medaliony wołowe

soczyste, miękkie, delikatne, szybkie, proste i pyszne! Medaliony wołowe to wspaniałe danie, które nie pozostanie niezauważone. Boczek nadaje mięsu ciekawy wędzony smak i aromat. Możesz podawać je z sałatką ze świeżych warzyw lub dowolnym dodatkiem. Na święta i obiady z rodziną!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 41 % 18 g
tłuszcze 57 % 25 g
węglowodany 2 % 1 g
340 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pyszne i soczyste medaliony wołowe? Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Polędwica wołowa najlepiej nadaje się do Medalionów. Ale jeśli go nie ma, wystarczy miazga z innych części tuszy. Najważniejsze jest to, że nie ma dużych twardych żył. Boczek można stosować wędzony na surowo lub wędzony w postaci długich, cienkich pasków.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Polędwicę wołową umyć, osuszyć i pokroić w poprzek na kawałki o grubości około 3 cm. Lekko ubij każdy medalion młotkiem po obu stronach, po przykryciu mięsa folią.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Teraz przygotuj wszystkie składniki marynaty. Te składniki można zastąpić lub uzupełnić do smaku. Na przykład dodaj ocet winny lub jabłkowy (zwłaszcza jeśli masz twardsze mięso), zamień sok z cytryny na pomarańczowy, dodaj świeże lub suszone zioła (tymianek, rozmaryn itp.), dodaj zmielony imbir itp.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W misce połącz olej roślinny, sok z cytryny, przyprawy do mięsa i pieprz. W marynacie nie powinno być soli, ponieważ w ten sposób mięso zacznie wydzielać sok i straci soczystość. Musisz posolić medaliony na samym końcu, gdy mają już złotą skórkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Napełnij medaliony mięsne marynatą. Pozostaw do marynowania w temperaturze pokojowej na 1 godzinę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podczas marynowania mięsa przygotuj warzywa. Pokrój cebulę w plasterki, czosnek w plasterki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Owiń każdy medalion plasterkiem boczku. Aby boczek dobrze przylegał do mięsa, zawiąż medalion nitką lub przekłuj szaszłykami.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny. Ułóż medaliony w boczku pokrojonym do góry i smaż na dużym ogniu przez około 3 minuty na złoty kolor. Olej może strzelać mocno, więc jeśli tak się stanie, przykryj patelnię pokrywką. Następnie odwróć medaliony na drugą stronę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj cebulę i czosnek na patelnię i smaż wszystko razem przez kolejne 3 minuty, aż będzie półprzezroczyste. Jeśli chcesz, możesz wlać resztę marynaty. Po 6 minutach pieczenia medaliony będą usmażone na zewnątrz, ale surowe w środku. Jeśli ten stopień smażenia jest odpowiedni, możesz zdjąć patelnię z ognia.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Jeśli potrzebne jest głębsze pieczenie, przykryj patelnię pokrywką i gotuj medaliony przez około 2-3 minuty z każdej strony lub dłużej. Dokładny czas zależy od stopnia wysmażenia, twardości i grubości mięsa.  Musisz posolić medaliony na samym końcu.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Do Medalionów możesz podać dowolny sos: jagodowy, kremowy. Lub dodaj pół szklanki białego wina na patelnię i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut. I podawaj go do mięsa. Smacznego!

możesz zrobić medaliony wieprzowe lub jagnięce zgodnie z tym przepisem. Ale czas gotowania i zawartość kalorii w gotowym naczyniu ulegną zmianie.

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszaninach jest już sól. W takim przypadku lepiej jest zrobić ze zwykłymi ziołami lub mieszankami bez soli w kompozycji.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Boczek gotowany - 447   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Polędwica wołowa - 324   kcal/100g

Podobne przepisy