kaczka w kotle

najsmaczniejsze, soczyste, delikatne, apetyczne - łatwe i proste! Kaczka w kotle jest bardziej aromatyczna niż gotowana w garnku. Ponadto gotowanie jest znacznie łatwiejsze-wszystkie produkty są duszone równomiernie, nasączone sokami od siebie. W rezultacie otrzymasz kompletną, satysfakcjonującą gorącą sekundę!
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 7 g
tłuszcze 62 % 21 g
węglowodany 18 % 6 g
238 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kaczkę w kotle? Przygotuj jedzenie. Umyj kaczkę, osusz i pokrój na porcje. Do tego dania odpowiednie są dowolne części kaczki: zarówno polędwica, jak i kości. Tylko najpierw usuń Gęś kaczki (jest to ogon w kształcie trójkąta w okolicy kości ogonowej). Dodatkowo usunąłem całą skórę i nadmiar tłuszczu. Jeśli tego nie zrobisz, danie będzie bardziej satysfakcjonujące. Wlej olej roślinny do kotła i podgrzej go na ogniu. Usmaż kaczkę z obu stron.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ziemniaki umyć, osuszyć, obrać i pokroić w kliny. Wyjmij smażone kawałki kaczki z kotła i włóż do osobnego naczynia. W tym samym oleju (lub tłuszczu, jeśli nie oskórowałeś kaczki) usmaż surowe kliny ziemniaczane. Jeśli weźmiesz małe bulwy, możesz pozostawić je w całości i będą wyglądać bardziej spektakularnie w gotowym naczyniu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przenieś smażone ziemniaki do osobnego naczynia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj, osusz i obierz marchewki. Pokrój na dość duże kawałki. I smaż w kotle ze wszystkich stron. Jeśli ziemniaki wchłonęły cały olej, wlej trochę więcej do kotła.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przenieś marchewki do miski na ziemniaki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obierz cebulę i posiekaj na pół pierścienia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posiekaną cebulę smażyć w kotle do miękkości i lekko złotego koloru.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej więcej oleju roślinnego do kotła, jeśli zajdzie taka potrzeba. Umieść ziemniaki i marchewki w kotle w pierwszej warstwie. Sól i pieprz do smaku.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Połóż smażoną cebulę na warzywach.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Połóż smażone kawałki kaczki na cebuli. Posolić je do smaku.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wlej szklankę wrzącej wody do kotła. I pod zamkniętą pokrywką dusić naczynie na małym ogniu przez około godzinę, od czasu do czasu mieszając, upewniając się, że naczynie się nie pali, ale jednocześnie cała woda zdążyła się zagotować. Skoncentruj się na swoim piecu.

idealny, jeśli masz kocioł, który jest przeznaczony do gotowania na ognisku.
wtedy kaczka okaże się mgiełką, a każde danie na ognisku okazuje się sto razy smaczniejsze i wygodniejsze, szczególnie w zimnych porach roku.
ale moja kaczka również ugotowana w domu na kuchence okazała się bardzo smaczna. Mięso okazało się delikatne. Ziemniaki i marchewki były nasączone sokami mięsnymi, a cebula, prawie rozpuszczona podczas marudzenia, zapewniła potrawie pyszny, gęsty sos.
następnym razem dodałbym podwójną porcję cebuli, tak udaną.
serwowanie wzbogaci i ozdobi sałatkę ze świeżych lub pieczonych warzyw oraz kromki chleba Borodino.
smacznego!

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Kaczka II kategorii - 287   kcal/100g
  • Kaczka pieczona - 401   kcal/100g
  • Kaczka kategorii i - 405   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g

Podobne przepisy