sznycel mielony na patelni

pyszne i szybkie sznycle wykonane ze zwykłego mięsa mielonego. Oczywiście prawdziwe sznycle są wykonane z całego kawałka, ale gdy go nie ma, ale naprawdę chcesz, możesz użyć tego przepisu. Są wykonane dość szybko i prosto. Najważniejsze jest trochę zręczności.
LaliczAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 13 g
tłuszcze 55 % 26 g
węglowodany 17 % 8 g
311 kcal
IG: 13 / 0 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Na początek przygotujemy wszystkie niezbędne składniki do przygotowania sznycli z mielonego mięsa gotowanego na patelni. Mięso mielone należy przyjmować z wieprzowiny i wołowiny w równych ilościach. Jeśli zrobisz tylko wieprzowinę, okaże się tłusta. A jeśli używasz tylko wołowiny, sznycel okaże się bardzo suchy i twardy. Jeśli masz tylko wołowinę, pamiętaj, aby dodać do niej smalec, aby uzyskać soczystość i miękkość.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Włóż mięso mielone do miski, sól i pieprz do smaku. Oczywiście możesz dodać inne przyprawy, ale tutaj radziłbym tylko pieprz.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dokładnie wymieszaj mięso mielone i zacznij je bić. Aby to zrobić, zbieramy mięso mielone w dłoni, podnosimy je nad miską i wrzucamy z powrotem. Powtarzamy tę procedurę około 20 razy. Jest to konieczne, aby mięso mielone było zagęszczone i nasycone powietrzem, ponieważ nie wprowadzamy żadnych dodatkowych produktów do pakietu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dzielimy mięso mielone na pięć identycznych części i tworzymy płaskie kotlety.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Teraz bierzemy folię i kładziemy jeden kotlet na krawędzi. Zamykamy go drugą stroną i ugniatamy kotlet w kółko w cienki, płaski sznycel.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umyj jajka, rozbij je na płaską miskę i wstrząśnij widelcem, aż będą gładkie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włóż powstały sznycel do ubitych jajek i posmaruj wierzch. Lepiej to zrobić bez obracania sznycla, aby się nie rozlał, w końcu mamy mięso mielone. Wystarczy nasmarować górę palcami lub pędzlem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Za pomocą szerokiej łopatki przenosimy sznycel na bułkę tartą i panierujemy z obu stron. Jeśli chcesz gęstą skórkę, weź drobno zmieloną bułkę tartą.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Umieść patelnię na średnim ogniu, wlej jedną łyżkę stołową bezwonny olej roślinny i podgrzej. Włóż nasz sznycel i smaż przez 3-5 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Odwróć i smaż drugą stronę przez kolejne 3-4 minuty, aż sznycel będzie gotowy. Robimy to samo ze wszystkimi zrobionymi sznyclami. Aby za każdym razem uzyskiwały apetyczny wygląd, po każdym sznyclu wycieramy patelnię ze spalonych krakersów i resztek oleju.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przenieś gotowe sznycle na talerze i natychmiast podawaj. Można je podawać z dowolnym dodatkiem, szczególnie smacznym z puree ziemniaczanym. I możesz po prostu podać z ziołami lub warzywami, będzie również bardzo smaczny.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Smacznego.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g
  • Mielona wieprzowina wołowina - 236   kcal/100g

Podobne przepisy