skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Potrzebne składniki
Krok 2:

Ciasto gotuje się w 5-10 minut. Bierzemy cukier, sól i jajko
Krok 3:

Mieszamy
Krok 4:

Wlej kefir, wymieszaj
Krok 5:

Dodaj sodę
Krok 6:

Następnie olej roślinny i ponownie wymieszaj
Krok 7:

Zachodzi reakcja, soda jest gaszona kefirem, a masa zaczyna bulgotać
Krok 8:

Teraz przesiej mąkę, aby nasycić ją tlenem
Krok 9:

Łyżką, a następnie rękami zagniataj ciasto
Krok 10:

Ciasto powinno być trochę lepkie, miękkie i nie strome
Krok 11:

Przykryj miską, w której zagniatamy ciasto i pozwól mu odpocząć przez około 20 minut - w tym czasie gluten w mące puchnie i będzie łatwy w obsłudze
Krok 12:

Następnie rozwałkuj ciasto na warstwę o grubości do 1 cm
Krok 13:

Pokroić w romby
Krok 14:

Na środku każdego rombu wykonujemy nacięcie
Krok 15:

Skrawki można zbierać i rozwałkować na nowo, ale spalę je w tej formie-okażą się doskonałymi pączkami
Krok 16:

Przekręcamy jedną krawędź ciasta przez nacięcie, jak zwykle na chrust
Krok 17:

Teraz musisz odpowiednio podgrzać olej do smażenia - najpierw podgrzej patelnię, a następnie wlej do niej olej roślinny, powinien być gorący, ale w żadnym wypadku się nie pali! To bardzo ważne. Aby sprawdzić żądaną temperaturę, musisz obniżyć jeden kawałek ciasta do oleju i zobaczyć, jak się smaży
Krok 18:

Kiedy osiągniemy odpowiednią temperaturę oleju, Wrzuć nasze verguny na patelnię i zobacz, jak rosną na naszych oczach! Smażyć szybko-około 1 minuty z każdej strony
Krok 19:

Odwróć i usmaż z drugiej strony
Krok 20:

A to są pączki, które dostałem ze skrawków
Krok 21:

Oto takie bujne różowe verguny, które mamy!
Krok 22:

W razie potrzeby posyp cukrem pudrem. Miłego picia herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g



