kotlety w śmietanie

pyszne, soczyste, sycące, apetyczne, dla całej rodziny! Kotlety w śmietanie to przepis na zwykłe kotlety smażone na patelni, które na koniec są duszone w rondlu z dodatkiem śmietany. To sprawia, że są o wiele bardziej soczyste, aromatyczne i smaczniejsze. Jednocześnie śmietana zamienia się w cudowny gęsty sos.
sharlisAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 8 g
tłuszcze 53 % 23 g
węglowodany 28 % 12 g
279 kcal
IG: 33 / 0 / 67

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kotlety w śmietanie? Przede wszystkim przygotuj mięso mielone. Jak zrobić mięso mielone? Mięso umyć, osuszyć i pokroić ostrym nożem na małe kawałki. Umieść mięso w misce blendera i dobrze zmiel. Możesz również użyć do tego maszynki do mięsa. Mięso mielone powinno być dość małe i jednorodne. Gotowałem z wieprzowiną, ale wołowina i kurczak będą działać.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Posiekaj cebulę nożem, ale wygodniej jest natychmiast wlać ją do miski blendera wraz z mięsem. Chleb moczyć w zimnej wodzie. Możesz wziąć dowolny chleb (bochenek), użyłem czarnego, ale możesz być biały lub szary. Lepiej jest użyć wczorajszego chleba niż świeżego i odciąć jego skórki. Gdy chleb jest dobrze namoczony, wyciśnij go z nadmiaru płynu. Do mielonego mięsa dodaj posiekaną cebulę, okruchy chleba, sól, zmielony czarny pieprz i czosnek wyciśnięty przez prasę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wszystko dobrze wymieszaj i dodaj żółtka. Ponownie zagnieść mięso mielone, aż będzie gładkie. Możesz nawet uderzyć mięso mielone w miskę, stanie się jeszcze delikatniejsze.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zbierając łyżkę mielonego mięsa mokrymi rękami, uformuj z niego podłużne lub okrągłe kotlety. Rozwałkuj paszteciki w mące.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozgrzej patelnię z dodatkiem oleju roślinnego na średnim ogniu. Rozłóż porcję kotletów i smaż je przez 10 minut z każdej strony na złoty kolor. Usmaż wszystkie kotlety w ten sam sposób.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gdy wszystkie kotlety zostaną usmażone, przenieś je do innego naczynia, takiego jak garnek. Wlej niewielką ilość wrzącej wody na patelnię — będzie to sos. Wlej go do garnka z kotletami. Na wierzchu kotletów zalej kwaśną śmietaną. Możesz umieścić trzy liście liści laurowych dla smaku. Przykryj garnek i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut. Podawaj gotowe kotlety z dowolnym dodatkiem lub warzywami. Smacznego!

sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zsiadło?" 

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Chleb"darnicki" - 206   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 2 klasy - 220   kcal/100g
  • Chleb pszenny z mąki razowej - 250   kcal/100g
  • Chleb żytni z obranej mąki - 189   kcal/100g
  • Chleb żytni z mąki tapetowej - 181   kcal/100g
  • Chleb z otrębów białkowych - 182   kcal/100g
  • Chleb pszenny białkowy - 242   kcal/100g
  • Chleb zbożowy - 231   kcal/100g
  • Chleb"doktorski" - 232   kcal/100g
  • Chleb"Orłowski" - 211   kcal/100g
  • Chleb "Ukraiński" - 213   kcal/100g
  • Baton prosty - 248   kcal/100g
  • Bochenek mąki najwyższej jakości - 265   kcal/100g
  • Bułki miejskie z mąki klasy i - 254   kcal/100g
  • Bułka miejska - 261   kcal/100g
  • Bułka maślana - 252   kcal/100g
  • Baranki proste - 336   kcal/100g
  • Chleb - 254   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g

Podobne przepisy