skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić cukinię w cieście z serem na patelni? Aby zrobić ciasto, wlej kefir do głębokiej miski. Kefir może mieć dowolny procent tłuszczu, ale od tego zależy smak i gęstość ciasta. Mam 3.2%. Dodaj suszony czosnek (na pewno nie przypali się na patelni, w przeciwieństwie do świeżego), sól i ostry mielony pieprz.
Krok 2:
Zetrzyj ser na drobnej tarce. Ser do tego ciasta jest potrzebny o ostrym, wyraźnym smaku, ponieważ smak gotowego dania będzie głównie zależeć od ciasta. Wymieszaj ciasto.
Krok 3:
Dodaj większość mąki pszennej premium do miski. Wymieszaj i oceń konsystencję ciasta. Powinien być gruby, ale nie stromy. Resztę mąki odłóż na bok, aby później regulować gęstość ciasta.
Krok 4:
Umyj młodą cukinię pod bieżącą wodą. Odetnij końcówki z obu stron i pokrój warzywa w kółka. Grubość cięcia będzie zależeć od tego, jaki stopień wysmażenia cukinii chcesz uzyskać: chrupiąca lub całkowicie miękka. Wybrałem grubość około centymetra, a moja cukinia była chrupiąca w środku. W związku z tym dla prawie stu procent miękkości warto wybrać grubość około pół centymetra.
Krok 5:
Za pomocą widelca zanurz pierwsze kółko cukinii w cieście. Wydawało mi się, że moje ciasto jest zbyt rzadkie i dodałem więcej mąki. Wszystko będzie zależeć od właściwości glutenu pojedynczej mąki. Skoncentruj się na konsystencji ciasta. Powinien być dobry i wystarczający! przyklej do cukinii, w przeciwnym razie jaki jest jej sens?
Krok 6:
Rozgrzej nieprzywierającą patelnię na średnim ogniu. Wlej olej słonecznikowy i podgrzej go. Bez względu na to, jak to zrobisz, ale masło powinno wystarczyć, od tego zależy, czy uzyskasz chrupiącą skórkę serową, czy cukinia przylgnie do dna. Nalałem około 3 mm.oleju na każdą partię. Wyślij pierwsze kółka treningowe cukinii do smażenia na średnim ogniu przez minutę, aż będą złote.
Krok 7:
Następnie smaż cukinię po drugiej stronie przez kolejną minutę lub półtorej do miękkości.
Krok 8:
Aby usunąć nadmiar oleju, ułóż gotową cukinię w cieście serowym na ręcznikach papierowych w jednej warstwie, aby skorupa nie zawilgociła. W ten sam sposób podsmaż całą cukinię.
warto zauważyć, że ciasto serowe nie jest najłatwiejsze do zrobienia! Pierwsza partia cukinii wyszła mi nieudana... dlatego polecam zrobić partię treningową w jednym lub dwóch kręgach cukinii. I już w zależności od sytuacji dostosuj gęstość ciasta, a także ilość oleju na patelni.
niestety zmniejszenie ilości oleju jest tutaj prawie niemożliwe. Wtedy cukinia bezlitośnie spali się na patelni-sprawdzone .
częściowo ratuje sytuację układanie gotowej cukinii na ręcznikach papierowych, ale mimo to danie okazuje się bardzo kaloryczne.
ale ciasto jest chrupiące i aromatyczne, a ser tostowy. Cukinia podkreśla ciasto swoją świeżością. I oczywiście jest bardzo smaczny!
smacznego!
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Czosnek w proszku - 331 kcal/100g
- Młoda cukinia - 24 kcal/100g