skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić grillowany stek z łososia? Przygotuj jedzenie. Ryby najlepiej stosować świeże, nie mrożone. Grubość steku powinna wynosić około 1,5-2 cm, jeśli jest większa, ryba nie będzie smażona, jeśli będzie cieńsza, będzie sucha. Sól najlepiej stosować dużą sól morską - jest ona najbardziej korzystna dla organizmu. Z cytryny potrzebujemy tylko soku z cytryny, więc możesz wziąć gotowy sok z cytryny. Lub możesz zastąpić go sokiem z limonki.
Krok 2:
Dobrze opłucz steki, Usuń folie i wszystko, co niepotrzebne, a następnie osusz je i Posol.
Krok 3:
Skrop rybę sokiem z cytryny. Jeśli wyciskasz sok bezpośrednio z cytryny, najpierw umyj go gorącą wodą, aby cytryna dała więcej soku. A także użyj sita, aby nasiona z cytryny nie dostały się do ryby.
Krok 4:
Pozwól rybom parzyć i marynować przez 15-30 minut.
Krok 5:
W międzyczasie rozgrzej węgle. Mogą to być zarówno gotowe węgle, jak i węgle przygotowane przez Ciebie. Aby to zrobić, podpal drewno i poczekaj, aż się wypali. Najlepiej użyć drewna brzozowego.
Krok 6:
Na ruszcie grillowym połóż steki rybne. Ryba smaży się wystarczająco szybko, ale nadal, aby się nie przypaliła, będziesz musiał kilkakrotnie obrócić steki.
Krok 7:
Po raz pierwszy Odwróć rybę 5 minut po rozpoczęciu gotowania.Następnie jeszcze kilka razy po 5 minut z każdej strony. Podczas gotowania upewnij się, że węgle się tlą i nie zapalą się nagle ogniem. Ponieważ łosoś jest dość tłustą rybą, a tłuszcz z ryb kapiący na rozgrzane do czerwoności węgle może wywołać pożar.
Krok 8:
Podawaj steki natychmiast gorące. Smacznego!
potrawy z grilla są zawsze bardzo aromatyczne i smaczne. Dlatego nie potrzebują szczególnie żadnych dodatków i przypraw, ponieważ same w sobie są idealne.
podałbym takie steki ze świeżymi sezonowymi warzywami i aromatycznymi świeżo pokrojonymi ziołami (koperek i kolendra świetnie komponują się z rybą).
całkiem możliwe jest również uzupełnienie takiego blulo sosem śmietanowym, a nawet tylko kwaśną śmietaną.
smacznego!
W przypadku tego przepisu lepiej nie brać mrożonych, ale świeżych ryb, w przeciwnym razie gotowa ryba może być sucha.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Stek z łososia - 142 kcal/100g