skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić galaretowate ciasto z kapustą i jajkiem? Przygotuj jedzenie. Kefir nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu. Jaja kategorii C1. Pamiętaj, aby je umyć i osuszyć przed gotowaniem. Umyj kapustę, usuń zepsute i wgniecione górne liście.
Krok 2:
Najpierw przygotuj nadzienie jak zrobić nadzienie? Pokrój kapustę na plasterki, usuń łodygę i bardzo drobno posiekaj. Wlej olej roślinny na patelnię i włóż posiekaną kapustę. Najlepiej jest użyć młodej kapusty na ciasto. Dojrzała kapusta jest bardziej soczysta, Biała i nie daje goryczy, co czasami zdarza się młodym.
Krok 3:
Umieść patelnię na średnim ogniu i smaż kapustę przez 7-10 minut, aż będzie miękka. Jeśli obawiasz się, że kapusta się przypali lub wyschnie, dodaj trochę wody na patelnię. Sól, pieprz kapustę do smaku i zdejmij z ognia, aby ostygła. Włącz piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni.
Krok 4:
Gdy kapusta ostygnie, zrób ciasto. Jak zrobić ciasto? Wlej kefir do miski, rozbij w nim jedno jajko.
Krok 5:
Dodaj proszek do pieczenia i mieszaj, aż będzie gładki. Jeśli chcesz użyć sody oczyszczonej, pamiętaj, że potrzebuje 1/4 łyżeczki bez zjeżdżalni. W przeciwnym razie wypieki będą miały specyficzny smak sody.
Krok 6:
Połącz olej roślinny i masło, podgrzej mieszaninę. Można to zrobić na kuchence lub w kuchence mikrofalowej. Mieszaj je, aż będą gładkie i ostudź.
Krok 7:
Wlej schłodzoną masę maślaną do miski z kefirem i mieszaj, aż będzie gładka.
Krok 8:
W misce z podstawą kefiru przesiej mąkę przez drobne sito. Pozwoli to na nasycenie jej powietrzem, co sprawi, że wypieki będą bardziej przewiewne i usunie zanieczyszczenia, jeśli są tam dostępne. Wszystko dobrze wymieszaj, aż będzie gładkie ciasto, powinno mieć konsystencję śmietany.
Krok 9:
Nasmaruj naczynie do pieczenia 12*20 olejem roślinnym i całkowicie posyp mąką lub kaszą manną. Jest to tak zwana "Francuska koszula", która pozwala później wyjąć ciasto bez żadnych problemów. Wlej połowę ciasta do formy i spłaszcz.
Krok 10:
W formie na wierzchu ciasta ułóż smażoną kapustę równą warstwą.
Krok 11:
W misce rozbij jajko i dobrze wymieszaj widelcem. Wlać jajko równomiernie na warstwę kapusty.
Krok 12:
Przykryj warstwę kapusty pozostałym ciastem, aby nadzienie było pokryte.
Krok 13:
Włóż formę do ciasta do gorącego piekarnika i piecz przez 40-50 minut, aż będzie miękka. Wierzch ciasta powinien stać się rumiany, a powierzchnia po naciśnięciu gęsta i sprężysta.
Krok 14:
Niech ciasto trochę ostygnie i podawaj z mlekiem, słodką herbatą lub kawą.
Krok 15:
Smacznego!
gdy górna warstwa pieczenia jest lekko zrumieniona, sprawdź gotowość: przebij drewnianym szpikulcem w kilku miejscach, jeśli szpikulec wyjdzie suchy, formę (lub blachę do pieczenia) można wyjąć z piekarnika.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
ważne! Rozmiar formy powinien odpowiadać liczbie składników. Jeśli nie masz kształtu o średnicy odpowiedniej do przepisu lub chcesz upiec ciasto lub ciasto o większym lub mniejszym rozmiarze, wykonaj prawidłowe obliczenia i nie popełnij błędu, artykuł o tym pomoże, jak wybrać kształt o pożądanej średnicy .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g