skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić soczewicę z warzywami? Przygotuj produkty niezbędne do gotowania soczewicy z warzywami: soczewicę, cebulę, marchewkę, paprykę, zioła, przyprawy. Będziesz także potrzebował trochę wody (lub bulionu, wywaru), oleju (zamiast ghee możesz wziąć warzywa) i soli.
Krok 2:
Obierz marchewki i cebulę, pokrój cebulę na małe kawałki i zetrzyj marchewki na grubej tarce.
Krok 3:
Rozgrzej olej na patelni, podgrzej w nim lekko przyprawy.
Krok 4:
Ułożyć posiekaną cebulę i marchewkę, lekko podsmażyć.
Krok 5:
Dodaj posiekaną paprykę. Dusić do miękkości. Na tym etapie możesz dodać inne warzywa, na przykład cukinię, pomidory (bez skórki).
Krok 6:
Dodaj soczewicę do warzyw.
Krok 7:
Wlej wodę, sól. Doprowadzić do wrzenia, przykryć i gotować na małym ogniu przez 15 minut. Soczewica powinna stać się miękka i łatwo się kruszyć. Przygotowanie potrawy z zielonej soczewicy zajmie więcej czasu.
Krok 8:
Gęstość naczynia można regulować, odparowując nadmiar wilgoci i dodając brakującą. Do gotowego budo dodaj czyste posiekane warzywa.
Krok 9:
Wymieszaj i podawaj.
bez wątpienia soczewica z warzywami to idealny zbilansowany posiłek na każdy dzień!
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
pamiętaj, że ostateczny wynik tego dania zależy od tego, jak zmielisz marchewki: starte marchewki zamieniają się w papkę podczas obróbki cieplnej i równomiernie mieszają się z resztą składników, pokrojone w paski lub kostki zachowają swój kształt.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Kurkuma - 325 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Ghee - 892 kcal/100g
- Czerwona soczewica - 314 kcal/100g