kotlety duszone na patelni

bardzo soczyste i aromatyczne duszone kotlety. Gotowanie duszonych kotletów wcale nie jest trudne. Wystarczy zapewnić małe funkcje gotowania, dzięki którym kotlety będą soczyste i smaczne.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 5 g
tłuszcze 59 % 16 g
węglowodany 22 % 6 g
190 kcal
IG: 50 / 17 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowanie kotletów duszonych na patelni, zacznij od przygotowania składników na masę kotletową. Mam mieszane mięso mielone (wieprzowina i wołowina), ale możesz wziąć dowolne mięso mielone w zależności od preferencji. Pamiętaj, aby wziąć chleb pszenny. Nie zaleca się dodawania żyta do kotletów, ponieważ może nadać potrawie kwaśny smak.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W odpowiedniej małej misce namocz chleb w mleku przez 5 minut, aby zmiękł i był wilgotny.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj wstępnie obraną cebulę, pokrój losowo. Kształt i rozmiar krojenia cebuli w tym przypadku nie ma znaczenia, ponieważ zostanie posiekana przed dodaniem do mięsa mielonego. Wziąłem czerwoną cebulę, możesz użyć białej, w gotowych kotletach jej kolor nie będzie zauważalny.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posiekaj przygotowaną cebulę i chleb w wygodny sposób. Możesz użyć do tego maszynki do mięsa, użyłem blendera.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po zmieleniu nie powinno być dużych kawałków cebuli, masa powinna być jednorodna.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Aby zrobić masę kotletową, weź głęboką, przestronną miskę, w której zmieszczą się wszystkie składniki i wygodnie je wymieszaj. Połącz mięso mielone, posiekaną cebulę i chleb, jajko. Sól mieloną, dodaj zmielony czarny pieprz, dokładnie wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Im lepiej zagniecione mięso mielone, tym będzie bardziej miękkie, jednorodne, a kotlety będą smaczniejsze.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na płaskim talerzu posyp trochę mąki. Pożądane jest, aby talerz był z małymi bokami, aby mąka nie wylała się na stół podczas panierowania. Rozwałkuj kotlety w mące z obu stron, aby podczas smażenia na powierzchni kotletów szybciej utworzyła się skorupa.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny, umieść uformowane placki na patelni. Na ponadprzeciętnym ogniu najpierw usmaż kotlety z jednej strony.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Kiedy utworzy się rumiana skorupa, Odwróć placki na drugą stronę. Smaż również na złoty kolor. Wstępne smażenie jest ważnym warunkiem duszenia. Powstająca w tym przypadku rumiana skorupa zachowuje sok mięsny wewnątrz kotletów. W rezultacie kotlety będą soczyste i smaczniejsze.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zrób sos, w którym kotlety będą duszone. Możesz wziąć śmietanę o dowolnej zawartości tłuszczu. Wybierz dowolne przyprawy i przyprawy.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Umyj marchewki wstępnie umyte pod bieżącą wodą szczotką, umyj. Posiekaj marchewki na drobnej tarce. Marchewki nadadzą sosowi ładny kolor.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Obierz cebulę, umyj. Pokrój cebulę w drobną kostkę, aby lepiej otworzyć jej smak podczas duszenia.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Dodaj olej roślinny na patelnię, ułóż przygotowane warzywa. Smaż warzywa na umiarkowanym ogniu przez 5-7 minut, od czasu do czasu mieszając, aby warzywa gotowały się równomiernie. Smaż warzywa na patelni, na której będą duszone kotlety. Powinien pomieścić wszystkie kotlety i mieć wystarczające boki.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Połóż smażone kotlety na warzywach. Możesz smażyć warzywa i kotlety równolegle na dwóch patelniach, wtedy proces gotowania będzie nieco szybszy.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Dodanie kwaśnej śmietany do sosu poprawi smak i konsystencję sosu oraz sprawi, że kotlety będą bardziej miękkie. Rozcieńczyć śmietanę gorącą wodą, zalać kotlety na patelni. Dlaczego gorąca woda? Aby nie narażać naczynia na nagły spadek temperatury i skrócić czas gotowania. Niech kotlety się zagotują, zmniejsz ogień, dodaj trochę soli do sosu. Gotuj kotlety pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Dodaj przyprawy i przyprawy, aby paszteciki były bardziej aromatyczne. Mam bazylię i liść laurowy. Wymieszać. Kotlety były w połowie pokryte sosem, więc podczas duszenia je odwróciłem. Jeśli patelnia ma mniejszą średnicę, SOS całkowicie pokryje kotlety, nie trzeba ich odwracać.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Gotuj kotlety z zamkniętą pokrywką na małym ogniu przez kolejne 10 minut.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Podawaj duszone kotlety na gorąco z dowolnym dodatkiem ziemniaków, zbóż lub warzyw. Smacznego!

bułka tarta może być używana jako bułka tarta.

kotlety duszone na patelni okazały się soczyste. SOS nadał kotletom szczególny bogaty smak i aromat.

sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zsiadło?" 

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury - punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal / 100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal / 100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal / 100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Biały chleb - 266   kcal/100g

Podobne przepisy