ciasto pita z mięsem mielonym i serem w piekarniku

pyszne, piękne, oryginalne drugie na świąteczny stół! Ciasto mięsne pita z mięsem mielonym i serem w piekarniku jest darem niebios dla każdej gospodyni domowej. Nie musisz majstrować przy cieście, więc gotowanie nie zajmuje dużo czasu. Nadzienie jest soczyste i aromatyczne, a nadzienie serowe sprawia, że ciasto jest jeszcze smaczniejsze.
RopotushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 9 g
tłuszcze 59 % 23 g
węglowodany 18 % 7 g
270 kcal
IG: 29 / 0 / 71

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto pita z mięsem mielonym i serem w piekarniku? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Wybierz świeży chleb pita. Powinien mieć przyjemny zapach. Przyjrzyj się uważnie, aby nie było na nim plam i śladów pleśni. Pomidory można zastąpić keczupem, pomidorami we własnym soku lub koncentratem pomidorowym. Wybierz proporcje do smaku. Wziąłem pomidory i mrożony koperek-okazało się pyszne. Weź ser, który dobrze się topi.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Cebulę obrać, opłukać i pokroić w drobną kostkę. Dzięki temu szybko się ugotuje, a nadzienie będzie bardziej jednorodne. Przenieś cebulę na patelnię rozgrzaną na średnim ogniu z odrobiną oleju roślinnego. Smażyć na dużym ogniu, aż pojawi się złoty odcień.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie dodaj mięso mielone do cebuli i kontynuuj smażenie, ciągle mieszając, aby kawałki mięsa mielonego nie sklejały się ze sobą.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Smaż, aż mięso mielone zmieni kolor na różowy na szary - nie trzeba mocno smażyć, aby nadzienie było soczyste. Pieprz i sól do smaku, zdejmij z ognia i ostudź, aż będzie ciepły.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy nadzienie ostygnie, przygotuj chleb pita. Rozwiń chleb pita i posmaruj go równomiernie cienką warstwą majonezu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umyj pomidory, usuń łodygę i pokrój w pierścienie. Równomiernie rozprowadź nadzienie mielone z cebulą i pomidorami na powierzchni chleba pita.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zetrzyj ser na grubej lub średniej tarce. Zarezerwuj połowę sera do nalewania (krok 11). Usuń wiotkie liście z kopru, opłucz i drobno posiekaj. Następnie równomiernie rozprowadź ser i koperek na chlebie pita.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przekręć chleb pita wzdłuż długiego boku za pomocą bułki. Zrób to samo (kroki 5,6 i 7) z drugim chlebem pita.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie spróbuj, jak wygodniej będzie umieścić chleb pita w naczyniu do pieczenia. Użyłem prostokątnego kształtu o wymiarach około 20x30 cm i wysokości boku 5 cm. I przeciąłem każdą z dwóch rolek na pół. Umieść bułki w formie natłuszczonej olejem roślinnym.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Umyj jajka i wytrzyj suchym ręcznikiem. Ubij je, aż pojawi się lekka piana.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj ser i śmietanę, dobrze wymieszaj.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Napełnij bułki pita powstałym wypełnieniem, równomiernie rozprowadź.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 15 minut w trybie góra-dół, aż pojawi się złoty kolor. Wybierz dokładny czas i temperaturę według piekarnika. Jeśli chcesz udekorować ciasto, tak jak ja, wyjmij je z piekarnika na 5 minut przed gotowaniem i ułóż na wierzchu warzywa, takie jak pomidory. Następnie wróć do piekarnika na kilka minut.

wyjmij gotowe ciasto z piekarnika i ostudź trochę - 10-15 minut. Przed podaniem można go ozdobić świeżymi ziołami.

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Lawasz ormiański - 236   kcal/100g
  • Pita - 277   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy