skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić jajecznicę z pomidorami i kiełbasą? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Ilość i proporcje składników można nieco zmienić według własnych upodobań. Jeśli dodasz więcej pomidorów, gotowa jajecznica będzie bardziej soczysta. Możesz użyć dowolnej kiełbasy. Bardzo podoba mi się smak smażonej gotowanej kiełbasy, więc będę jej używać. W razie potrzeby można go zastąpić wędzonym.
Krok 2:
Rozgrzej patelnię do smażenia, aż będzie gorąca. Wlej trochę oleju roślinnego i ułóż przygotowaną kiełbasę. Smaż przez kilka minut z obu stron, aż pojawi się złoty kolor.
Krok 3:
Kiełbasę można następnie przesunąć na bok, robiąc w ten sposób miejsce na jajka. Na wolnym obszarze rozbij jajka.
Krok 4:
Natychmiast rozłóż pokrojone pomidory. Jeśli zostaną wstępnie usmażone, stracą swój kształt. I tak równomiernie się rozgrzeją wraz z jajkami. Podczas gotowania staną się bardziej miękkie, ale nie będą miały czasu na rozprzestrzenianie się na patelni. Lekko posolić jajecznicę i posypać przyprawami. Jako przyprawę używam papryki i mielonego pieprzu.
Krok 5:
Gotuj jajecznicę na minimalnym ogniu przez 4-6 minut. Białko powinno być w pełni ugotowane na powierzchni całej jajecznicy, ale nie powinno zacząć się palić. Aby przyspieszyć gotowanie, możesz przykryć patelnię pokrywką. Ale jednocześnie żółtka zostaną upieczone z białkiem i staną się białe. Jajecznica z kiełbasą i pomidorami jest gotowa! Posyp ziołami i podawaj na gorąco! Smacznego!
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kiełbasa"amatorska" - 291 kcal/100g
- Kiełbasa"Ukraińska" - 404 kcal/100g
- Kiełbasa"cukrzycowa" - 254 kcal/100g
- Kiełbasa "doktorska" - 197 kcal/100g
- Kiełbasa dietetyczna - 170 kcal/100g
- Kiełbasa"mleczna" - 252 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g