skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić zapiekankę pita w piekarniku? Przygotuj niezbędne produkty. Mięso mielone można wziąć absolutnie każdy. Mam mieszane (wieprzowina, wołowina). Wybierz duży pomidor. Jeśli pomidory są małe, weź dwa.
Krok 2:
Pokrój wstępnie obraną cebulę w drobną kostkę.
Krok 3:
Obierz, umyj marchewki. Zetrzyj marchewki na grubej tarce.
Krok 4:
Jak łatwo zdjąć skórkę z pomidorów? Umyj je, wykonaj nacięcia na krzyż ostrym nożem. Zanurz we wrzącej wodzie na 1-2 minuty, aby skóra pękła. Wyjmij, lekko ostudź i zdejmij skórkę.
Krok 5:
Pokrój pomidora w drobną kostkę. Możesz użyć blendera zanurzeniowego i zrobić przecier pomidorowy.
Krok 6:
Na patelni rozgrzej olej roślinny, włóż posiekaną cebulę. Podsmaż cebulę na średnim ogniu, mieszając, przez 3-4 minuty.
Krok 7:
Dodaj startą marchewkę na patelnię do cebuli, wymieszaj. Gotuj warzywa, od czasu do czasu mieszając, aż do połowy ugotowane.
Krok 8:
Połóż pomidory na warzywach, wymieszaj. Smaż warzywa, aż sok pomidorowy całkowicie odparuje.
Krok 9:
Dodaj mięso mielone do warzyw i natychmiast wymieszaj. Zetrzyj mięso mielone, aby nie powstały duże grudki.
Krok 10:
Na umiarkowanym ogniu podsmaż mięso mielone, aż zmieni kolor. W procesie gotowania mięso mielone z warzywami sól, dodaj zmielony czarny pieprz i zioła prowansalskie, wymieszaj. Smaż mięso mielone do miękkości. Lekko ostudź nadzienie.
Krok 11:
Przykryj naczynie do pieczenia arkuszem chleba pita, w razie potrzeby przycinając go do pożądanego rozmiaru. Chleb pita powinien całkowicie zakryć spód i ściany formy. Przykryłem dno dwiema warstwami chleba pita. Mam kształt 18 * 18 cm.
Krok 12:
Aby kształt zapiekanki był bardziej uporządkowany, przyciąłem trochę chleb pita w rogach. Wizualnie podziel nadzienie na trzy części. Rozłóż równomiernie jedną część na warstwie chleba pita.
Krok 13:
Ponownie nałóż podwójną warstwę chleba pita. Powtarzaj naprzemienne warstwy, aż skończy się nadzienie. Na zapiekance powinna znajdować się podwójna warstwa chleba pita.
Krok 14:
Do nalewania odpowiednia jest śmietana o dowolnej zawartości tłuszczu. Ser można wziąć twardy, półstały lub stopiony.
Krok 15:
Rozdrobnij ser na grubej tarce.
Krok 16:
Połącz jajko ze śmietaną, ubij widelcem, aż będzie gładkie.
Krok 17:
Dodaj starty ser, wymieszaj.
Krok 18:
Napełnij wierzch zapiekanki mieszanką jajeczno-kwaśną śmietaną.
Krok 19:
Włóż formę do piekarnika nagrzanego do 190C na około 20 minut. Wypełnienie powinno się chwycić i pokryć złotą skórką. Określ czas gotowania, koncentrując się na cechach działania piekarnika.
Krok 20:
Podawaj zapiekankę pita na gorąco. Smacznego!
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser "stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Lawasz ormiański - 236 kcal/100g
- Pita - 277 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mieszanka ziół - 259 kcal/100g