różowy łosoś w cieście na patelni

chrupiący, pachnący różowy łosoś smażony na patelni! Różowy łosoś przygotowany według tego przepisu okazuje się bardzo piękny - jasny złoty kolor, niezwykle chrupiący - z pikantną skórką, ale jednocześnie soczysty. Takie danie z pewnością przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 15 g
tłuszcze 50 % 21 g
węglowodany 14 % 6 g
273 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić różowego łososia w cieście na patelni? Przygotuj jedzenie. Najważniejsze w tym daniu jest ryba wysokiej jakości, najlepiej schłodzona-zawiera znacznie więcej składników odżywczych. Jajka będą potrzebne duże, najlepiej domowe. Wziąłem mąkę pszenną, ale możesz użyć dowolnej innej mąki (ryż, gryka) - dzięki czemu za każdym razem uzyskasz nowy smak. Olej roślinny może być dowolny, ale zawsze rafinowany, aby nie palił się na patelni

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wymieszaj mąkę z solą. Polecam również przesiewanie mąki - w tym przypadku ciasto okaże się bardziej przewiewne

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W osobnej misce ubij jajko widelcem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Teraz o rybach. Możesz wziąć dowolną część różowego łososia: stek lub polędwicę. Jeśli masz całą rybę, pamiętaj, aby ją wypatroszyć, usunąć skrzela i odciąć filety wzdłuż grzbietu. W takim przypadku zostaw kręgosłup i głowę do przygotowania pierwszego dania - na pewno się przydadzą. Miałem gotowy filet z różowego łososia i po prostu pokroiłem go na małe kawałki. Ale pamiętaj, aby najpierw umyć rybę i osuszyć ją papierowymi serwetkami.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zanurz każdy kawałek ryby w mieszance jajecznej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie dobrze zwiń w mieszankę mąki. Aby uzyskać gęstsze ciasto, możesz powtórzyć procedurę: ponownie zanurz rybę w jajku i ponownie zwiń w mieszance mąki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na patelni z grubym dnem i najlepiej nieprzywierającym rozgrzej olej roślinny. Ułóż panierowane kawałki różowego łososia. Smażyć najpierw z jednej strony na złoty kolor, około 5-7 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie ostrożnie odwróć rybę i doprowadź do pełnego ugotowania po drugiej stronie. Smaż przez kolejne 5-7 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podawaj ryby ze świeżymi sezonowymi warzywami, ziołami lub sałatkami ze świeżych warzyw. Ryba okazuje się bardzo piękna i chrupiąca. Smacznego!

chcę zauważyć, że w ten sposób można ugotować nie tylko różowego łososia, ale także każdą inną rybę. Najważniejsze jest, aby wybrać ryby bez kości.
smacznego!

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Filet z różowego łososia - 133   kcal/100g

Podobne przepisy