jajecznica z pomidorami i kiełbasą

pyszna, prosta i szybka przekąska przez cały dzień! Jajecznica z pomidorami i kiełbasą będzie wymagać od Ciebie najprostszych składników, które zawsze znajdują się w każdej kuchni. Nawet początkujący kucharz poradzi sobie z gotowaniem!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 9 g
tłuszcze 62 % 16 g
węglowodany 4 % 1 g
171 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić jajecznicę z pomidorami i kiełbasą? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Ilość i proporcje składników można nieco zmienić według własnych upodobań. Jeśli dodasz więcej pomidorów, gotowa jajecznica będzie bardziej soczysta. Możesz użyć dowolnej kiełbasy. Bardzo podoba mi się smak smażonej gotowanej kiełbasy, więc będę jej używać. W razie potrzeby można go zastąpić wędzonym.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozgrzej patelnię do smażenia, aż będzie gorąca. Wlej trochę oleju roślinnego i ułóż przygotowaną kiełbasę. Smaż przez kilka minut z obu stron, aż pojawi się złoty kolor.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Kiełbasę można następnie przesunąć na bok, robiąc w ten sposób miejsce na jajka. Na wolnym obszarze rozbij jajka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Natychmiast rozłóż pokrojone pomidory. Jeśli zostaną wstępnie usmażone, stracą swój kształt. I tak równomiernie się rozgrzeją wraz z jajkami. Podczas gotowania staną się bardziej miękkie, ale nie będą miały czasu na rozprzestrzenianie się na patelni. Lekko posolić jajecznicę i posypać przyprawami. Jako przyprawę używam papryki i mielonego pieprzu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gotuj jajecznicę na minimalnym ogniu przez 4-6 minut. Białko powinno być w pełni ugotowane na powierzchni całej jajecznicy, ale nie powinno zacząć się palić. Aby przyspieszyć gotowanie, możesz przykryć patelnię pokrywką. Ale jednocześnie żółtka zostaną upieczone z białkiem i staną się białe. Jajecznica z kiełbasą i pomidorami jest gotowa! Posyp ziołami i podawaj na gorąco! Smacznego!

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kiełbasa"amatorska" - 291   kcal/100g
  • Kiełbasa"Ukraińska" - 404   kcal/100g
  • Kiełbasa"cukrzycowa" - 254   kcal/100g
  • Kiełbasa "doktorska" - 197   kcal/100g
  • Kiełbasa dietetyczna - 170   kcal/100g
  • Kiełbasa"mleczna" - 252   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy