Czerwone naleśniki

piękna, gorąca różowa, prawdziwa dekoracja stołu! Te czerwone naleśniki są zaskakująco łatwe i proste w przygotowaniu. Wszystko, czego potrzebujesz, to wystarczająca ilość soku z buraków. Będziesz musiał to zrobić sam, ale jest też dość szybki. Te naleśniki nadają się do dekoracji świątecznej przekąski!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 6 g
tłuszcze 32 % 14 g
węglowodany 55 % 24 g
241 kcal
IG: 13 / 0 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić czerwone naleśniki? Przygotuj odpowiednie składniki. Wstępnie ugotuj buraki i wyciśnij z nich sok. Lub możesz wziąć gotowe buraki w opakowaniu próżniowym (sprzedawane w Pyaterochce). Nie bierz żadnych soków sklepowych - mogą być bardzo słone.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozpuść masło w dowolny sposób: na kuchence, w kuchence mikrofalowej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W osobnej misce wymieszaj jajka z cukrem i solą, aż będą gładkie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej mleko do jajek.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie dodaj sok z buraków. Mieszaj mieszaninę trzepaczką, aż będzie gładka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej warzywo i stopione masło do mieszanki jajecznej. Wymieszać.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przesiej mąkę przez sito i Dodaj części do ciasta. Uważaj na jego konsystencję-mąka może zająć ci więcej lub mniej niż ja.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Powinno uzyskać gładkie ciasto bez grudek.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Piecz naleśniki na wysmarowanej olejem patelni przez 1 minutę z każdej strony, upewniając się, że nie opiekają się zbytnio i nie tracą pięknego czerwonego koloru.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Smażenie zajmuje mi 1,5 minuty na naleśnik. Przy maksymalnym ogniu. Skoncentruj się na kuchence i patelni. Może być konieczne skrócenie lub wydłużenie czasu pieczenia.

niesamowite naleśniki. A co najważniejsze-szybko. Najwyraźniej sok z buraków ma jakąś specjalną właściwość - żaden naleśnik się nie rozerwał. Dobrze usmażone bardzo szybko - nie miałem czasu na włożenie chochli, ponieważ nadszedł czas, aby ją obrócić. Dzięki temu naleśniki okazały się niezbyt smażone, piękny różowy kolor, z delikatnym welurowym wzorem. I ogólnie milczę o Smaku! Więc pamiętaj, aby gotować - nie pożałujesz.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sok - 36   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy