skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić klopsiki z mielonego mięsa z ryżem na patelni? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Mięso mielone można stosować z dowolnego rodzaju mięsa. Może to być kurczak, wołowina, indyk lub wieprzowina. Będę gotować z mielonej wieprzowiny.
Krok 2:
Zanurz ryż we wrzącej wodzie i dodaj trochę soli. Gotuj ryż przez 10-15 minut, aż będzie do połowy ugotowany. Podczas gotowania postępuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Ryż zwiększy swoją objętość, ale rdzeń będzie nadal twardy. Następnie wrzuć ryż do durszlaka, aby nadmiar wody z niego wyskoczył.
Krok 3:
Aby zrobić klopsiki, połącz przygotowane mięso mielone i drobno posiekaną cebulę.
Krok 4:
Następnie dodaj ugotowany ryż i jajko. Do smaku dodaj trochę soli i przypraw. Jako przyprawę biorę trochę mielonego pieprzu i papryki.
Krok 5:
Dobrze wymieszaj wszystkie składniki i ubij masę na dnie miski, aby masa mięsna stała się gęstsza. Dzięki temu klopsiki nie rozpadną się podczas gotowania.
Krok 6:
Osobno drobno posiekaj drugą cebulę i zetrzyj marchewki. Wlej trochę oleju roślinnego na gorącą patelnię i smaż cebulę z marchewką przez 2-3 minuty.
Krok 7:
Następnie wlej trochę mąki na patelnię. Wymieszać.
Krok 8:
Dodaj koncentrat pomidorowy i wlej wodę. Wszystko wymieszaj i zagotuj. Można dodać więcej wody.
Krok 9:
Uformuj małe klopsiki z powstałej masy mięsnej i włóż do patelni, do wrzącego sosu. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj klopsiki na małym ogniu przez 30 minut. Podczas gotowania możesz je odwrócić 1-2 razy. Jeśli woda mocno się zagotuje, możesz dodać trochę więcej gorącej wody. Im więcej wody, tym więcej sosu. I jest bardzo smaczna!
Krok 10:
Klopsiki są gotowe! Każdy dodatek jest dla nich świetny. Smacznego!
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Ryż - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g