papryka nadziewana mięsem i ryżem w garnku

najsmaczniejsze, przepyszne, na obiad dla całej rodziny! Papryka nadziewana mięsem i ryżem jest kochana zarówno przez dorosłych, jak i dzieci. Przygotowanie ich wcale nie jest trudne, jak mogłoby się wydawać na początku. To danie kojarzy się z Jesienią, jednak jeśli papryka jest zamrożona, możesz rozpieszczać swoich bliskich przez cały rok.
RopotushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 4 g
tłuszcze 48 % 10 g
węglowodany 33 % 7 g
127 kcal
IG: 50 / 50 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak dusić paprykę nadziewaną mięsem i ryżem w garnku? Przygotuj jedzenie. Weź mięso mielone z dowolnego mięsa, które lubisz. Jeśli kupisz gotowy, wybierz wysokiej jakości, bez dodatków. Ale lepiej samemu zrobić mięso mielone. Mam wołowinę, wieprzowinę i kurczaka. Jeśli żarówki są małe, weź dwie. Każdy zrobi ryż. Weź średnią lub małą paprykę. Użyłam mrożonej papryki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pieprz, jeśli masz świeży, umyj. Ostrożnie odetnij łodygę, usuń nasiona i przegrody. Jeśli przegrody zostaną pozostawione, mogą stać się gorzkie i zepsuć smak gotowego dania. Dokładnie opłucz paprykę i osusz, układając na ręczniku lub serwetce. Użyłem zamrożonych półfabrykatów. Nie trzeba ich rozmrażać, wystarczy wyjąć je z zamrażarki przed gotowaniem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ugotuj ryż do nadzienia. Jak gotować ryż? Opłucz go kilka razy, a następnie napełnij wodą w ilości 1,5 szklanki wody na jedną szklankę ryżu. Najpierw zagotuj ryż na dużym ogniu, a następnie gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż cała woda wyparuje. W ten sposób ryż będzie gotowany do połowy, osiągnie gotowość, gdy będzie duszony w papryce. Całkowicie ostudź.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz i opłucz cebulę i marchewkę. Zetrzyj marchewki na grubej tarce. Pokrój cebulę w małe kostki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Do smażenia weź patelnię lub głęboką patelnię. Podgrzej patelnię, delikatnie, aby się nie poparzyć, wlej na nią olej roślinny i przenieś posiekaną cebulę. Smażyć na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, około 2 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gdy cebula zmięknie i zacznie się złocić, dodaj startą marchewkę. Pamiętaj, aby mieszać, aby warzywa były równomiernie ugotowane i nie wyschły. Piecz przez około 3 minuty. Całkowicie ostudzić smażone warzywa.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Weź głęboką miskę, w której wygodnie zagnieść nadzienie. Przełóż do niego mięso mielone, ryż, połowę smażonych warzyw. Usuń drugą połowę warzyw na razie, będą potrzebne później. Sól, pieprz i dokładnie wymieszaj nadzienie rękami, aż będzie gładkie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przygotuj nadzienie do duszenia papryki. Połącz śmietanę, koncentrat pomidorowy i wodę w osobnej głębokiej misce.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Do duszenia papryki użyj głębokiego garnka z grubym dnem i pokrywką. Na dno przełóż Pozostałe smażone cebule z marchewką.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Napełnij paprykę gotowym nadzieniem po brzegi, aby w papryce nie było pustych miejsc.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Włóż nadziewaną paprykę do rondla, przykryj polewą i odrobiną soli. Przykryj i zagotuj na dużym ogniu. Spraw, aby ogień był mały i gotuj paprykę pod przykryciem przez kolejne 35-40 minut.

podawaj gotowe papryki na gorąco ze śmietaną, udekorowane różnymi ziołami. Faszerowana papryka to danie, które niekoniecznie wymaga dekoracji.

koncentrat pomidorowy w tym przepisie można zastąpić pomidorami we własnym soku, świeżymi pomidorami lub keczupem.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy