skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak dusić paprykę nadziewaną mięsem i ryżem w garnku? Przygotuj jedzenie. Weź mięso mielone z dowolnego mięsa, które lubisz. Jeśli kupisz gotowy, wybierz wysokiej jakości, bez dodatków. Ale lepiej samemu zrobić mięso mielone. Mam wołowinę, wieprzowinę i kurczaka. Jeśli żarówki są małe, weź dwie. Każdy zrobi ryż. Weź średnią lub małą paprykę. Użyłam mrożonej papryki.
Krok 2:
Pieprz, jeśli masz świeży, umyj. Ostrożnie odetnij łodygę, usuń nasiona i przegrody. Jeśli przegrody zostaną pozostawione, mogą stać się gorzkie i zepsuć smak gotowego dania. Dokładnie opłucz paprykę i osusz, układając na ręczniku lub serwetce. Użyłem zamrożonych półfabrykatów. Nie trzeba ich rozmrażać, wystarczy wyjąć je z zamrażarki przed gotowaniem.
Krok 3:
Ugotuj ryż do nadzienia. Jak gotować ryż? Opłucz go kilka razy, a następnie napełnij wodą w ilości 1,5 szklanki wody na jedną szklankę ryżu. Najpierw zagotuj ryż na dużym ogniu, a następnie gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż cała woda wyparuje. W ten sposób ryż będzie gotowany do połowy, osiągnie gotowość, gdy będzie duszony w papryce. Całkowicie ostudź.
Krok 4:
Obierz i opłucz cebulę i marchewkę. Zetrzyj marchewki na grubej tarce. Pokrój cebulę w małe kostki.
Krok 5:
Do smażenia weź patelnię lub głęboką patelnię. Podgrzej patelnię, delikatnie, aby się nie poparzyć, wlej na nią olej roślinny i przenieś posiekaną cebulę. Smażyć na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, około 2 minut.
Krok 6:
Gdy cebula zmięknie i zacznie się złocić, dodaj startą marchewkę. Pamiętaj, aby mieszać, aby warzywa były równomiernie ugotowane i nie wyschły. Piecz przez około 3 minuty. Całkowicie ostudzić smażone warzywa.
Krok 7:
Weź głęboką miskę, w której wygodnie zagnieść nadzienie. Przełóż do niego mięso mielone, ryż, połowę smażonych warzyw. Usuń drugą połowę warzyw na razie, będą potrzebne później. Sól, pieprz i dokładnie wymieszaj nadzienie rękami, aż będzie gładkie.
Krok 8:
Przygotuj nadzienie do duszenia papryki. Połącz śmietanę, koncentrat pomidorowy i wodę w osobnej głębokiej misce.
Krok 9:
Do duszenia papryki użyj głębokiego garnka z grubym dnem i pokrywką. Na dno przełóż Pozostałe smażone cebule z marchewką.
Krok 10:
Napełnij paprykę gotowym nadzieniem po brzegi, aby w papryce nie było pustych miejsc.
Krok 11:
Włóż nadziewaną paprykę do rondla, przykryj polewą i odrobiną soli. Przykryj i zagotuj na dużym ogniu. Spraw, aby ogień był mały i gotuj paprykę pod przykryciem przez kolejne 35-40 minut.
podawaj gotowe papryki na gorąco ze śmietaną, udekorowane różnymi ziołami. Faszerowana papryka to danie, które niekoniecznie wymaga dekoracji.
koncentrat pomidorowy w tym przepisie można zastąpić pomidorami we własnym soku, świeżymi pomidorami lub keczupem.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g