placki z mąki kukurydzianej

zdrowe naleśniki kukurydziane na śniadanie. Przez cały czas, gdy stoję przy kuchence, naleśniki i naleśniki na śniadanie pieczę częściej niż wszystkie inne potrawy. Prawie żaden niedzielny poranek nie jest kompletny bez zgrabnego wzgórza naleśników, naleśników lub serników. Niedawno postanowiłem upiec naleśniki z resztek mąki kukurydzianej. Ciasto okazało się bardziej lepkie, nie rozprzestrzeniło się na patelni, dzięki naleśnikom okazało się gładkie.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 6 g
tłuszcze 14 % 7 g
węglowodany 74 % 37 g
240 kcal
IG: 5 / 3 / 92

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Odmierz składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W głębokiej misce przesiać mąkę pszenną i kukurydzianą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj cukier, cukier waniliowy, sól i proszek do pieczenia do mąki. Wymieszaj wszystko trzepaczką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W osobnej misce wymieszaj jajko z mlekiem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej olej roślinny do mieszanki mleczno-jajecznej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej mieszankę mąki do mleka w częściach, dokładnie mieszając, aby nie było grudek.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Odstaw ciasto na około 15 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Smaż naleśniki na oleju roślinnym z obu stron, aż będą złotobrązowe.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana - 368   kcal/100g
  • Pełnoziarnista mąka kukurydziana razowa - 355   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana pełnoziarnista przesiana - 362   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami vitaminisir - 364   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami newitaminiza - 364   kcal/100g

Podobne przepisy