wątróbka w mące

najdelikatniejszy, apetyczny, soczysty i bardzo smaczny! Wątroba w mące to proste, ale jednocześnie pyszne danie. Dzięki panierowaniu wszystkie soki w wątrobie pozostają w środku, dzięki czemu jest bardzo miękka. Za pomocą tej samej technologii możesz gotować wątróbkę wieprzową lub drobiową.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 44 % 14 g
tłuszcze 31 % 10 g
węglowodany 25 % 8 g
185 kcal
IG: 63 / 0 / 38

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak usmażyć wątrobę w mące? Przygotuj jedzenie. Wątroba, jeśli została zamrożona, rozmrozić, po przeniesieniu z zamrażarki na dolną półkę lodówki. Radzę zostawić wątrobę trochę twardą, wtedy łatwiej będzie ją pokroić.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Cebulę obrać i pokroić w półpierścienie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj wątrobę i dobrze wysusz. Ważne jest, aby zrobić to bardzo ostrożnie, w przeciwnym razie będzie się gotować, a nie smażyć. Pokrój wątrobę na kawałki o grubości 1 cm, Posol i pozostaw na 10 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie lekko uderz kawałki z obu stron. Aby sok z wątroby nie latał we wszystkich kierunkach, możesz przykryć go folią spożywczą.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej mąkę do płaskiego talerza. Zwiń kawałki wątroby w mące.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na patelni na dużym ogniu rozgrzej olej słonecznikowy. Połóż na nim wątrobę i smaż przez 3-5 minut z każdej strony, w zależności od wielkości kawałków. Wyjmij wątrobę z patelni na talerz.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umieść cebulę na tej samej patelni, na której smażono wątrobę. Smaż na średnim ogniu, aż będzie półprzezroczysty.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włóż wątrobę na patelnię i smaż razem z cebulą przez około 5 minut. Nie musisz dłużej smażyć, stanie się sztywny. Podawaj wątrobę bezpośrednio do stołu, z dowolnym dodatkiem lub warzywami. Smacznego!

przepis na wątrobę w mące jest szczególnie przydatny dla osób z niedoborem żelaza w organizmie (niedokrwistość), ponieważ to wątroba zawiera największą ilość tego pierwiastka śladowego. 

należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Wątroba wołowa - 130   kcal/100g

Podobne przepisy