soczewica z warzywami

szybkie, smaczne i pożywne danie z czerwonej soczewicy. Soczewica z warzywami podawana jest świeżo ugotowana, na gorąco, obficie przyprawiona świeżymi ziołami (pietruszką, koperkiem lub kolendrą). Dzięki temu przepisowi łatwo jest przestrzegać zalecenia, aby jeść jedno danie dziennie z soczewicy, ponieważ soczewica jest wyjątkowy i wszechstronny produkt, odpowiedni dla osób o różnych konstytucjach.
MariaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 4 g
tłuszcze 12 % 2 g
węglowodany 65 % 11 g
87 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić soczewicę z warzywami? Przygotuj produkty niezbędne do gotowania soczewicy z warzywami: soczewicę, cebulę, marchewkę, paprykę, zioła, przyprawy. Będziesz także potrzebował trochę wody (lub bulionu, wywaru), oleju (zamiast ghee możesz wziąć warzywa) i soli.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz marchewki i cebulę, pokrój cebulę na małe kawałki i zetrzyj marchewki na grubej tarce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozgrzej olej na patelni, podgrzej w nim lekko przyprawy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ułożyć posiekaną cebulę i marchewkę, lekko podsmażyć.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj posiekaną paprykę. Dusić do miękkości. Na tym etapie możesz dodać inne warzywa, na przykład cukinię, pomidory (bez skórki).

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj soczewicę do warzyw.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej wodę, sól. Doprowadzić do wrzenia, przykryć i gotować na małym ogniu przez 15 minut. Soczewica powinna stać się miękka i łatwo się kruszyć. Przygotowanie potrawy z zielonej soczewicy zajmie więcej czasu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gęstość naczynia można regulować, odparowując nadmiar wilgoci i dodając brakującą. Do gotowego budo dodaj czyste posiekane warzywa.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wymieszaj i podawaj.

bez wątpienia soczewica z warzywami to idealny zbilansowany posiłek na każdy dzień!

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

pamiętaj, że ostateczny wynik tego dania zależy od tego, jak zmielisz marchewki: starte marchewki zamieniają się w papkę podczas obróbki cieplnej i równomiernie mieszają się z resztą składników, pokrojone w paski lub kostki zachowają swój kształt. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Kurkuma - 325   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Ghee - 892   kcal/100g
  • Czerwona soczewica - 314   kcal/100g

Podobne przepisy