grillowany stek z łososia

grillowane steki z łososia z najtańszych potraw! Grillowane steki z łososia to smaczne i zdrowe danie. Główną zasadą idealnego steku rybnego jest świeża i wysokiej jakości ryba. A takie danie jest przygotowywane bardzo prosto i szybko!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 54 % 14 g
tłuszcze 42 % 11 g
węglowodany 4 % 1 g
160 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić grillowany stek z łososia? Przygotuj jedzenie. Ryby najlepiej stosować świeże, nie mrożone. Grubość steku powinna wynosić około 1,5-2 cm, jeśli jest większa, ryba nie będzie smażona, jeśli będzie cieńsza, będzie sucha. Sól najlepiej stosować dużą sól morską - jest ona najbardziej korzystna dla organizmu. Z cytryny potrzebujemy tylko soku z cytryny, więc możesz wziąć gotowy sok z cytryny. Lub możesz zastąpić go sokiem z limonki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze opłucz steki, Usuń folie i wszystko, co niepotrzebne, a następnie osusz je i Posol.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Skrop rybę sokiem z cytryny. Jeśli wyciskasz sok bezpośrednio z cytryny, najpierw umyj go gorącą wodą, aby cytryna dała więcej soku. A także użyj sita, aby nasiona z cytryny nie dostały się do ryby.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pozwól rybom parzyć i marynować przez 15-30 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W międzyczasie rozgrzej węgle. Mogą to być zarówno gotowe węgle, jak i węgle przygotowane przez Ciebie. Aby to zrobić, podpal drewno i poczekaj, aż się wypali. Najlepiej użyć drewna brzozowego.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na ruszcie grillowym połóż steki rybne. Ryba smaży się wystarczająco szybko, ale nadal, aby się nie przypaliła, będziesz musiał kilkakrotnie obrócić steki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po raz pierwszy Odwróć rybę 5 minut po rozpoczęciu gotowania.Następnie jeszcze kilka razy po 5 minut z każdej strony. Podczas gotowania upewnij się, że węgle się tlą i nie zapalą się nagle ogniem. Ponieważ łosoś jest dość tłustą rybą, a tłuszcz z ryb kapiący na rozgrzane do czerwoności węgle może wywołać pożar.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podawaj steki natychmiast gorące. Smacznego!

potrawy z grilla są zawsze bardzo aromatyczne i smaczne. Dlatego nie potrzebują szczególnie żadnych dodatków i przypraw, ponieważ same w sobie są idealne.
podałbym takie steki ze świeżymi sezonowymi warzywami i aromatycznymi świeżo pokrojonymi ziołami (koperek i kolendra świetnie komponują się z rybą).
całkiem możliwe jest również uzupełnienie takiego blulo sosem śmietanowym, a nawet tylko kwaśną śmietaną.
smacznego!

W przypadku tego przepisu lepiej nie brać mrożonych, ale świeżych ryb, w przeciwnym razie gotowa ryba może być sucha.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Stek z łososia - 142   kcal/100g

Podobne przepisy