domowe kozinaki z nasion

najsmaczniejsze, naturalne, niedrogie, przepyszne! Domowe kozinaki z nasion są znacznie smaczniejsze niż zakupione, ponieważ są przygotowywane z najświeższych produktów. Co więcej, sam proces jest bardzo prosty i szybki. Domowy przysmak jest chrupiący i umiarkowanie słodki.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 12 g
tłuszcze 47 % 41 g
węglowodany 40 % 35 g
544 kcal
IG: 20 / 0 / 80

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić domowe kozinaki z nasion? Przygotuj jedzenie. Moje nasiona są smażone, jeśli bierzesz surowe, to najpierw usmaż je na suchej patelni. Weź naturalny miód, najlepiej płynny. Nadal potrzebujesz pergaminu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw przygotuj papier. Na nim ochłodzą się kozinaki. Nasmaruj papier bezzapachowym olejem roślinnym. Weź dwa identyczne kwadratowe arkusze na raz, wlej olej na środek jednego z nich, przykryj drugim i rozsmaruj masło między arkuszami okrężnymi ruchami. Następnie oddziel arkusze i połóż nasmarowaną stroną do góry. Na jednym arkuszu położymy kozinaki, a na drugim pokryjemy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie weź patelnię, najlepiej sprawdza się żeliwo lub żelazo. Nie bierz tylko emaliowanego i nieprzywierającego. Przygotuj karmel. Jak zrobić karmel? Wlej cukier na suchą, gorącą patelnię, dodaj do niej miód i poczekaj, aż cukier zacznie się topić.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ogień nie rób zbyt mocnego, aby karmel się nie przypalił. Cukier stopniowo zacznie się topić, wymieszaj go szpatułką, najlepiej silikonową. Rozpuść cukier, aż będzie karmelowy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej nasiona do Karmelu i zacznij intensywnie mieszać. W użyciu jest już łyżka. Naszym celem jest, aby wszystkie jądra były owinięte karmelem. Trzymaj nasiona w ogniu przez dwie minuty, nie więcej. Ale nie mniej, ponieważ karmel z wsypanych nasion natychmiast ostygnie i będzie potrzebny na gorąco.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Teraz działaj dwa razy szybciej. Rozłóż grudkę karmelu na naoliwionym papierze i delikatnie spłaszcz łyżką. Schludnie, bo jest gorąco.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przykryj kozinaki na wierzchu drugim liściem, stroną naoliwioną na nasionach. I wygładź masę wałkiem do ciasta. Zrób wszystko tak szybko, jak to możliwe, ponieważ karmel natychmiast twardnieje.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie ostrożnie usuń górny arkusz i wykonaj nacięcia nożem w kształcie, w jakim chcesz zobaczyć swoje przyszłe kozinaki. Po ostygnięciu można je łatwo złamać. Zrobiłem nacięcia w kształcie rombu. Pozostaw kozinaki do całkowitego ostygnięcia. Następnie połam je na kawałki i podawaj. Przechowuj kozinaki w szczelnym pojemniku. Smacznego!

jeszcze raz ostrzegam, że karmel jest bardzo gorący, więc zachowaj ostrożność podczas gotowania!

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Suszone całe ziarna krokosza barwierskiego - 615   kcal/100g
  • Nasiona słonecznika - 560   kcal/100g

Podobne przepisy