chapati Indian flatbread na wodzie

oryginalne, Lekkie, na co dzień zamiast chleba! Chapati to indyjskie tortille na wodzie. Przygotowują się bardzo prosto i szybko. Do ich przygotowania nie trzeba używać drożdży ani proszku do pieczenia, więc takie ciasta z pewnością przydadzą się tym, którzy nie używają tradycyjnego chleba.
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 6 g
tłuszcze 13 % 7 g
węglowodany 76 % 42 g
251 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić chapati-indyjskie tortille na wodzie? Przygotuj jedzenie. Będzie ich bardzo mało-dwa rodzaje mąki, żyto i pszenica, woda i sól. Woda potrzebuje ciepła, więc wcześniej zagotuj i lekko ostudź pół szklanki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Weź dużą, wygodną miskę do wyrabiania ciasta. Przesiej do niego najpierw mąkę pszenną, a następnie żytnią. Nie pomijaj tego kroku, przesiewanie nie tylko usunie ewentualne zanieczyszczenia, ale także sprawi, że produkty z mąki będą lepszej jakości.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj sól i wymieszaj suche składniki, aby równomiernie rozprowadzić sól. W mieszance mąki zrób mały otwór.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W małych porcjach wlej do niego ciepłą wodę. Zagnieść miękkie i giętkie ciasto. Ponieważ mąka ma bardzo różną jakość, woda do ugniatania może wymagać mniej lub więcej, więc skup się na konsystencji ciasta.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Nie musisz go ugniatać przez długi czas, wystarczy zebrać ciasto w kulkę i ugniatać bezpośrednio w misce przez kilka minut. Przykryj gotowe ciasto wilgotnym ręcznikiem i pozostaw na 10-15 minut, powinno trochę odpocząć. W tym czasie mąka wchłonie cały płyn, a ciasto stanie się bardziej elastyczne.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wypoczęte ciasto podziel na 6-8 części (radzę podzielić na 6, wtedy ciasta mają średnicę około 20-22 cm).

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Każdą część rozwałkuj na tortillę o grubości około 2 mm.aby ciasto się nie przykleiło, lekko posyp powierzchnię roboczą mąką.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozgrzej patelnię na umiarkowanym ogniu. Umieść tortillę na suchej patelni. Gdy tortilla pod spodem lekko się zrumieni i zacznie bulgotać, odwróć ją na drugą stronę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    I smaż go jeszcze przez 1 minutę. Ciasta piecze się wystarczająco szybko, więc bądź ostrożny i nie prześwietlaj ich, w przeciwnym razie wyschną i staną się kruche.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przenieś gotowe ciasto na deskę lub talerz i posmaruj je roztopionym masłem (w przypadku chudej wersji nie można w ogóle smarować ani smarować olejem roślinnym). Dzięki olejowi tortille stają się delikatniejsze. Przykryj gorące tortille lekko wilgotnym ręcznikiem, aby nie wyschły lub przenieś je do pojemnika z pokrywką.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    W ten sposób usmaż wszystkie tortille.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Indyjskie tortille chapati są gotowe. Najlepiej podawać je jeszcze ciepłe. Smacznego!

lepiej gotować takie ciasta natychmiast przed podaniem, ponieważ z czasem wysychają i stają się kruche.

aby uniknąć błędów podczas pracy z mąką, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Mąka żytnia - 305   kcal/100g

Podobne przepisy