szaszłyki schabowe

niesamowicie pyszny i aromatyczny - jeszcze tego nie próbowałeś! Wszyscy miłośnicy pikników i wycieczek na łonie natury powinni spróbować szaszłyków z polędwicy wieprzowej. Marynata z kwaśnej śmietany sprawi, że mięso będzie bardzo soczyste i apetyczne, a suche przyprawy dodadzą specjalnego smaku.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 57 % 20 g
tłuszcze 37 % 13 g
węglowodany 6 % 2 g
214 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak usmażyć szaszłyki z polędwicy wieprzowej? Przygotuj wszystkie produkty wskazane w przepisie. Lepiej jest wziąć świeże mięso, nie mrożone, wtedy Kebab okaże się szczególnie soczysty i smaczny. Pokrój polędwicę na steki, aby na każdym kawałku pozostała kość. Opłucz mięso i osusz papierowymi serwetkami. Schab nie powinien mieć resztek wody, jest to bardzo ważne.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę, opłucz i osusz. Zrób marynatę. Wyślij śmietanę do głębokiego małego pojemnika. Dodaj przyprawy do smaku. Użyłam niepełnej łyżki wędzonej papryki, chmielu suneli, mielonego czarnego pieprzu i suchej bazylii. Dodaj sól.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wszystko dokładnie wymieszaj, aż będzie gładkie i aż sól całkowicie się rozpuści. Pokrój cebulę w pierścienie lub ćwiartki. Zrób grubość pierścieni około 0,5 cm.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wyślij cebulę do dużej, łatwej do marynowania miski. Pamiętaj o pierścieniach rękami, aby uzyskać sok z cebuli. Następnie połóż schab.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie dodaj marynatę śmietanową.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wszystko dobrze wymieszaj, aby każdy kawałek wieprzowiny znalazł się w śmietanie. Użyj gumowych rękawiczek dla wygody. Przykryj filiżankę folią spożywczą lub pokrywką i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny. Im dłużej mięso jest marynowane, tym smaczniejsze będzie. Idealne, jeśli zostawisz polędwicę na noc. Jeśli marynujesz wieprzowinę w naturze, usuń mięso w cieniu. W tym przypadku 1 - 1,5 godziny.wystarczy, aby schab był marynowany.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozpal grill. Gdy ogień się wypali, Ustaw ruszt. Połóż schab do smażenia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotuj wieprzowinę okresowo obracając z jednej strony na drugą.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gdy mięso jest pokryte złotą, apetyczną skórką, wykonaj nacięcie na jednym z kawałków ostrym nożem. Jeśli zobaczysz przezroczysty sok, kebab jest gotowy!

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Nie trzymaj polędwicy na węglach zbyt długo, bo okaże się sucha i twarda.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Szaszłyki wieprzowe są gotowe! Podawaj wyłącznie na gorąco!

zaoferuj schab ze świeżymi warzywami, sałatkami i sosami. Grzyby i ziemniaki gotowane na węglu drzewnym również dobrze komponują się z mięsem. 

smacznego!

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

oprócz wieprzowiny w tym naczyniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Schab surowy wędzony - 469   kcal/100g
  • Schab - 242   kcal/100g

Podobne przepisy