę soli do sosu. Gotuj kotlety pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut.
Krok 17:
Dodaj przyprawy i przyprawy, aby paszteciki były bardziej aromatyczne. Mam bazylię i liść laurowy. Wymieszać. Kotlety były w połowie pokryte sosem, więc podczas duszenia je odwróciłem. Jeśli patelnia ma mniejszą średnicę, SOS całkowicie pokryje kotlety, nie trzeba ich odwracać.
Krok 18:
Gotuj kotlety z zamkniętą pokrywką na małym ogniu przez kolejne 10 minut.
Krok 19:
Podawaj duszone kotlety na gorąco z dowolnym dodatkiem ziemniaków, zbóż lub warzyw. Smacznego!
bułka tarta może być używana jako bułka tarta.
kotlety duszone na patelni okazały się soczyste. SOS nadał kotletom szczególny bogaty smak i aromat.
sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zsiadło?"
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury - punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal / 100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal / 100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal / 100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Biały chleb - 266 kcal/100g