skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kotlety w śmietanie? Przede wszystkim przygotuj mięso mielone. Jak zrobić mięso mielone? Mięso umyć, osuszyć i pokroić ostrym nożem na małe kawałki. Umieść mięso w misce blendera i dobrze zmiel. Możesz również użyć do tego maszynki do mięsa. Mięso mielone powinno być dość małe i jednorodne. Gotowałem z wieprzowiną, ale wołowina i kurczak będą działać.
Krok 2:
Posiekaj cebulę nożem, ale wygodniej jest natychmiast wlać ją do miski blendera wraz z mięsem. Chleb moczyć w zimnej wodzie. Możesz wziąć dowolny chleb (bochenek), użyłem czarnego, ale możesz być biały lub szary. Lepiej jest użyć wczorajszego chleba niż świeżego i odciąć jego skórki. Gdy chleb jest dobrze namoczony, wyciśnij go z nadmiaru płynu. Do mielonego mięsa dodaj posiekaną cebulę, okruchy chleba, sól, zmielony czarny pieprz i czosnek wyciśnięty przez prasę.
Krok 3:
Wszystko dobrze wymieszaj i dodaj żółtka. Ponownie zagnieść mięso mielone, aż będzie gładkie. Możesz nawet uderzyć mięso mielone w miskę, stanie się jeszcze delikatniejsze.
Krok 4:
Zbierając łyżkę mielonego mięsa mokrymi rękami, uformuj z niego podłużne lub okrągłe kotlety. Rozwałkuj paszteciki w mące.
Krok 5:
Rozgrzej patelnię z dodatkiem oleju roślinnego na średnim ogniu. Rozłóż porcję kotletów i smaż je przez 10 minut z każdej strony na złoty kolor. Usmaż wszystkie kotlety w ten sam sposób.
Krok 6:
Gdy wszystkie kotlety zostaną usmażone, przenieś je do innego naczynia, takiego jak garnek. Wlej niewielką ilość wrzącej wody na patelnię — będzie to sos. Wlej go do garnka z kotletami. Na wierzchu kotletów zalej kwaśną śmietaną. Możesz umieścić trzy liście liści laurowych dla smaku. Przykryj garnek i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut. Podawaj gotowe kotlety z dowolnym dodatkiem lub warzywami. Smacznego!
sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zsiadło?"
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Chleb"darnicki" - 206 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej 2 klasy - 220 kcal/100g
- Chleb pszenny z mąki razowej - 250 kcal/100g
- Chleb żytni z obranej mąki - 189 kcal/100g
- Chleb żytni z mąki tapetowej - 181 kcal/100g
- Chleb z otrębów białkowych - 182 kcal/100g
- Chleb pszenny białkowy - 242 kcal/100g
- Chleb zbożowy - 231 kcal/100g
- Chleb"doktorski" - 232 kcal/100g
- Chleb"Orłowski" - 211 kcal/100g
- Chleb "Ukraiński" - 213 kcal/100g
- Baton prosty - 248 kcal/100g
- Bochenek mąki najwyższej jakości - 265 kcal/100g
- Bułki miejskie z mąki klasy i - 254 kcal/100g
- Bułka miejska - 261 kcal/100g
- Bułka maślana - 252 kcal/100g
- Baranki proste - 336 kcal/100g
- Chleb - 254 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g