skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Aby przygotować naleśniki z kapusty, potrzebujemy: 500 g białej kapusty; 500 ml wody; 200 g mąki; 50 ml oleju roślinnego; 3 duże jajka; 1 łyżka.l sól; szczypta czarnego mielonego pieprzu.
Krok 2:
Umyj kapustę, osusz. Obierz widelce z górnych suchych i brudnych liści i odetnij od nich kawałek o pożądanym rozmiarze. Jeśli masz pnia, również go Wytnij. Powinieneś dostać 500 g masy netto. Grubo posiekaj kapustę.
Krok 3:
Włóż kapustę do blendera.
Krok 4:
Rozdrobnij kapustę tak drobno, jak to możliwe.
Krok 5:
Dodaj jajka, sól i pieprz do posiekanej kapusty.
Krok 6:
Ponownie ubij wszystko. Powinieneś uzyskać jednorodną mieszaninę z małymi plamami kapusty.
Krok 7:
Przenieś powstałą masę do głębokiej miski.
Krok 8:
Przesiej mąkę do masy kapusty i dokładnie wymieszaj wszystko trzepaczką. Odstaw ciasto na 10-15 minut.
Krok 9:
Rozgrzej patelnię i posmaruj olejem roślinnym. Kadzi wlać ciasto kapustne na patelnię.
Krok 10:
Smaż naleśnik z jednej strony pod przykryciem przez około 2 minuty na małym ogniu, aż się zrumieni. Następnie odwróć naleśnik na drugą stronę i gotuj ponownie pod przykryciem przez około 1 minutę.
Krok 11:
Przenieś naleśnik na półmisek. W ten sam sposób upiecz wszystkie inne naleśniki, za każdym razem smarując patelnię olejem roślinnym.
Krok 12:
Podawaj naleśniki na ciepło, skropione kwaśną śmietaną. Smacznego!
około rok temu zrobiłem małe naleśniki z kapusty. Spodobały się każdemu, kto ich spróbował. W tym roku postanowiłem zwiększyć rozmiar naleśników do pełnoprawnych naleśników.
naleśniki z kapusty to jedna z najbardziej oryginalnych i unikalnych potraw kuchni słowiańskiej, która ma doskonały smak i niezrównany aromat. Do przygotowania tego dania używa się różnych odmian kapusty. Najsmaczniejsze są naleśniki z białej kapusty.
naleśniki z kapusty podawane są ze śmietaną, jogurtem lub przyprawione posiekanymi ziołami z czosnkiem. Mogą być dodatkiem do mięsa lub daniem głównym jako lekka przekąska, świetna opcja śniadaniowa. Są dietetycznym daniem warzywnym. Mogą urozmaicić dietę dziecka, podczas postu,a także podczas diety.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g