skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pyszne i soczyste medaliony wołowe? Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Polędwica wołowa najlepiej nadaje się do Medalionów. Ale jeśli go nie ma, wystarczy miazga z innych części tuszy. Najważniejsze jest to, że nie ma dużych twardych żył. Boczek można stosować wędzony na surowo lub wędzony w postaci długich, cienkich pasków.
Krok 2:
Polędwicę wołową umyć, osuszyć i pokroić w poprzek na kawałki o grubości około 3 cm. Lekko ubij każdy medalion młotkiem po obu stronach, po przykryciu mięsa folią.
Krok 3:
Teraz przygotuj wszystkie składniki marynaty. Te składniki można zastąpić lub uzupełnić do smaku. Na przykład dodaj ocet winny lub jabłkowy (zwłaszcza jeśli masz twardsze mięso), zamień sok z cytryny na pomarańczowy, dodaj świeże lub suszone zioła (tymianek, rozmaryn itp.), dodaj zmielony imbir itp.
Krok 4:
W misce połącz olej roślinny, sok z cytryny, przyprawy do mięsa i pieprz. W marynacie nie powinno być soli, ponieważ w ten sposób mięso zacznie wydzielać sok i straci soczystość. Musisz posolić medaliony na samym końcu, gdy mają już złotą skórkę.
Krok 5:
Napełnij medaliony mięsne marynatą. Pozostaw do marynowania w temperaturze pokojowej na 1 godzinę.
Krok 6:
Podczas marynowania mięsa przygotuj warzywa. Pokrój cebulę w plasterki, czosnek w plasterki.
Krok 7:
Owiń każdy medalion plasterkiem boczku. Aby boczek dobrze przylegał do mięsa, zawiąż medalion nitką lub przekłuj szaszłykami.
Krok 8:
Na patelni rozgrzej olej roślinny. Ułóż medaliony w boczku pokrojonym do góry i smaż na dużym ogniu przez około 3 minuty na złoty kolor. Olej może strzelać mocno, więc jeśli tak się stanie, przykryj patelnię pokrywką. Następnie odwróć medaliony na drugą stronę.
Krok 9:
Dodaj cebulę i czosnek na patelnię i smaż wszystko razem przez kolejne 3 minuty, aż będzie półprzezroczyste. Jeśli chcesz, możesz wlać resztę marynaty. Po 6 minutach pieczenia medaliony będą usmażone na zewnątrz, ale surowe w środku. Jeśli ten stopień smażenia jest odpowiedni, możesz zdjąć patelnię z ognia.
Krok 10:
Jeśli potrzebne jest głębsze pieczenie, przykryj patelnię pokrywką i gotuj medaliony przez około 2-3 minuty z każdej strony lub dłużej. Dokładny czas zależy od stopnia wysmażenia, twardości i grubości mięsa. Musisz posolić medaliony na samym końcu.
Krok 11:
Do Medalionów możesz podać dowolny sos: jagodowy, kremowy. Lub dodaj pół szklanki białego wina na patelnię i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut. I podawaj go do mięsa. Smacznego!
możesz zrobić medaliony wieprzowe lub jagnięce zgodnie z tym przepisem. Ale czas gotowania i zawartość kalorii w gotowym naczyniu ulegną zmianie.
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszaninach jest już sól. W takim przypadku lepiej jest zrobić ze zwykłymi ziołami lub mieszankami bez soli w kompozycji.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Boczek gotowany - 447 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Polędwica wołowa - 324 kcal/100g