skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto pita z mięsem mielonym i serem w piekarniku? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Wybierz świeży chleb pita. Powinien mieć przyjemny zapach. Przyjrzyj się uważnie, aby nie było na nim plam i śladów pleśni. Pomidory można zastąpić keczupem, pomidorami we własnym soku lub koncentratem pomidorowym. Wybierz proporcje do smaku. Wziąłem pomidory i mrożony koperek-okazało się pyszne. Weź ser, który dobrze się topi.
Krok 2:
Cebulę obrać, opłukać i pokroić w drobną kostkę. Dzięki temu szybko się ugotuje, a nadzienie będzie bardziej jednorodne. Przenieś cebulę na patelnię rozgrzaną na średnim ogniu z odrobiną oleju roślinnego. Smażyć na dużym ogniu, aż pojawi się złoty odcień.
Krok 3:
Następnie dodaj mięso mielone do cebuli i kontynuuj smażenie, ciągle mieszając, aby kawałki mięsa mielonego nie sklejały się ze sobą.
Krok 4:
Smaż, aż mięso mielone zmieni kolor na różowy na szary - nie trzeba mocno smażyć, aby nadzienie było soczyste. Pieprz i sól do smaku, zdejmij z ognia i ostudź, aż będzie ciepły.
Krok 5:
Gdy nadzienie ostygnie, przygotuj chleb pita. Rozwiń chleb pita i posmaruj go równomiernie cienką warstwą majonezu.
Krok 6:
Umyj pomidory, usuń łodygę i pokrój w pierścienie. Równomiernie rozprowadź nadzienie mielone z cebulą i pomidorami na powierzchni chleba pita.
Krok 7:
Zetrzyj ser na grubej lub średniej tarce. Zarezerwuj połowę sera do nalewania (krok 11). Usuń wiotkie liście z kopru, opłucz i drobno posiekaj. Następnie równomiernie rozprowadź ser i koperek na chlebie pita.
Krok 8:
Przekręć chleb pita wzdłuż długiego boku za pomocą bułki. Zrób to samo (kroki 5,6 i 7) z drugim chlebem pita.
Krok 9:
Następnie spróbuj, jak wygodniej będzie umieścić chleb pita w naczyniu do pieczenia. Użyłem prostokątnego kształtu o wymiarach około 20x30 cm i wysokości boku 5 cm. I przeciąłem każdą z dwóch rolek na pół. Umieść bułki w formie natłuszczonej olejem roślinnym.
Krok 10:
Umyj jajka i wytrzyj suchym ręcznikiem. Ubij je, aż pojawi się lekka piana.
Krok 11:
Dodaj ser i śmietanę, dobrze wymieszaj.
Krok 12:
Napełnij bułki pita powstałym wypełnieniem, równomiernie rozprowadź.
Krok 13:
Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 15 minut w trybie góra-dół, aż pojawi się złoty kolor. Wybierz dokładny czas i temperaturę według piekarnika. Jeśli chcesz udekorować ciasto, tak jak ja, wyjmij je z piekarnika na 5 minut przed gotowaniem i ułóż na wierzchu warzywa, takie jak pomidory. Następnie wróć do piekarnika na kilka minut.
wyjmij gotowe ciasto z piekarnika i ostudź trochę - 10-15 minut. Przed podaniem można go ozdobić świeżymi ziołami.
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser "Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Lawasz ormiański - 236 kcal/100g
- Pita - 277 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g