placki z mąki kukurydzianej
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Odmierz składniki.
Krok 2:
W głębokiej misce przesiać mąkę pszenną i kukurydzianą.
Krok 3:
Dodaj cukier, cukier waniliowy, sól i proszek do pieczenia do mąki. Wymieszaj wszystko trzepaczką.
Krok 4:
W osobnej misce wymieszaj jajko z mlekiem.
Krok 5:
Wlej olej roślinny do mieszanki mleczno-jajecznej.
Krok 6:
Wlej mieszankę mąki do mleka w częściach, dokładnie mieszając, aby nie było grudek.
Krok 7:
Odstaw ciasto na około 15 minut.
Krok 8:
Smaż naleśniki na oleju roślinnym z obu stron, aż będą złotobrązowe.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Mąka kukurydziana - 368 kcal/100g
- Pełnoziarnista mąka kukurydziana razowa - 355 kcal/100g
- Mąka kukurydziana pełnoziarnista przesiana - 362 kcal/100g
- Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami vitaminisir - 364 kcal/100g
- Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami newitaminiza - 364 kcal/100g