tortilla pszenna

tortille pszenne to gotowa baza do szybkich przekąsek. Takie ciasta można spożywać z pierwszymi i drugimi daniami zamiast chleba lub zrobić z nich pyszną przekąskę. Świetnie komponują się z mięsem, kurczakiem, nadzieniem grzybowym, a także warzywami, serem i ziołami. Połóż nadzienie kombinowane na środku tortilli i zwiń lub po prostu złóż na pół - a otrzymasz pyszne fast foody w 5 minut.
sharlisAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis tygodnia 18-24 lutego

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 7 g
tłuszcze 23 % 14 g
węglowodany 66 % 40 g
309 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj ciasto na chude tortille. Okaże się, że nie jest zbyt ciasny, więc ciasta nie pękną po upieczeniu na suchej patelni. Najważniejsze jest zachowanie proporcji. Przesiej mąkę do miski i wymieszaj ją z solą za pomocą łyżki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej rafinowany olej roślinny.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wymieszaj mąkę z masłem łyżką. Wlej gorącą wodę, która powinna mieć temperaturę 50-60 stopni. Jeśli nie ma nic do zmierzenia temperatury wody, możesz ją po prostu zagotować i pozwolić jej ostygnąć przez 3 minuty.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zaczynamy mieszać wszystko łyżką.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy masa zgęstnieje, przenieś ciasto na stół i ugniataj rękami. Jeśli to konieczne, możesz przesiać trochę mąki na stole. Długie ugniatanie nie jest konieczne, ponieważ ciasto na wodzie & quot; nie lubi & quot; długiego kontaktu z rękami,w przeciwieństwie do drożdży. W sumie zagniecenie ciasta od zera zajmie nam 5 minut. Formujemy piłkę, przykrywamy folią i odpoczywamy przez 15 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wypoczęte ciasto dzielimy na 6 części. Bierzemy jeden kawałek, cienko zwijamy go wałkiem do ciasta. Jeśli nie możesz rozwałkować zgrabnego okrągłego ciasta, możesz położyć talerz o odpowiedniej średnicy na wierzchu i przyciąć krawędzie. Z resztek ciasta tworzymy również ciasta-wyszło mi 2. W sumie (wraz z odciętym ciastem) wyjdzie 7-8 cienkich ciast.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozłóż ciasto na suchej rozgrzanej patelni i smaż z obu stron przez około 30 sekund. Ogień jest średni. Nie ma potrzeby prześwietlania ciast, aby nie wyschły i nie pękły podczas składania. Gotowe ciasta natychmiast wkładamy do plastikowej torby.

Chude cienkie tortille są godną alternatywą dla chleba. Gotują się szybko, trochę lepkie. Są idealną bazą do szybkich przekąsek przygotowywanych na łonie natury.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g

Podobne przepisy