skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak usmażyć wątrobę w mące? Przygotuj jedzenie. Wątroba, jeśli została zamrożona, rozmrozić, po przeniesieniu z zamrażarki na dolną półkę lodówki. Radzę zostawić wątrobę trochę twardą, wtedy łatwiej będzie ją pokroić.
Krok 2:
Cebulę obrać i pokroić w półpierścienie.
Krok 3:
Umyj wątrobę i dobrze wysusz. Ważne jest, aby zrobić to bardzo ostrożnie, w przeciwnym razie będzie się gotować, a nie smażyć. Pokrój wątrobę na kawałki o grubości 1 cm, Posol i pozostaw na 10 minut.
Krok 4:
Następnie lekko uderz kawałki z obu stron. Aby sok z wątroby nie latał we wszystkich kierunkach, możesz przykryć go folią spożywczą.
Krok 5:
Wlej mąkę do płaskiego talerza. Zwiń kawałki wątroby w mące.
Krok 6:
Na patelni na dużym ogniu rozgrzej olej słonecznikowy. Połóż na nim wątrobę i smaż przez 3-5 minut z każdej strony, w zależności od wielkości kawałków. Wyjmij wątrobę z patelni na talerz.
Krok 7:
Umieść cebulę na tej samej patelni, na której smażono wątrobę. Smaż na średnim ogniu, aż będzie półprzezroczysty.
Krok 8:
Włóż wątrobę na patelnię i smaż razem z cebulą przez około 5 minut. Nie musisz dłużej smażyć, stanie się sztywny. Podawaj wątrobę bezpośrednio do stołu, z dowolnym dodatkiem lub warzywami. Smacznego!
przepis na wątrobę w mące jest szczególnie przydatny dla osób z niedoborem żelaza w organizmie (niedokrwistość), ponieważ to wątroba zawiera największą ilość tego pierwiastka śladowego.
należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Wątroba wołowa - 130 kcal/100g