klopsiki mielone z ryżem na patelni

łatwe i szybkie w przygotowaniu, na wakacje i każdego dnia! Klopsiki mielone z ryżem na patelni zgodnie z tym przepisem są bardzo satysfakcjonujące i smaczne. Można je przygotować z zapasem i zamrozić na surowo. W razie potrzeby po prostu włóż do sosu i gotuj na wolnym ogniu.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 6 g
tłuszcze 46 % 13 g
węglowodany 32 % 9 g
174 kcal
IG: 30 / 60 / 10

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić klopsiki z mielonego mięsa z ryżem na patelni? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Mięso mielone można stosować z dowolnego rodzaju mięsa. Może to być kurczak, wołowina, indyk lub wieprzowina. Będę gotować z mielonej wieprzowiny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zanurz ryż we wrzącej wodzie i dodaj trochę soli. Gotuj ryż przez 10-15 minut, aż będzie do połowy ugotowany. Podczas gotowania postępuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Ryż zwiększy swoją objętość, ale rdzeń będzie nadal twardy. Następnie wrzuć ryż do durszlaka, aby nadmiar wody z niego wyskoczył.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Aby zrobić klopsiki, połącz przygotowane mięso mielone i drobno posiekaną cebulę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie dodaj ugotowany ryż i jajko. Do smaku dodaj trochę soli i przypraw. Jako przyprawę biorę trochę mielonego pieprzu i papryki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dobrze wymieszaj wszystkie składniki i ubij masę na dnie miski, aby masa mięsna stała się gęstsza. Dzięki temu klopsiki nie rozpadną się podczas gotowania.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Osobno drobno posiekaj drugą cebulę i zetrzyj marchewki. Wlej trochę oleju roślinnego na gorącą patelnię i smaż cebulę z marchewką przez 2-3 minuty.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie wlej trochę mąki na patelnię. Wymieszać.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj koncentrat pomidorowy i wlej wodę. Wszystko wymieszaj i zagotuj. Można dodać więcej wody.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Uformuj małe klopsiki z powstałej masy mięsnej i włóż do patelni, do wrzącego sosu. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj klopsiki na małym ogniu przez 30 minut. Podczas gotowania możesz je odwrócić 1-2 razy. Jeśli woda mocno się zagotuje, możesz dodać trochę więcej gorącej wody. Im więcej wody, tym więcej sosu. I jest bardzo smaczna!

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Klopsiki są gotowe! Każdy dodatek jest dla nich świetny. Smacznego!

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj

ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Ryż - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy