filety rybne na patelni

filet rybny to pyszny i szybki obiad. Takie filety można gotować nie tylko na patelni, ale także w piekarniku. Do tego dania nadaje się każda ryba - czerwona lub biała. Inną rzeczą jest to, że czerwona ryba smakuje lepiej po upieczeniu niż smażona. Ale nie dyskutuje się o gustach.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 12 g
tłuszcze 50 % 16 g
węglowodany 13 % 4 g
246 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić filet rybny na patelni? Przygotuj składniki. Potrzebujemy: filety rybne (prasowane lub świeże); mąka do panierowania; jajko do ciasta; czarny pieprz i sól.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Filety rybne umyć, osuszyć serwetkami. Jeśli filet jest prasowany, nie trzeba rozmrażać, w przeciwnym razie rozpadnie się na kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj mąkę do osobnego płaskiego talerza. Dodaj szczyptę soli i zmielonego czarnego pieprzu do mąki, wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W misce rozbij jajko, dodaj szczyptę soli i ubij widelcem, aż będzie gładkie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zwiń filety rybne ze wszystkich stron w mące.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie zanurz filety w jajku ze wszystkich stron.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Połóż filety na gorącej patelni i smaż na oleju roślinnym z obu stron, aż uzyskasz złoty kolor. Jeśli zostanie mi trochę ubitego jajka, stopniowo rozprowadzam je po całej rybie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podawaj smażone filety rybne z dowolnym dodatkiem: gotowanymi ziemniakami lub ryżem, odpowiedni jest również makaron, kasza gryczana lub po prostu sałatka warzywna. Smacznego!

wystarczy filet z morszczuka, mintaja, dorsza. Ostatnio staram się używać prasowanych filetów w brykietach - nie ma Kości ani skóry. To prawda, że istnieje ryzyko wpadnięcia na filet niskiej jakości.

jak wybrać odpowiedni filet prasowany?
- lepiej wybrać filety w przezroczystym opakowaniu. Dzięki temu możesz ocenić kolor, przybliżony skład i strukturę ryby, a także - co najważniejsze - jakość mrozu i ilość wody.
- jeśli na filecie jest żółtawa powłoka, nie powinieneś jej brać. Najprawdopodobniej filet jest zepsuty.
- w tuszy nie powinno być dużo wody. Zasadniczo filety nie powinny być pokryte lodem. Cała woda gromadzi się wewnątrz fileta. I to wystarczy.
- filety powinny mieć ten sam kolor co zwykła świeża ryba.
- filety po rozmrożeniu nie powinny się rozpadać. Podczas gotowania-może, ale jeśli filet rozpadnie się na kawałki raz podczas rozmrażania bez żadnych manipulacji z twojej strony, to gotuje, że miał więcej wody niż to konieczne.
- ryba powinna pachnieć rybą i niczym innym.

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Filety rybne - 204   kcal/100g

Podobne przepisy