naleśniki z kapustą

obfite i miękkie naleśniki z jarmużu - proste i szybkie. Najsmaczniejsze naleśniki pochodzą z ... kapusty. Przepis na naleśniki jest prosty i jednocześnie oryginalny. Gotowe naleśniki mają jasny smak i aromat kapusty. Są tak sycące, że zastąpią pełny lunch lub kolację.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 4 g
tłuszcze 29 % 6 g
węglowodany 52 % 11 g
109 kcal
IG: 18 / 0 / 82

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Aby przygotować naleśniki z kapusty, potrzebujemy: 500 g białej kapusty; 500 ml wody; 200 g mąki; 50 ml oleju roślinnego; 3 duże jajka; 1 łyżka.l sól; szczypta czarnego mielonego pieprzu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj kapustę, osusz. Obierz widelce z górnych suchych i brudnych liści i odetnij od nich kawałek o pożądanym rozmiarze. Jeśli masz pnia, również go Wytnij. Powinieneś dostać 500 g masy netto. Grubo posiekaj kapustę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż kapustę do blendera.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozdrobnij kapustę tak drobno, jak to możliwe.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj jajka, sól i pieprz do posiekanej kapusty.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ponownie ubij wszystko. Powinieneś uzyskać jednorodną mieszaninę z małymi plamami kapusty.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przenieś powstałą masę do głębokiej miski.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przesiej mąkę do masy kapusty i dokładnie wymieszaj wszystko trzepaczką. Odstaw ciasto na 10-15 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozgrzej patelnię i posmaruj olejem roślinnym. Kadzi wlać ciasto kapustne na patelnię.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Smaż naleśnik z jednej strony pod przykryciem przez około 2 minuty na małym ogniu, aż się zrumieni. Następnie odwróć naleśnik na drugą stronę i gotuj ponownie pod przykryciem przez około 1 minutę.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przenieś naleśnik na półmisek. W ten sam sposób upiecz wszystkie inne naleśniki, za każdym razem smarując patelnię olejem roślinnym.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Podawaj naleśniki na ciepło, skropione kwaśną śmietaną. Smacznego!

około rok temu zrobiłem małe naleśniki z kapusty. Spodobały się każdemu, kto ich spróbował. W tym roku postanowiłem zwiększyć rozmiar naleśników do pełnoprawnych naleśników.
naleśniki z kapusty to jedna z najbardziej oryginalnych i unikalnych potraw kuchni słowiańskiej, która ma doskonały smak i niezrównany aromat. Do przygotowania tego dania używa się różnych odmian kapusty. Najsmaczniejsze są naleśniki z białej kapusty.
naleśniki z kapusty podawane są ze śmietaną, jogurtem lub przyprawione posiekanymi ziołami z czosnkiem. Mogą być dodatkiem do mięsa lub daniem głównym jako lekka przekąska, świetna opcja śniadaniowa. Są dietetycznym daniem warzywnym. Mogą urozmaicić dietę dziecka, podczas postu,a także podczas diety.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g

Podobne przepisy