bułki z cukinii z serem i czosnkiem

niezrównanie pyszne, z delikatnym i aromatycznym nadzieniem! Bułki z cukinii z serem i czosnkiem to idealna przekąska na świąteczny stół. Mąka i jajko nadadzą im apetyczny złoty kolor, a także utrzymają gęstość cukinii. Pomidor nada nadzieniu soczystości, a czosnek pikanterii!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 5 g
tłuszcze 54 % 13 g
węglowodany 25 % 6 g
164 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić bułki z cukinii z serem i czosnkiem? Przygotuj produkty wskazane w przepisie. Cukinia jest młoda, ma cienką, delikatną skórkę i nie ma nasion w środku. Zamiast cukinii można wziąć cukinię. Tak więc umyj warzywa, jajka i obrany czosnek i osusz serwetkami.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Cukinię pokroić w cienkie plasterki i posypać szczyptą soli. Pozostaw w ten sposób na 5-10 minut. W tym czasie cukinia da sok. Następnie osusz paski serwetką, aby usunąć nadmiar płynu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obtocz każdy kawałek mąki po obu stronach.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wbij jajka do głębokiego pojemnika i mieszaj trzepaczką, aż będą gładkie. Sól do smaku. Zanurz cukinię w mieszance jajecznej najpierw z jednej strony, a następnie z drugiej. Podnieś paski nad talerzem, aby nadmiar warstwy jajka z powrotem do miski.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na patelni rozgrzej bezwonny olej roślinny. Smaż cukinię z obu stron na umiarkowanym ogniu, aż pojawi się apetyczny rumiany kolor.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ułóż cukinię na papierowych serwetkach, aby pozbyć się nadmiaru oleju.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przygotuj nadzienie. Zetrzyj ser, Wyślij do małej głębokiej miski. Dodaj posiekany koperek i czosnek przepuszczony przez prasę. Pieprz do smaku, sól i dodaj majonez (ilość majonezu można nieznacznie zwiększyć lub zmniejszyć zgodnie z życzeniem). Wszystko dobrze wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ułóż paski cukinii na płaskiej powierzchni. Połóż nadzienie serowe na jednej krawędzi, jak na zdjęciu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ułóż plasterek pomidora na wierzchu. Pomidory lepiej pokroić w małe plasterki lub paski, wtedy bułki łatwiej się zwijają.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zwiń cukinię w bułki.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Można podać bezpośrednio do stołu.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Bułki okażą się smaczniejsze i bogatsze, jeśli pozostawisz je przez chwilę w lodówce.

aby zapobiec rozpadowi rolek, można je naprawić wykałaczką. 
podawaj ze świeżymi ziołami. 

smacznego!

pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Młoda cukinia - 24   kcal/100g

Podobne przepisy