Klasyczne frykasy

Oryginalny, apetyczny, z prostych produktów! Klasyczne fricase to gulasz z białego mięsa z kurczaka w białym kremowym sosie. Danie należy do kuchni francuskiej, jest przygotowywane po prostu, z dostępnych produktów i dość szybko. Mięso jest delikatne i satysfakcjonujące, a zawiera niewiele kalorii.
niebieskookaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 54 % 14 g
tłuszcze 35 % 9 g
węglowodany 12 % 3 g
163 kcal
IG: 33 / 0 / 67

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić klasyczne frykasy? Przygotuj jedzenie. Fricase można przygotować z dowolnego fileta, najdelikatniejszy uzyskuje się z piersi. Śmietana do tego przepisu może mieć dowolną zawartość tłuszczu, ale pamiętaj, że im wyższy procent tłuszczu używanych produktów, tym wyższa będzie zawartość kalorii w naczyniu. Użyłam 10%.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj filety pod chłodną wodą i dobrze wysusz. Usuń filmy i żyły, które są możliwe, a także resztki tłuszczu. Pokrój filety w poprzek włókien na średnie kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Roztop masło na patelni na średnim ogniu i smaż na nim filety przez około 10-12 minut, aż będą lekko rumiane.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie wlej 1/2 szklanki gorącej wody, przykryj patelnię pokrywką, zmniejsz ciepło do poniżej średniej i gotuj kurczaka przez około 10 minut (płyn będzie musiał praktycznie odparować).

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej szklankę śmietany, trochę soli i kontynuuj duszenie przez kolejne 10 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj mąkę, dobrze wymieszaj, aby nie powstały grudki. Jeśli jest mało płynu, dodaj trochę wody, mieszaj, aż będzie gładka. Następnie wlej surowe żółtko i ponownie szybko wymieszaj. Dodaj wodę do wymaganej konsystencji sosu (potrzebowałem prawie 1/2 szklanki wody, możesz dodać śmietanę — opcjonalnie).

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj sól, pieprz i sok z cytryny do smaku.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj trochę posiekanych świeżych ziół, przykryj i przytrzymaj na wyłączonym piecu jeszcze przez kilka minut. To wszystko, kurczak po francusku jest gotowy! Dobrze jest podawać ryż, tłuczone ziemniaki, warzywa jako dodatek. Smacznego!

tłumaczy się jako "Fricase" (fr. fricassée - "wszystko", od czasownika fr. fricasser, "smażyć, dusić").

jest zwykle przygotowywany z białego delikatnego mięsa, ale można również użyć mięsa z kością: cielęciny, wieprzowiny, jagnięciny, królika. Istnieją przepisy z mięsem gołębi, inną dziczyzną, a nawet rybą.
 

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy