bujne verguny na kefirze

Miękkie bujne różowe verguny z miodem pokochasz od razu! Verguny to danie kuchni ukraińskiej, które wygląda podobnie do rosyjskiego chrustu, ale różni się składem. Kiedy mam kefir i nie mam nic do herbaty, chętnie gotuję takie verguny - z zapałem z upałem to tylko piosenka! I każda gospodyni domowa może je ugotować, nawet nie mając piekarnika w kuchni
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 29 % 19 g
węglowodany 62 % 41 g
346 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Potrzebne składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ciasto gotuje się w 5-10 minut. Bierzemy cukier, sól i jajko

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Mieszamy

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej kefir, wymieszaj

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj sodę

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie olej roślinny i ponownie wymieszaj

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zachodzi reakcja, soda jest gaszona kefirem, a masa zaczyna bulgotać

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Teraz przesiej mąkę, aby nasycić ją tlenem

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Łyżką, a następnie rękami zagniataj ciasto

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ciasto powinno być trochę lepkie, miękkie i nie strome

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przykryj miską, w której zagniatamy ciasto i pozwól mu odpocząć przez około 20 minut - w tym czasie gluten w mące puchnie i będzie łatwy w obsłudze

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Następnie rozwałkuj ciasto na warstwę o grubości do 1 cm

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Pokroić w romby

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Na środku każdego rombu wykonujemy nacięcie

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Skrawki można zbierać i rozwałkować na nowo, ale spalę je w tej formie-okażą się doskonałymi pączkami

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Przekręcamy jedną krawędź ciasta przez nacięcie, jak zwykle na chrust

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Teraz musisz odpowiednio podgrzać olej do smażenia - najpierw podgrzej patelnię, a następnie wlej do niej olej roślinny, powinien być gorący, ale w żadnym wypadku się nie pali! To bardzo ważne. Aby sprawdzić żądaną temperaturę, musisz obniżyć jeden kawałek ciasta do oleju i zobaczyć, jak się smaży

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Kiedy osiągniemy odpowiednią temperaturę oleju, Wrzuć nasze verguny na patelnię i zobacz, jak rosną na naszych oczach! Smażyć szybko-około 1 minuty z każdej strony

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Odwróć i usmaż z drugiej strony

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    A to są pączki, które dostałem ze skrawków

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Oto takie bujne różowe verguny, które mamy!

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    W razie potrzeby posyp cukrem pudrem. Miłego picia herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy