skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić lobiani z fasolą po gruzińsku? Przygotuj składniki zgodnie z listą. Fasolę na lobiani można wziąć czerwoną lub białą, gotowaną. I możesz użyć puszki. Opłucz fasolę, napełnij miskę zimną wodą i pozostaw na noc do pęcznienia. Jajko umyć i osuszyć serwetkami. Umyj i osusz kolendrę.
Krok 2:
Zacznij od zrobienia ciasta drożdżowego. Wlej ciepły kefir o niewielkiej zawartości tłuszczu do miski. Dodaj suche drożdże, wymieszaj, aby się rozpuściły. Dodaj cukier, sól, ubij jajko kurze, wymieszaj składniki.
Krok 3:
W porcjach wsyp przesianą mąkę pszenną i zagnieść elastyczne, gładkie ciasto, które lekko przylega do dłoni. Pamiętaj, że możesz mieć więcej lub mniej mąki niż ja. Skoncentruj się na konsystencji ciasta.
Krok 4:
Przenieś ciasto do miski, przykryj miskę ręcznikiem na wierzchu i pozostaw na godzinę w ciepłym miejscu.
Krok 5:
Obierz cebulę, drobno posiekaj nożem i smaż na oleju roślinnym na patelni na złoty kolor.
Krok 6:
W międzyczasie odcedź wodę z fasoli, spłucz ją ponownie, zalej świeżą wodą i gotuj do całkowitego ugotowania na średnim ogniu, około 30 minut. Sprawdź gotowość do smaku, fasola powinna być miękka i krucha.
Krok 7:
Spuść wodę, pozostawiając ją trochę na dnie garnka. W rondelku z fasolą włóż smażoną cebulę, dodaj sól i czarny pieprz do smaku. Za pomocą blendera lub tłuczka zmiel fasolę z cebulą, aż zamieni się w puree.
Krok 8:
Dodaj drobno posiekaną świeżą kolendrę, zmiękczone masło do puree z fasoli i wymieszaj. Nadzienie jest gotowe.
Krok 9:
Zmiażdż ciasto i zacznij rzeźbić tortille. Ciasto podzielić na kilka części. Rozwałkuj każdy w cienką okrągłą warstwę.
Krok 10:
Przenieś nadzienie na środek ciasta, przymocuj krawędzie pośrodku, jak pokazano na zdjęciu.
Krok 11:
Ostrożnie rozwałkuj powstałą bułkę w cienką tortillę, uważając, aby nie uszkodzić ciasta.
Krok 12:
Smaż tortille na rozgrzanym oleju roślinnym na patelni przez 4-8 minut z każdej strony, aż będą rumiane. Podawaj lobiani na ciepło. Smacznego!
Lobiani w Gruzji gotuje się najczęściej na czczo, skład potrawy pozwala jeść te ciasta w dni postu, ale dzięki fasoli i ciastu są bardzo sycące i nasycają organizm przez długi czas. Proces gotowania, choć długi, ale nie skomplikowany, jest w stanie nawet początkującym gospodyniom domowym, najważniejsze jest przygotowanie składników do lobiani i zrobienie ciasta drożdżowego.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
suche drożdże można zastąpić świeżymi prasowanymi drożdżami w stosunku 1: 3. Oznacza to, że na 1 gram suchych drożdży potrzebnych zgodnie z przepisem musisz wziąć 3 gramy świeżych.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Fasola biała - 102 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g