skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić filet rybny na patelni? Przygotuj składniki. Potrzebujemy: filety rybne (prasowane lub świeże); mąka do panierowania; jajko do ciasta; czarny pieprz i sól.
Krok 2:
Filety rybne umyć, osuszyć serwetkami. Jeśli filet jest prasowany, nie trzeba rozmrażać, w przeciwnym razie rozpadnie się na kawałki.
Krok 3:
Dodaj mąkę do osobnego płaskiego talerza. Dodaj szczyptę soli i zmielonego czarnego pieprzu do mąki, wymieszaj.
Krok 4:
W misce rozbij jajko, dodaj szczyptę soli i ubij widelcem, aż będzie gładkie.
Krok 5:
Zwiń filety rybne ze wszystkich stron w mące.
Krok 6:
Następnie zanurz filety w jajku ze wszystkich stron.
Krok 7:
Połóż filety na gorącej patelni i smaż na oleju roślinnym z obu stron, aż uzyskasz złoty kolor. Jeśli zostanie mi trochę ubitego jajka, stopniowo rozprowadzam je po całej rybie.
Krok 8:
Podawaj smażone filety rybne z dowolnym dodatkiem: gotowanymi ziemniakami lub ryżem, odpowiedni jest również makaron, kasza gryczana lub po prostu sałatka warzywna. Smacznego!
wystarczy filet z morszczuka, mintaja, dorsza. Ostatnio staram się używać prasowanych filetów w brykietach - nie ma Kości ani skóry. To prawda, że istnieje ryzyko wpadnięcia na filet niskiej jakości.
jak wybrać odpowiedni filet prasowany?
- lepiej wybrać filety w przezroczystym opakowaniu. Dzięki temu możesz ocenić kolor, przybliżony skład i strukturę ryby, a także - co najważniejsze - jakość mrozu i ilość wody.
- jeśli na filecie jest żółtawa powłoka, nie powinieneś jej brać. Najprawdopodobniej filet jest zepsuty.
- w tuszy nie powinno być dużo wody. Zasadniczo filety nie powinny być pokryte lodem. Cała woda gromadzi się wewnątrz fileta. I to wystarczy.
- filety powinny mieć ten sam kolor co zwykła świeża ryba.
- filety po rozmrożeniu nie powinny się rozpadać. Podczas gotowania-może, ale jeśli filet rozpadnie się na kawałki raz podczas rozmrażania bez żadnych manipulacji z twojej strony, to gotuje, że miał więcej wody niż to konieczne.
- ryba powinna pachnieć rybą i niczym innym.
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Filety rybne - 204 kcal/100g