Nudli z mięsem i ziemniakami po ukraińsku

nie słyszałeś o nudley? Napraw to pilnie, jest super smaczny! Okazuje się, że w Internecie jest tak wiele różnych sposobów przygotowania tego dania! Wziąłem trochę od niektórych, trochę od innych i okazało się, że jest to opcja...
maksAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 8 g
tłuszcze 7 % 2 g
węglowodany 63 % 17 g
115 kcal
IG: 63 / 0 / 38

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować nudli? Przygotuj mięso: umyj je dobrze, usuń nadmiar, osusz ręcznikami, pokrój na kawałki. Na patelni rozgrzej olej roślinny. Podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę i startą marchewkę, mieszając. Dodaj kawałki mięsa, sól i pieprz. Smaż, mieszając, aż mięso zmieni kolor.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej przegotowaną wodę na patelnię. Ile wlać wody? Skoncentruj się na swoim smaku, jakiego rodzaju sosu potrzebujesz w tym daniu. Dusić mięso z warzywami do miękkości, mieszając. Jeśli woda wyparuje, uzupełnij ją.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej kefir do głębokiej miski. Dodaj sól i sodę, wymieszaj. Kefir zacznie bulgotać i rosnąć, to normalne.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W małych porcjach dodaj mąkę, mieszając. Skoncentruj się nie tyle na objętości mąki, co na wyglądzie i strukturze ciasta.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ciasto nie powinno być ciasne, elastyczne, nie lepkie. Odstaw, przykryty ręcznikiem. Podczas gdy ciasto odpoczywa, umyj i obierz ziemniaki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Możesz pokroić go w kostkę, kostki, duże paski. W oleju roślinnym na czystej patelni smażyć ziemniaki do miękkości. Przenieś smażone ziemniaki do miski z gotowym mięsem(weź do tego przestronny rondel). Wlej wrzącą wodę do poziomu, aby ziemniaki nie były zamknięte. Chociaż tutaj zrób gęstość sosu dla siebie. Umieść na małym ogniu i pozwól potrawie się zagotować. Włożyłem surowe ziemniaki i dusiłem je do miękkości.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wypoczęte ciasto rozwałkować na posypanej mąką powierzchni roboczej w cienką prostokątną warstwę. Posmaruj go olejem roślinnym. Rozsyp równomiernie posiekany czosnek na cieście. Posyp posiekanym świeżym koperkiem (nie zapomnij go umyć i osuszyć).

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zwinąć ciasto w zgrabną bułkę. Pokrój rolkę na kawałki o szerokości 1,5 centymetra.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Połóż Nudle na gotowym ziemniaku na patelni. Dodaj wodę, aby Nudle były częściowo nią pokryte. Sól do smaku. Przykryj naczynie pokrywką i gotuj na małym ogniu przez około 15 minut. Natychmiast pojawi się taki aromat, że wszyscy będą uciekać się do kuchni i zastanawiać się, co gotujesz!

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Cóż, gotowe! Noodle powiększyły się. Możesz usiąść przy stole! Z takimi nudlami chleb nie jest potrzebny! Pyszne i satysfakcjonujące! Możesz posypać natką pietruszki...

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

wołowinę można zastąpić dowolnym innym rodzajem mięsa, które lubisz najbardziej. Należy jednak pamiętać, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Wieprzowina i jagnięcina są zwykle grubsze niż wołowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk są chudsze. W tym przypadku czas gotowania zależy nie tylko od rodzaju mięsa, ale także od tego, jaka część tuszy jest używana i jak stare lub Młode jest mięso.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy