duszona cukinia z warzywami i ziemniakami

pyszne, łatwe, proste, jasne, piękne, zdrowe! Cukinia z warzywami i ziemniakami duszona na patelni to chudy gulasz, który można podawać jako dodatek lub samodzielne danie. Skład produktów można zmieniać według własnych upodobań.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 1 g
tłuszcze 31 % 5 g
węglowodany 63 % 10 g
81 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować duszoną cukinię z warzywami i ziemniakami? Odmierz składniki według listy. Wszystkie warzywa dokładnie umyć i osuszyć przed pokrojeniem. To samo dotyczy zieleni. Zamiast tych wskazanych w przepisie możesz użyć dowolnej innej zieleni według własnych upodobań. Mam cukinię, ale możesz wziąć zwykłą cukinię.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Cukinię obrać i pokroić w ćwiartki. Pamiętaj, że musisz je obrać, jeśli skóra nie jest tak delikatna i cienka jak cukinia. Zostawiłam skórkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Paprykę przekrój na pół, obierz nasiona i pokrój w paski lub kostki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz ziemniaki i grubo posiekaj. Chociaż wielkość cięcia wpływa tylko na rodzaj potrawy, nie na jej smak. Więc możesz pokroić i mniejsze niż moje.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny i mieszając smaż na nim ziemniaki przez 7-10 minut na złoty kolor. Pamiętaj, że czas może zająć ci więcej lub mniej niż ja.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj paprykę do ziemniaków i smaż warzywa przez kolejne 3-4 minuty, mieszając.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włóż pokrojoną cukinię na patelnię. Wymieszać. Piecz warzywa razem przez 4 minuty. Wlej wodę, wymieszaj. Gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 7-10 minut, aż warzywa się ugotują.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ząbek czosnku obrać, zmiażdżyć nożem i włożyć na patelnię. Sól, pieprz warzywa. Gotuj jeszcze 2 minuty, mieszając.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Posyp gotowe danie posiekanymi ziołami i podawaj natychmiast.

to danie jest bardzo smaczne z młodymi warzywami. Użyłem cukinii, aby warzywa nie rozpadły się podczas duszenia, ale zamiast nich możesz wziąć zwykłą cukinię, najlepiej średniej wielkości.

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

która cukinia będzie najlepsza? Wybierz młode owoce o delikatnej skórce. Umyj je i obierz. Nie trzeba ciąć bardzo cienkiej skóry. Jeśli używasz bardziej dojrzałej cukinii, odetnij grubą skórkę i wytnij środek z nasionami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy