skład / składniki
metoda gotowania
aby Kebab był soczysty i smaczny, optymalny stosunek mięsa do jego przygotowania to 80% wołowiny i 20% wieprzowiny. W takim przypadku najlepiej jest wziąć grubszą wieprzowinę, aby Kebab był soczysty i miękki.
więc przede wszystkim wymieszaj mieloną wołowinę i wieprzowinę.
obierz cebulę, opłucz i osusz. Następnie drobno pokrój w kostkę. Możesz umieścić więcej cebuli według własnych upodobań. Cebula jest również odpowiedzialna za soczyste i miękkie mięso.
gałązki świeżej kolendry opłucz również pod bieżącą wodą i osusz, układając je na ręczniku papierowym lub serwetkach. Następnie odetnij szorstkie łodygi i drobno posiekaj pozostałe warzywa.
przenieś posiekaną cebulę i kolendrę do moździerza. Dodaj czosnek w proszku i paprykę. Umieść wszystkie składniki w specjalnym moździerzu, aby cebula wypuściła sok. Powinieneś uzyskać masę w kształcie puree.
dodaj powstałą masę cebuli, ziół i przypraw do pojemnika z mięsem mielonym. Dokładnie zagnieść mięso mielone, aby równomiernie rozprowadzić przyprawy. Przykryj mięso mielone folią spożywczą i pozostaw na kilka godzin do zaparzenia i namoczenia w przyprawach. Kilka razy w ciągu godziny ponownie wymieszaj rękami i przykryj.
po określonym czasie, gdy mięso mielone jest zaparzone, dopraw je solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem według własnych upodobań. Ponownie dobrze wymieszaj mięso mielone i trochę je ubij.
po manipulacjach mięso mielone stało się bardziej lepkie i gęstsze. Teraz można z niego łatwo uformować Kebab.
następnie ugotuj Lula kebab na grillu. Kiedy węgle zyskają ciepło, musisz wziąć szaszłyki i nawlec na nie mięso mielone w postaci rodzaju kiełbas o szerokości nie większej niż 2-3 cm, aby ułatwić rzeźbienie kebaba, możesz najpierw zwilżyć ręce zimną wodą. Smażyć kebab lulia dość szybko nad słabym ciepłem.
gotowy Kebab lulia podawany jest z warzywami, ziołami i chlebem pita.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Czosnek w proszku - 331 kcal/100g
- Mielona wołowina - 254 kcal/100g
- Mielona wieprzowina - 263 kcal/100g