skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować nudli? Przygotuj mięso: umyj je dobrze, usuń nadmiar, osusz ręcznikami, pokrój na kawałki. Na patelni rozgrzej olej roślinny. Podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę i startą marchewkę, mieszając. Dodaj kawałki mięsa, sól i pieprz. Smaż, mieszając, aż mięso zmieni kolor.
Krok 2:
Wlej przegotowaną wodę na patelnię. Ile wlać wody? Skoncentruj się na swoim smaku, jakiego rodzaju sosu potrzebujesz w tym daniu. Dusić mięso z warzywami do miękkości, mieszając. Jeśli woda wyparuje, uzupełnij ją.
Krok 3:
Wlej kefir do głębokiej miski. Dodaj sól i sodę, wymieszaj. Kefir zacznie bulgotać i rosnąć, to normalne.
Krok 4:
W małych porcjach dodaj mąkę, mieszając. Skoncentruj się nie tyle na objętości mąki, co na wyglądzie i strukturze ciasta.
Krok 5:
Ciasto nie powinno być ciasne, elastyczne, nie lepkie. Odstaw, przykryty ręcznikiem. Podczas gdy ciasto odpoczywa, umyj i obierz ziemniaki.
Krok 6:
Możesz pokroić go w kostkę, kostki, duże paski. W oleju roślinnym na czystej patelni smażyć ziemniaki do miękkości. Przenieś smażone ziemniaki do miski z gotowym mięsem(weź do tego przestronny rondel). Wlej wrzącą wodę do poziomu, aby ziemniaki nie były zamknięte. Chociaż tutaj zrób gęstość sosu dla siebie. Umieść na małym ogniu i pozwól potrawie się zagotować. Włożyłem surowe ziemniaki i dusiłem je do miękkości.
Krok 7:
Wypoczęte ciasto rozwałkować na posypanej mąką powierzchni roboczej w cienką prostokątną warstwę. Posmaruj go olejem roślinnym. Rozsyp równomiernie posiekany czosnek na cieście. Posyp posiekanym świeżym koperkiem (nie zapomnij go umyć i osuszyć).
Krok 8:
Zwinąć ciasto w zgrabną bułkę. Pokrój rolkę na kawałki o szerokości 1,5 centymetra.
Krok 9:
Połóż Nudle na gotowym ziemniaku na patelni. Dodaj wodę, aby Nudle były częściowo nią pokryte. Sól do smaku. Przykryj naczynie pokrywką i gotuj na małym ogniu przez około 15 minut. Natychmiast pojawi się taki aromat, że wszyscy będą uciekać się do kuchni i zastanawiać się, co gotujesz!
Krok 10:
Cóż, gotowe! Noodle powiększyły się. Możesz usiąść przy stole! Z takimi nudlami chleb nie jest potrzebny! Pyszne i satysfakcjonujące! Możesz posypać natką pietruszki...
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
wołowinę można zastąpić dowolnym innym rodzajem mięsa, które lubisz najbardziej. Należy jednak pamiętać, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Wieprzowina i jagnięcina są zwykle grubsze niż wołowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk są chudsze. W tym przypadku czas gotowania zależy nie tylko od rodzaju mięsa, ale także od tego, jaka część tuszy jest używana i jak stare lub Młode jest mięso.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g