galaretowate ciasto z jarmużem i jajkiem

rumiany, bujny, z najprostszych produktów! Galaretowate ciasto z kapustą i jajkiem-przepis z kategorii szybkich, w pośpiechu. Zawiera niedrogie składniki, które można znaleźć w każdej lodówce. Takie ciasto pomoże Ci, gdy chcesz pieczenia, ale nie ma dużo czasu na gotowanie.
LaliczAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 5 g
tłuszcze 47 % 14 g
węglowodany 37 % 11 g
193 kcal
IG: 36 / 0 / 64

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 5 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić galaretowate ciasto z kapustą i jajkiem? Przygotuj jedzenie. Kefir nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu. Jaja kategorii C1. Pamiętaj, aby je umyć i osuszyć przed gotowaniem. Umyj kapustę, usuń zepsute i wgniecione górne liście.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw przygotuj nadzienie jak zrobić nadzienie? Pokrój kapustę na plasterki, usuń łodygę i bardzo drobno posiekaj. Wlej olej roślinny na patelnię i włóż posiekaną kapustę. Najlepiej jest użyć młodej kapusty na ciasto. Dojrzała kapusta jest bardziej soczysta, Biała i nie daje goryczy, co czasami zdarza się młodym.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umieść patelnię na średnim ogniu i smaż kapustę przez 7-10 minut, aż będzie miękka. Jeśli obawiasz się, że kapusta się przypali lub wyschnie, dodaj trochę wody na patelnię. Sól, pieprz kapustę do smaku i zdejmij z ognia, aby ostygła. Włącz piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gdy kapusta ostygnie, zrób ciasto. Jak zrobić ciasto? Wlej kefir do miski, rozbij w nim jedno jajko.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj proszek do pieczenia i mieszaj, aż będzie gładki. Jeśli chcesz użyć sody oczyszczonej, pamiętaj, że potrzebuje 1/4 łyżeczki bez zjeżdżalni. W przeciwnym razie wypieki będą miały specyficzny smak sody.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Połącz olej roślinny i masło, podgrzej mieszaninę. Można to zrobić na kuchence lub w kuchence mikrofalowej. Mieszaj je, aż będą gładkie i ostudź.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej schłodzoną masę maślaną do miski z kefirem i mieszaj, aż będzie gładka.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W misce z podstawą kefiru przesiej mąkę przez drobne sito. Pozwoli to na nasycenie jej powietrzem, co sprawi, że wypieki będą bardziej przewiewne i usunie zanieczyszczenia, jeśli są tam dostępne. Wszystko dobrze wymieszaj, aż będzie gładkie ciasto, powinno mieć konsystencję śmietany.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Nasmaruj naczynie do pieczenia 12*20 olejem roślinnym i całkowicie posyp mąką lub kaszą manną. Jest to tak zwana "Francuska koszula", która pozwala później wyjąć ciasto bez żadnych problemów. Wlej połowę ciasta do formy i spłaszcz.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W formie na wierzchu ciasta ułóż smażoną kapustę równą warstwą.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    W misce rozbij jajko i dobrze wymieszaj widelcem. Wlać jajko równomiernie na warstwę kapusty.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Przykryj warstwę kapusty pozostałym ciastem, aby nadzienie było pokryte.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Włóż formę do ciasta do gorącego piekarnika i piecz przez 40-50 minut, aż będzie miękka. Wierzch ciasta powinien stać się rumiany, a powierzchnia po naciśnięciu gęsta i sprężysta.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Niech ciasto trochę ostygnie i podawaj z mlekiem, słodką herbatą lub kawą.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Smacznego!

gdy górna warstwa pieczenia jest lekko zrumieniona, sprawdź gotowość: przebij drewnianym szpikulcem w kilku miejscach, jeśli szpikulec wyjdzie suchy, formę (lub blachę do pieczenia) można wyjąć z piekarnika. 

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

ważne!  Rozmiar formy powinien odpowiadać liczbie składników. Jeśli nie masz kształtu o średnicy odpowiedniej do przepisu lub chcesz upiec ciasto lub ciasto o większym lub mniejszym rozmiarze, wykonaj prawidłowe obliczenia i nie popełnij błędu, artykuł o tym pomoże, jak wybrać kształt o pożądanej średnicy .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy