skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić czerwone naleśniki? Przygotuj odpowiednie składniki. Wstępnie ugotuj buraki i wyciśnij z nich sok. Lub możesz wziąć gotowe buraki w opakowaniu próżniowym (sprzedawane w Pyaterochce). Nie bierz żadnych soków sklepowych - mogą być bardzo słone.
Krok 2:
Rozpuść masło w dowolny sposób: na kuchence, w kuchence mikrofalowej.
Krok 3:
W osobnej misce wymieszaj jajka z cukrem i solą, aż będą gładkie.
Krok 4:
Wlej mleko do jajek.
Krok 5:
Następnie dodaj sok z buraków. Mieszaj mieszaninę trzepaczką, aż będzie gładka.
Krok 6:
Wlej warzywo i stopione masło do mieszanki jajecznej. Wymieszać.
Krok 7:
Przesiej mąkę przez sito i Dodaj części do ciasta. Uważaj na jego konsystencję-mąka może zająć ci więcej lub mniej niż ja.
Krok 8:
Powinno uzyskać gładkie ciasto bez grudek.
Krok 9:
Piecz naleśniki na wysmarowanej olejem patelni przez 1 minutę z każdej strony, upewniając się, że nie opiekają się zbytnio i nie tracą pięknego czerwonego koloru.
Krok 10:
Smażenie zajmuje mi 1,5 minuty na naleśnik. Przy maksymalnym ogniu. Skoncentruj się na kuchence i patelni. Może być konieczne skrócenie lub wydłużenie czasu pieczenia.
niesamowite naleśniki. A co najważniejsze-szybko. Najwyraźniej sok z buraków ma jakąś specjalną właściwość - żaden naleśnik się nie rozerwał. Dobrze usmażone bardzo szybko - nie miałem czasu na włożenie chochli, ponieważ nadszedł czas, aby ją obrócić. Dzięki temu naleśniki okazały się niezbyt smażone, piękny różowy kolor, z delikatnym welurowym wzorem. I ogólnie milczę o Smaku! Więc pamiętaj, aby gotować - nie pożałujesz.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sok - 36 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g