skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić mieszankę z ziemniakami i mięsem z kapusty? Przygotuj jedzenie. Weź mięso wieprzowe, lepiej z małymi warstwami tłuszczu, solanka okaże się bardziej soczysta. Warzywa umyć i osuszyć.
Krok 2:
Umyj miąższ wieprzowy i dobrze wysusz, a następnie pokrój na małe kawałki. Podgrzej patelnię na dużym ogniu, wlej na nią dwie łyżki oleju roślinnego i smaż mięso przez 10-15 minut, aż będzie złotobrązowe. Mięso uwolni tłuszcz, który przyda się później.
Krok 3:
Przenieś mięso do garnka z grubym dnem i zalej szklanką wody. Gotuj mięso przez 10 minut na małym ogniu.
Krok 4:
Ziemniaki obrać i pokroić w dużą kostkę. Dodaj pokrojone ziemniaki do mięsa.
Krok 5:
Obierz i pokrój marchewki na małe kawałki-kółka lub paski. Jednocześnie z ziemniakami dodaj marchewki do mieszanki. Dusić wszystko razem przez kolejne 10 minut.
Krok 6:
Podczas duszenia warzyw z mięsem posiekaj cienką kapustę. Aby to zrobić, możesz użyć specjalnej tarki do kapusty lub noża z podwójnym ostrzem. Pokrojona w ten sposób kapusta jest bardzo cienka i szybko się gotuje. Wyślij pokrojoną kapustę na patelnię do duszenia warzyw.
Krok 7:
W międzyczasie zajmij się smażeniem. Obierz jedną dużą cebulę i drobno posiekaj. Podsmaż cebulę na tłuszczu uwolnionym podczas smażenia mięsa. Gdy cebula nabierze złotego odcienia, Dodaj do niej koncentrat pomidorowy. Smaż wszystko razem jeszcze przez kilka minut, aby pasta pomidorowa ujawniła swój smak. Dodaj pieczeń pomidorową do mieszanki. Dobrze wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 10-15 minut.
Krok 8:
W razie potrzeby możesz dodać dowolne warzywa do mieszanki z kapustą, ziemniakami i mięsem. Dodałam drobno posiekaną natkę pietruszki. Dodaj zielenie do garnka na końcu, wymieszaj i natychmiast wyłącz ogień.
Krok 9:
Pozwól mieszance trochę zaparzyć i ostygnąć, po 10-15 minutach możesz podać ją do stołu. Smacznego!
umyj mięso, osusz ręcznikiem papierowym, w przeciwnym razie nadmierna wilgoć nie pozwoli mu się usmażyć - będzie się dusić.
koncentrat pomidorowy w tym przepisie można zastąpić pomidorami we własnym soku, świeżymi pomidorami lub keczupem.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g