Lobiani z fasolą po gruzińsku

bardzo smaczne, proste, bezmięsne tortille na śniadanie lub kolację! Lobiani z fasolą w stylu gruzińskim jest tak łatwe do zrobienia, że nawet niesamowite! I okazują się smaczne, satysfakcjonujące. Można je zabrać w podróż, do pracy. Są dobre z pierwszymi daniami zamiast chleba, z herbatą, kawą, kefirem.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 7 g
tłuszcze 19 % 8 g
węglowodany 64 % 27 g
201 kcal
IG: 25 / 0 / 75

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić lobiani z fasolą po gruzińsku? Przygotuj składniki zgodnie z listą. Fasolę na lobiani można wziąć czerwoną lub białą, gotowaną. I możesz użyć puszki. Opłucz fasolę, napełnij miskę zimną wodą i pozostaw na noc do pęcznienia. Jajko umyć i osuszyć serwetkami. Umyj i osusz kolendrę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zacznij od zrobienia ciasta drożdżowego. Wlej ciepły kefir o niewielkiej zawartości tłuszczu do miski. Dodaj suche drożdże, wymieszaj, aby się rozpuściły. Dodaj cukier, sól, ubij jajko kurze, wymieszaj składniki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W porcjach wsyp przesianą mąkę pszenną i zagnieść elastyczne, gładkie ciasto, które lekko przylega do dłoni. Pamiętaj, że możesz mieć więcej lub mniej mąki niż ja. Skoncentruj się na konsystencji ciasta.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przenieś ciasto do miski, przykryj miskę ręcznikiem na wierzchu i pozostaw na godzinę w ciepłym miejscu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz cebulę, drobno posiekaj nożem i smaż na oleju roślinnym na patelni na złoty kolor.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W międzyczasie odcedź wodę z fasoli, spłucz ją ponownie, zalej świeżą wodą i gotuj do całkowitego ugotowania na średnim ogniu, około 30 minut. Sprawdź gotowość do smaku, fasola powinna być miękka i krucha.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Spuść wodę, pozostawiając ją trochę na dnie garnka. W rondelku z fasolą włóż smażoną cebulę, dodaj sól i czarny pieprz do smaku. Za pomocą blendera lub tłuczka zmiel fasolę z cebulą, aż zamieni się w puree.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj drobno posiekaną świeżą kolendrę, zmiękczone masło do puree z fasoli i wymieszaj. Nadzienie jest gotowe.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zmiażdż ciasto i zacznij rzeźbić tortille. Ciasto podzielić na kilka części. Rozwałkuj każdy w cienką okrągłą warstwę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przenieś nadzienie na środek ciasta, przymocuj krawędzie pośrodku, jak pokazano na zdjęciu.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ostrożnie rozwałkuj powstałą bułkę w cienką tortillę, uważając, aby nie uszkodzić ciasta.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Smaż tortille na rozgrzanym oleju roślinnym na patelni przez 4-8 minut z każdej strony, aż będą rumiane. Podawaj lobiani na ciepło. Smacznego!

Lobiani w Gruzji gotuje się najczęściej na czczo, skład potrawy pozwala jeść te ciasta w dni postu, ale dzięki fasoli i ciastu są bardzo sycące i nasycają organizm przez długi czas. Proces gotowania, choć długi, ale nie skomplikowany, jest w stanie nawet początkującym gospodyniom domowym, najważniejsze jest przygotowanie składników do lobiani i zrobienie ciasta drożdżowego.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

suche drożdże można zastąpić świeżymi prasowanymi drożdżami w stosunku 1: 3. Oznacza to, że na 1 gram suchych drożdży potrzebnych zgodnie z przepisem musisz wziąć 3 gramy świeżych.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Fasola biała - 102   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy