Lula kebab z mielonej wieprzowiny i wołowiny na grillu

Przygotuj soczyste mięso dla całej rodziny! To jest pyszne! Lula kebab z mielonej wieprzowiny i wołowiny na grillu to apetyczne i dość popularne danie kuchni kaukaskiej. Gotowanie jest dość proste. Wystarczy przestrzegać kilku zaleceń dotyczących składu mięsa mielonego i wziąć pod uwagę cechy szybkiego smażenia na grillu.
AishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 42 % 13 g
tłuszcze 48 % 15 g
węglowodany 10 % 3 g
206 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h

aby Kebab był soczysty i smaczny, optymalny stosunek mięsa do jego przygotowania to 80% wołowiny i 20% wieprzowiny. W takim przypadku najlepiej jest wziąć grubszą wieprzowinę, aby Kebab był soczysty i miękki.

więc przede wszystkim wymieszaj mieloną wołowinę i wieprzowinę.

obierz cebulę, opłucz i osusz. Następnie drobno pokrój w kostkę. Możesz umieścić więcej cebuli według własnych upodobań. Cebula jest również odpowiedzialna za soczyste i miękkie mięso.

gałązki świeżej kolendry opłucz również pod bieżącą wodą i osusz, układając je na ręczniku papierowym lub serwetkach. Następnie odetnij szorstkie łodygi i drobno posiekaj pozostałe warzywa.

przenieś posiekaną cebulę i kolendrę do moździerza. Dodaj czosnek w proszku i paprykę. Umieść wszystkie składniki w specjalnym moździerzu, aby cebula wypuściła sok. Powinieneś uzyskać masę w kształcie puree.

dodaj powstałą masę cebuli, ziół i przypraw do pojemnika z mięsem mielonym. Dokładnie zagnieść mięso mielone, aby równomiernie rozprowadzić przyprawy. Przykryj mięso mielone folią spożywczą i pozostaw na kilka godzin do zaparzenia i namoczenia w przyprawach. Kilka razy w ciągu godziny ponownie wymieszaj rękami i przykryj.

po określonym czasie, gdy mięso mielone jest zaparzone, dopraw je solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem według własnych upodobań. Ponownie dobrze wymieszaj mięso mielone i trochę je ubij.

po manipulacjach mięso mielone stało się bardziej lepkie i gęstsze. Teraz można z niego łatwo uformować Kebab.

następnie ugotuj Lula kebab na grillu. Kiedy węgle zyskają ciepło, musisz wziąć szaszłyki i nawlec na nie mięso mielone w postaci rodzaju kiełbas o szerokości nie większej niż 2-3 cm, aby ułatwić rzeźbienie kebaba, możesz najpierw zwilżyć ręce zimną wodą. Smażyć kebab lulia dość szybko nad słabym ciepłem.

gotowy Kebab lulia podawany jest z warzywami, ziołami i chlebem pita.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Czosnek w proszku - 331   kcal/100g
  • Mielona wołowina - 254   kcal/100g
  • Mielona wieprzowina - 263   kcal/100g

Podobne przepisy