skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić chapati-indyjskie tortille na wodzie? Przygotuj jedzenie. Będzie ich bardzo mało-dwa rodzaje mąki, żyto i pszenica, woda i sól. Woda potrzebuje ciepła, więc wcześniej zagotuj i lekko ostudź pół szklanki.
Krok 2:
Weź dużą, wygodną miskę do wyrabiania ciasta. Przesiej do niego najpierw mąkę pszenną, a następnie żytnią. Nie pomijaj tego kroku, przesiewanie nie tylko usunie ewentualne zanieczyszczenia, ale także sprawi, że produkty z mąki będą lepszej jakości.
Krok 3:
Dodaj sól i wymieszaj suche składniki, aby równomiernie rozprowadzić sól. W mieszance mąki zrób mały otwór.
Krok 4:
W małych porcjach wlej do niego ciepłą wodę. Zagnieść miękkie i giętkie ciasto. Ponieważ mąka ma bardzo różną jakość, woda do ugniatania może wymagać mniej lub więcej, więc skup się na konsystencji ciasta.
Krok 5:
Nie musisz go ugniatać przez długi czas, wystarczy zebrać ciasto w kulkę i ugniatać bezpośrednio w misce przez kilka minut. Przykryj gotowe ciasto wilgotnym ręcznikiem i pozostaw na 10-15 minut, powinno trochę odpocząć. W tym czasie mąka wchłonie cały płyn, a ciasto stanie się bardziej elastyczne.
Krok 6:
Wypoczęte ciasto podziel na 6-8 części (radzę podzielić na 6, wtedy ciasta mają średnicę około 20-22 cm).
Krok 7:
Każdą część rozwałkuj na tortillę o grubości około 2 mm.aby ciasto się nie przykleiło, lekko posyp powierzchnię roboczą mąką.
Krok 8:
Rozgrzej patelnię na umiarkowanym ogniu. Umieść tortillę na suchej patelni. Gdy tortilla pod spodem lekko się zrumieni i zacznie bulgotać, odwróć ją na drugą stronę.
Krok 9:
I smaż go jeszcze przez 1 minutę. Ciasta piecze się wystarczająco szybko, więc bądź ostrożny i nie prześwietlaj ich, w przeciwnym razie wyschną i staną się kruche.
Krok 10:
Przenieś gotowe ciasto na deskę lub talerz i posmaruj je roztopionym masłem (w przypadku chudej wersji nie można w ogóle smarować ani smarować olejem roślinnym). Dzięki olejowi tortille stają się delikatniejsze. Przykryj gorące tortille lekko wilgotnym ręcznikiem, aby nie wyschły lub przenieś je do pojemnika z pokrywką.
Krok 11:
W ten sposób usmaż wszystkie tortille.
Krok 12:
Indyjskie tortille chapati są gotowe. Najlepiej podawać je jeszcze ciepłe. Smacznego!
lepiej gotować takie ciasta natychmiast przed podaniem, ponieważ z czasem wysychają i stają się kruche.
aby uniknąć błędów podczas pracy z mąką, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Mąka żytnia - 305 kcal/100g