skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Na początek przygotujemy wszystkie niezbędne składniki do przygotowania sznycli z mielonego mięsa gotowanego na patelni. Mięso mielone należy przyjmować z wieprzowiny i wołowiny w równych ilościach. Jeśli zrobisz tylko wieprzowinę, okaże się tłusta. A jeśli używasz tylko wołowiny, sznycel okaże się bardzo suchy i twardy. Jeśli masz tylko wołowinę, pamiętaj, aby dodać do niej smalec, aby uzyskać soczystość i miękkość.
Krok 2:
Włóż mięso mielone do miski, sól i pieprz do smaku. Oczywiście możesz dodać inne przyprawy, ale tutaj radziłbym tylko pieprz.
Krok 3:
Dokładnie wymieszaj mięso mielone i zacznij je bić. Aby to zrobić, zbieramy mięso mielone w dłoni, podnosimy je nad miską i wrzucamy z powrotem. Powtarzamy tę procedurę około 20 razy. Jest to konieczne, aby mięso mielone było zagęszczone i nasycone powietrzem, ponieważ nie wprowadzamy żadnych dodatkowych produktów do pakietu.
Krok 4:
Dzielimy mięso mielone na pięć identycznych części i tworzymy płaskie kotlety.
Krok 5:
Teraz bierzemy folię i kładziemy jeden kotlet na krawędzi. Zamykamy go drugą stroną i ugniatamy kotlet w kółko w cienki, płaski sznycel.
Krok 6:
Umyj jajka, rozbij je na płaską miskę i wstrząśnij widelcem, aż będą gładkie.
Krok 7:
Włóż powstały sznycel do ubitych jajek i posmaruj wierzch. Lepiej to zrobić bez obracania sznycla, aby się nie rozlał, w końcu mamy mięso mielone. Wystarczy nasmarować górę palcami lub pędzlem.
Krok 8:
Za pomocą szerokiej łopatki przenosimy sznycel na bułkę tartą i panierujemy z obu stron. Jeśli chcesz gęstą skórkę, weź drobno zmieloną bułkę tartą.
Krok 9:
Umieść patelnię na średnim ogniu, wlej jedną łyżkę stołową bezwonny olej roślinny i podgrzej. Włóż nasz sznycel i smaż przez 3-5 minut.
Krok 10:
Odwróć i smaż drugą stronę przez kolejne 3-4 minuty, aż sznycel będzie gotowy. Robimy to samo ze wszystkimi zrobionymi sznyclami. Aby za każdym razem uzyskiwały apetyczny wygląd, po każdym sznyclu wycieramy patelnię ze spalonych krakersów i resztek oleju.
Krok 11:
Przenieś gotowe sznycle na talerze i natychmiast podawaj. Można je podawać z dowolnym dodatkiem, szczególnie smacznym z puree ziemniaczanym. I możesz po prostu podać z ziołami lub warzywami, będzie również bardzo smaczny.
Krok 12:
Smacznego.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g
- Mielona wieprzowina wołowina - 236 kcal/100g