ciasto francuskie z grzybami

Szybki, prosty, ale też bardzo smaczny! Ciasto francuskie z grzybami jest dobre, ponieważ gotowanie jest całkowicie łatwe. Korzystanie z gotowego ciasta znacznie skraca czas gotowania. Nawet początkująca gospodyni może upiec takie ciasto.
MariaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 6 g
tłuszcze 41 % 16 g
węglowodany 44 % 17 g
236 kcal
IG: 6 / 94 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto francuskie z grzybami? Przygotuj jedzenie. Weź zakupione lub domowe ciasto francuskie. Wszelkie grzyby są odpowiednie-pieczarki, takie jak moje, boczniaki, leśne. Ser to taki, który dobrze się topi, wysokiej jakości, bez tłuszczów roślinnych.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pieczarki dokładnie opłucz, odetnij wszystkie ciemne i uszkodzone miejsca. Pokrój grzyby na małe plasterki. Możesz pokroić pieczarki na cienkie talerze lub małe kostki, jak chcesz.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na patelni na średnim ogniu rozgrzej olej roślinny, włóż obraną i drobno posiekaną cebulę. Lekko usmaż, a następnie połóż posiekane pieczarki na patelni z cebulą, wymieszaj. Smaż grzyby z cebulą na dużym ogniu, często mieszając. Dodaj sól i przyprawy do smaku. Cały płyn powinien wyparować, a grzyby powinny się zrumienić.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ciasto francuskie, jeśli jest zakupione, rozmrozić i rozpakować. Tworzenie ciasta będzie całkowicie zależeć od sposobu cięcia ciasta francuskiego. Jeśli jest to jedna warstwa, wystarczy ją rozłożyć, a jeśli jest to kilka oddzielnych warstw, konieczne będzie ułożenie wypełnienia na jednej części i przykrycie drugiej bez fałd.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na połowę ciasta francuskiego ułożyć nadzienie ze smażonych pieczarek i cebuli, posypać twardym serem startym na grubej tarce. Nie układaj nadzienia aż do krawędzi, zostaw trochę miejsca na szczypanie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przykryj wyłożone nadzienie drugą częścią ciasta, a następnie bardzo mocno ściśnij krawędzie. Możesz to zrobić rękami lub widelcem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posmaruj wierzch ciasta odrobiną oleju roślinnego i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20-25 minut. Ciasto francuskie z grzybami powinno wyraźnie wyrosnąć i zrumienić. Wyjmij gotowe ciasto z piekarnika, ostudź je trochę i podawaj. Smacznego!

dodaj trochę czarnego mielonego pieprzu lub włoskich aromatycznych ziół do nadzienia grzybowego, aby twoje ciasto było jeszcze ciekawsze i smaczniejsze.

oprócz tego, co kupiłeś, możesz użyć własnego ciasta. Przepis na domowe ciasto francuskie do tego wypieku możesz wybrać w katalog .

pieczarki można zastąpić borowikami lub masłem, ale weź pod uwagę różnicę w konsystencji i czasie gotowania. Możesz także wziąć suszone grzyby (będą potrzebować 5-6 razy mniej niż świeże). Pamiętaj, aby je wypłukać, a następnie namoczyć przed gotowaniem (około 2-3 godzin).

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy