skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak usmażyć szaszłyki z polędwicy wieprzowej? Przygotuj wszystkie produkty wskazane w przepisie. Lepiej jest wziąć świeże mięso, nie mrożone, wtedy Kebab okaże się szczególnie soczysty i smaczny. Pokrój polędwicę na steki, aby na każdym kawałku pozostała kość. Opłucz mięso i osusz papierowymi serwetkami. Schab nie powinien mieć resztek wody, jest to bardzo ważne.
Krok 2:
Obierz cebulę, opłucz i osusz. Zrób marynatę. Wyślij śmietanę do głębokiego małego pojemnika. Dodaj przyprawy do smaku. Użyłam niepełnej łyżki wędzonej papryki, chmielu suneli, mielonego czarnego pieprzu i suchej bazylii. Dodaj sól.
Krok 3:
Wszystko dokładnie wymieszaj, aż będzie gładkie i aż sól całkowicie się rozpuści. Pokrój cebulę w pierścienie lub ćwiartki. Zrób grubość pierścieni około 0,5 cm.
Krok 4:
Wyślij cebulę do dużej, łatwej do marynowania miski. Pamiętaj o pierścieniach rękami, aby uzyskać sok z cebuli. Następnie połóż schab.
Krok 5:
Następnie dodaj marynatę śmietanową.
Krok 6:
Wszystko dobrze wymieszaj, aby każdy kawałek wieprzowiny znalazł się w śmietanie. Użyj gumowych rękawiczek dla wygody. Przykryj filiżankę folią spożywczą lub pokrywką i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny. Im dłużej mięso jest marynowane, tym smaczniejsze będzie. Idealne, jeśli zostawisz polędwicę na noc. Jeśli marynujesz wieprzowinę w naturze, usuń mięso w cieniu. W tym przypadku 1 - 1,5 godziny.wystarczy, aby schab był marynowany.
Krok 7:
Rozpal grill. Gdy ogień się wypali, Ustaw ruszt. Połóż schab do smażenia.
Krok 8:
Gotuj wieprzowinę okresowo obracając z jednej strony na drugą.
Krok 9:
Gdy mięso jest pokryte złotą, apetyczną skórką, wykonaj nacięcie na jednym z kawałków ostrym nożem. Jeśli zobaczysz przezroczysty sok, kebab jest gotowy!
Krok 10:
Nie trzymaj polędwicy na węglach zbyt długo, bo okaże się sucha i twarda.
Krok 11:
Szaszłyki wieprzowe są gotowe! Podawaj wyłącznie na gorąco!
zaoferuj schab ze świeżymi warzywami, sałatkami i sosami. Grzyby i ziemniaki gotowane na węglu drzewnym również dobrze komponują się z mięsem.
smacznego!
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
oprócz wieprzowiny w tym naczyniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Schab surowy wędzony - 469 kcal/100g
- Schab - 242 kcal/100g