Zapiekanka pita w piekarniku

proste, szybkie, pyszne, na lunch i kolację! Na każdy dzień! Zapiekanka pita jest przygotowywana w piekarniku bardzo szybko i tak łatwo, że poradzi sobie nawet niedoświadczony kucharz! Wygląda jak ciasto wykonane z cienkich warstw pita i nadzienia z soczystego mięsa mielonego. A na wierzchu bardzo smaczne nadzienie ze złotą skórką!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 9 g
tłuszcze 50 % 20 g
węglowodany 28 % 11 g
261 kcal
IG: 18 / 0 / 82

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić zapiekankę pita w piekarniku? Przygotuj niezbędne produkty. Mięso mielone można wziąć absolutnie każdy. Mam mieszane (wieprzowina, wołowina). Wybierz duży pomidor. Jeśli pomidory są małe, weź dwa.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój wstępnie obraną cebulę w drobną kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz, umyj marchewki. Zetrzyj marchewki na grubej tarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Jak łatwo zdjąć skórkę z pomidorów? Umyj je, wykonaj nacięcia na krzyż ostrym nożem. Zanurz we wrzącej wodzie na 1-2 minuty, aby skóra pękła. Wyjmij, lekko ostudź i zdejmij skórkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój pomidora w drobną kostkę. Możesz użyć blendera zanurzeniowego i zrobić przecier pomidorowy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny, włóż posiekaną cebulę. Podsmaż cebulę na średnim ogniu, mieszając, przez 3-4 minuty.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj startą marchewkę na patelnię do cebuli, wymieszaj. Gotuj warzywa, od czasu do czasu mieszając, aż do połowy ugotowane.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Połóż pomidory na warzywach, wymieszaj. Smaż warzywa, aż sok pomidorowy całkowicie odparuje.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj mięso mielone do warzyw i natychmiast wymieszaj. Zetrzyj mięso mielone, aby nie powstały duże grudki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Na umiarkowanym ogniu podsmaż mięso mielone, aż zmieni kolor. W procesie gotowania mięso mielone z warzywami sól, dodaj zmielony czarny pieprz i zioła prowansalskie, wymieszaj. Smaż mięso mielone do miękkości. Lekko ostudź nadzienie.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przykryj naczynie do pieczenia arkuszem chleba pita, w razie potrzeby przycinając go do pożądanego rozmiaru. Chleb pita powinien całkowicie zakryć spód i ściany formy. Przykryłem dno dwiema warstwami chleba pita. Mam kształt 18 * 18 cm.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Aby kształt zapiekanki był bardziej uporządkowany, przyciąłem trochę chleb pita w rogach. Wizualnie podziel nadzienie na trzy części. Rozłóż równomiernie jedną część na warstwie chleba pita.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Ponownie nałóż podwójną warstwę chleba pita. Powtarzaj naprzemienne warstwy, aż skończy się nadzienie. Na zapiekance powinna znajdować się podwójna warstwa chleba pita.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Do nalewania odpowiednia jest śmietana o dowolnej zawartości tłuszczu. Ser można wziąć twardy, półstały lub stopiony.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Rozdrobnij ser na grubej tarce.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Połącz jajko ze śmietaną, ubij widelcem, aż będzie gładkie.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Dodaj starty ser, wymieszaj.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Napełnij wierzch zapiekanki mieszanką jajeczno-kwaśną śmietaną.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Włóż formę do piekarnika nagrzanego do 190C na około 20 minut. Wypełnienie powinno się chwycić i pokryć złotą skórką. Określ czas gotowania, koncentrując się na cechach działania piekarnika.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Podawaj zapiekankę pita na gorąco. Smacznego!

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser "stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Lawasz ormiański - 236   kcal/100g
  • Pita - 277   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy