wieprzowina duszona z warzywami na patelni

najsmaczniejszy, z prostych produktów, na obiad dla rodziny! Duszona wieprzowina z warzywami na patelni to aktualne danie o każdej porze roku. Gotowanie jest proste i całkowicie niemożliwe do zepsucia. Dlatego początkujący gospodynie domowe mogą bezpiecznie zacząć uczyć się gotować z tym przepisem!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 5 g
tłuszcze 53 % 9 g
węglowodany 18 % 3 g
114 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak dusić wieprzowinę z warzywami na patelni? Przepis jest bardzo prosty, chociaż zawiera wiele składników. Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Oprócz warzyw wskazanych w przepisie możesz dodawać warzywa według własnych upodobań. Może to być bakłażan, Kabaczek, ziemniaki, cebula, zamiast zwykłej cukinii weź cukinię itp. Olej jest dowolnym olejem roślinnym.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj wieprzowinę, osusz i pokrój na średnie kawałki. Mam polędwicę wieprzową, ale możesz użyć dowolnego innego mięsa bez kości.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj i osusz wszystkie warzywa. Cukinię pokroić w ćwiartki. Jeśli cukinia jest młoda, a jej skóra jest delikatna, nie jest konieczne jej cięcie. Wystarczy dokładnie przetrzeć szczotką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz i pokrój marchewki na ćwiartki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Paprykę obrać z nasion i pokroić w średnie kostki lub paski. Możesz użyć dowolnego koloru papryki. Lub zastąp go zwykłą papryką, której zwykle używamy do nadziewania.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój pomidora na połówki i zetrzyj miąższ na drobnej tarce, odcinając skórkę. Możesz również najpierw usunąć skórkę i zmielić miąższ w blenderze. Lub całkowicie użyj posiekanych pomidorów w sklepie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Drobno posiekaj czosnek nożem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Umyj, osusz i drobno posiekaj warzywa. Mam pietruszkę i kolendrę jako zioła, ale możesz zastąpić lub uzupełnić ten zestaw ziołami według własnych upodobań.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Na głębokiej patelni z grubym dnem rozgrzej olej roślinny na dużym ogniu. Ułożyć wieprzowinę i smażyć, mieszając, na złoty kolor, około 10 minut. Na koniec posolić i pieprzyć mięso.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj marchewkę i czosnek do mięsa i smaż na średnim ogniu, mieszając przez około 5 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj paprykę, cukinię i smaż wszystko razem przez około 5 minut.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dodaj pokruszone pomidory, liść laurowy na patelnię, wlej wodę. Sól, pieprz do smaku i wymieszaj.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Zagotuj wieprzowinę z warzywami, zmniejsz ogień do minimum i gotuj wszystko razem przez około 30 minut. Dokładny czas zależy od wielkości kawałków mięsa,siły nagrzewania patelni itp.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Na samym końcu posyp wszystko posiekanymi ziołami i wyłącz ogrzewanie. Możesz natychmiast podać mięso do stołu z dowolnym dodatkiem. Smacznego!

oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy