skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić różowego łososia w cieście na patelni? Przygotuj jedzenie. Najważniejsze w tym daniu jest ryba wysokiej jakości, najlepiej schłodzona-zawiera znacznie więcej składników odżywczych. Jajka będą potrzebne duże, najlepiej domowe. Wziąłem mąkę pszenną, ale możesz użyć dowolnej innej mąki (ryż, gryka) - dzięki czemu za każdym razem uzyskasz nowy smak. Olej roślinny może być dowolny, ale zawsze rafinowany, aby nie palił się na patelni
Krok 2:
Wymieszaj mąkę z solą. Polecam również przesiewanie mąki - w tym przypadku ciasto okaże się bardziej przewiewne
Krok 3:
W osobnej misce ubij jajko widelcem.
Krok 4:
Teraz o rybach. Możesz wziąć dowolną część różowego łososia: stek lub polędwicę. Jeśli masz całą rybę, pamiętaj, aby ją wypatroszyć, usunąć skrzela i odciąć filety wzdłuż grzbietu. W takim przypadku zostaw kręgosłup i głowę do przygotowania pierwszego dania - na pewno się przydadzą. Miałem gotowy filet z różowego łososia i po prostu pokroiłem go na małe kawałki. Ale pamiętaj, aby najpierw umyć rybę i osuszyć ją papierowymi serwetkami.
Krok 5:
Zanurz każdy kawałek ryby w mieszance jajecznej.
Krok 6:
Następnie dobrze zwiń w mieszankę mąki. Aby uzyskać gęstsze ciasto, możesz powtórzyć procedurę: ponownie zanurz rybę w jajku i ponownie zwiń w mieszance mąki.
Krok 7:
Na patelni z grubym dnem i najlepiej nieprzywierającym rozgrzej olej roślinny. Ułóż panierowane kawałki różowego łososia. Smażyć najpierw z jednej strony na złoty kolor, około 5-7 minut.
Krok 8:
Następnie ostrożnie odwróć rybę i doprowadź do pełnego ugotowania po drugiej stronie. Smaż przez kolejne 5-7 minut.
Krok 9:
Podawaj ryby ze świeżymi sezonowymi warzywami, ziołami lub sałatkami ze świeżych warzyw. Ryba okazuje się bardzo piękna i chrupiąca. Smacznego!
chcę zauważyć, że w ten sposób można ugotować nie tylko różowego łososia, ale także każdą inną rybę. Najważniejsze jest, aby wybrać ryby bez kości.
smacznego!
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Filet z różowego łososia - 133 kcal/100g