skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj ciasto na chude tortille. Okaże się, że nie jest zbyt ciasny, więc ciasta nie pękną po upieczeniu na suchej patelni. Najważniejsze jest zachowanie proporcji. Przesiej mąkę do miski i wymieszaj ją z solą za pomocą łyżki.
Krok 2:
Wlej rafinowany olej roślinny.
Krok 3:
Wymieszaj mąkę z masłem łyżką. Wlej gorącą wodę, która powinna mieć temperaturę 50-60 stopni. Jeśli nie ma nic do zmierzenia temperatury wody, możesz ją po prostu zagotować i pozwolić jej ostygnąć przez 3 minuty.
Krok 4:
Zaczynamy mieszać wszystko łyżką.
Krok 5:
Gdy masa zgęstnieje, przenieś ciasto na stół i ugniataj rękami. Jeśli to konieczne, możesz przesiać trochę mąki na stole. Długie ugniatanie nie jest konieczne, ponieważ ciasto na wodzie & quot; nie lubi & quot; długiego kontaktu z rękami,w przeciwieństwie do drożdży. W sumie zagniecenie ciasta od zera zajmie nam 5 minut. Formujemy piłkę, przykrywamy folią i odpoczywamy przez 15 minut.
Krok 6:
Wypoczęte ciasto dzielimy na 6 części. Bierzemy jeden kawałek, cienko zwijamy go wałkiem do ciasta. Jeśli nie możesz rozwałkować zgrabnego okrągłego ciasta, możesz położyć talerz o odpowiedniej średnicy na wierzchu i przyciąć krawędzie. Z resztek ciasta tworzymy również ciasta-wyszło mi 2. W sumie (wraz z odciętym ciastem) wyjdzie 7-8 cienkich ciast.
Krok 7:
Rozłóż ciasto na suchej rozgrzanej patelni i smaż z obu stron przez około 30 sekund. Ogień jest średni. Nie ma potrzeby prześwietlania ciast, aby nie wyschły i nie pękły podczas składania. Gotowe ciasta natychmiast wkładamy do plastikowej torby.
Chude cienkie tortille są godną alternatywą dla chleba. Gotują się szybko, trochę lepkie. Są idealną bazą do szybkich przekąsek przygotowywanych na łonie natury.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g