cukinia w cieście z serem na patelni

soczysta młoda cukinia w chrupiącej skórce serowej. To danie trudno przypisać diecie. Jest stworzony dla przyjemności gastronomicznej. Jeśli masz ochotę na cukinię, spróbuj zrobić ją według tego przepisu. Cukinia w chrupiącym cieście serowym na pewno nie pozostawi obojętnym.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 4 g
tłuszcze 50 % 14 g
węglowodany 36 % 10 g
185 kcal
IG: 33 / 0 / 67

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić cukinię w cieście z serem na patelni? Aby zrobić ciasto, wlej kefir do głębokiej miski. Kefir może mieć dowolny procent tłuszczu, ale od tego zależy smak i gęstość ciasta. Mam 3.2%. Dodaj suszony czosnek (na pewno nie przypali się na patelni, w przeciwieństwie do świeżego), sól i ostry mielony pieprz.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zetrzyj ser na drobnej tarce. Ser do tego ciasta jest potrzebny o ostrym, wyraźnym smaku, ponieważ smak gotowego dania będzie głównie zależeć od ciasta. Wymieszaj ciasto.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj większość mąki pszennej premium do miski. Wymieszaj i oceń konsystencję ciasta. Powinien być gruby, ale nie stromy. Resztę mąki odłóż na bok, aby później regulować gęstość ciasta.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj młodą cukinię pod bieżącą wodą. Odetnij końcówki z obu stron i pokrój warzywa w kółka. Grubość cięcia będzie zależeć od tego, jaki stopień wysmażenia cukinii chcesz uzyskać: chrupiąca lub całkowicie miękka. Wybrałem grubość około centymetra, a moja cukinia była chrupiąca w środku. W związku z tym dla prawie stu procent miękkości warto wybrać grubość około pół centymetra.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Za pomocą widelca zanurz pierwsze kółko cukinii w cieście. Wydawało mi się, że moje ciasto jest zbyt rzadkie i dodałem więcej mąki. Wszystko będzie zależeć od właściwości glutenu pojedynczej mąki. Skoncentruj się na konsystencji ciasta. Powinien być dobry i wystarczający! przyklej do cukinii, w przeciwnym razie jaki jest jej sens?

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozgrzej nieprzywierającą patelnię na średnim ogniu. Wlej olej słonecznikowy i podgrzej go. Bez względu na to, jak to zrobisz, ale masło powinno wystarczyć, od tego zależy, czy uzyskasz chrupiącą skórkę serową, czy cukinia przylgnie do dna. Nalałem około 3 mm.oleju na każdą partię. Wyślij pierwsze kółka treningowe cukinii do smażenia na średnim ogniu przez minutę, aż będą złote.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie smaż cukinię po drugiej stronie przez kolejną minutę lub półtorej do miękkości.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Aby usunąć nadmiar oleju, ułóż gotową cukinię w cieście serowym na ręcznikach papierowych w jednej warstwie, aby skorupa nie zawilgociła. W ten sam sposób podsmaż całą cukinię.

warto zauważyć, że ciasto serowe nie jest najłatwiejsze do zrobienia! Pierwsza partia cukinii wyszła mi nieudana... dlatego polecam zrobić partię treningową w jednym lub dwóch kręgach cukinii. I już w zależności od sytuacji dostosuj gęstość ciasta, a także ilość oleju na patelni.

niestety zmniejszenie ilości oleju jest tutaj prawie niemożliwe. Wtedy cukinia bezlitośnie spali się na patelni-sprawdzone .

częściowo ratuje sytuację układanie gotowej cukinii na ręcznikach papierowych, ale mimo to danie okazuje się bardzo kaloryczne.

ale ciasto jest chrupiące i aromatyczne, a ser tostowy. Cukinia podkreśla ciasto swoją świeżością. I oczywiście jest bardzo smaczny!

smacznego!

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Czosnek w proszku - 331   kcal/100g
  • Młoda cukinia - 24   kcal/100g

Podobne przepisy