skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić klasyczne frykasy? Przygotuj jedzenie. Fricase można przygotować z dowolnego fileta, najdelikatniejszy uzyskuje się z piersi. Śmietana do tego przepisu może mieć dowolną zawartość tłuszczu, ale pamiętaj, że im wyższy procent tłuszczu używanych produktów, tym wyższa będzie zawartość kalorii w naczyniu. Użyłam 10%.
Krok 2:
Umyj filety pod chłodną wodą i dobrze wysusz. Usuń filmy i żyły, które są możliwe, a także resztki tłuszczu. Pokrój filety w poprzek włókien na średnie kawałki.
Krok 3:
Roztop masło na patelni na średnim ogniu i smaż na nim filety przez około 10-12 minut, aż będą lekko rumiane.
Krok 4:
Następnie wlej 1/2 szklanki gorącej wody, przykryj patelnię pokrywką, zmniejsz ciepło do poniżej średniej i gotuj kurczaka przez około 10 minut (płyn będzie musiał praktycznie odparować).
Krok 5:
Wlej szklankę śmietany, trochę soli i kontynuuj duszenie przez kolejne 10 minut.
Krok 6:
Dodaj mąkę, dobrze wymieszaj, aby nie powstały grudki. Jeśli jest mało płynu, dodaj trochę wody, mieszaj, aż będzie gładka. Następnie wlej surowe żółtko i ponownie szybko wymieszaj. Dodaj wodę do wymaganej konsystencji sosu (potrzebowałem prawie 1/2 szklanki wody, możesz dodać śmietanę — opcjonalnie).
Krok 7:
Dodaj sól, pieprz i sok z cytryny do smaku.
Krok 8:
Dodaj trochę posiekanych świeżych ziół, przykryj i przytrzymaj na wyłączonym piecu jeszcze przez kilka minut. To wszystko, kurczak po francusku jest gotowy! Dobrze jest podawać ryż, tłuczone ziemniaki, warzywa jako dodatek. Smacznego!
tłumaczy się jako "Fricase" (fr. fricassée - "wszystko", od czasownika fr. fricasser, "smażyć, dusić").
jest zwykle przygotowywany z białego delikatnego mięsa, ale można również użyć mięsa z kością: cielęciny, wieprzowiny, jagnięciny, królika. Istnieją przepisy z mięsem gołębi, inną dziczyzną, a nawet rybą.
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g