pieczeń wieprzowa z ziemniakami w piekarniku

najsmaczniejsze, soczyste i pachnące na obiad! Pieczeń wieprzowa z ziemniakami w piekarniku to jedna z najłatwiejszych do przygotowania opcji ulubionego przez wszystkich Dania. Jest tu wszystko-miękkie mięso, pieczone ziemniaki i pyszne warzywa. Dzięki gotowaniu w jednym naczyniu oszczędzasz czas.
LaliczAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 7 g
tłuszcze 38 % 10 g
węglowodany 35 % 9 g
145 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pieczeń wieprzową z ziemniakami w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Możesz wziąć dowolną wieprzowinę, ale najlepiej nadaje się tutaj kawałek z niewielką ilością tłuszczu. Jeśli mięso zostało wstępnie zamrożone, włóż je do lodówki do rozmrożenia lub rozmrozić w kuchence mikrofalowej. Umyj i osusz warzywa.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Włącz piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni. Opłucz mięso, osusz i pokrój w średnią kostkę. Włóż kawałki mięsa do miski, sól, pieprz, wymieszaj. Możesz również użyć swoich ulubionych przypraw i przypraw. Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem i włóż do niego kawałki wieprzowiny. Wlej trochę wody.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż formę z mięsem do gorącego piekarnika i piecz przez 20 minut. Wieprzowina powinna być prawie gotowa.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wyjmij mięso z piekarnika, nie wyłączaj go jeszcze. Włóż musztardę do mięsa, dokładnie wymieszaj. Musztardę można wziąć według własnego uznania.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz marchewki, pokrój w paski. Wolę ten kawałek, ale można go pokroić w kliny, średnią kostkę lub zetrzeć na grubej tarce. Włóż marchewki do formy z pieczonym mięsem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obierz cebulę i drobno posiekaj. Dodaj cebulę do wieprzowiny z marchewką.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój pomidora w dużą kostkę. Możesz najpierw usunąć z niego skórę. Umieść pomidora na innych produktach.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Obierz czosnek i drobno posiekaj. Dodaj go do formy z mięsem i warzywami. Sól i pieprz warzywa na wierzchu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Obierz ziemniaki, opłucz i pokrój w plasterki, kostki lub dużą kostkę. Rozłóż ziemniaki na warzywach, aby były całkowicie przykryte. Ziemniaki również trochę soli i pieprzu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Włóż wszystko z powrotem do gorącego piekarnika i piecz na średnim poziomie przez 40 do 50 minut, aż ziemniaki się ugotują.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wyjmij patelnię z pieczeniem z piekarnika, wymieszaj i ułóż na talerzach.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Podawaj. Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

jak łatwo zdjąć skórkę z pomidorów? Umyj je, wykonaj nacięcia na krzyż ostrym nożem. Zanurz we wrzącej wodzie na 1-2 minuty. Wyjmij, lekko ostudź i zdejmij skórkę. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal / 100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Musztarda gotowa - 418   kcal/100g

Podobne przepisy