eskalopy wieprzowe na patelni

podawaj smażone eskalopy lepiej z sałatką ze świeżych warzyw. Możesz wziąć schab bez kości. Ale na kościach eskalopy wyglądają bardziej reprezentacyjnie.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 64 % 27 g
tłuszcze 36 % 15 g
węglowodany 0 % 0 g
247 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić eskalopy wieprzowe na patelni? Przygotuj składniki. Do eskalopek wieprzowych potrzebujemy: 2 polędwiczki wieprzowe, trochę oleju roślinnego do nasmarowania patelni, soli i pieprzu. Lepiej jest użyć mieszanki świeżo zmielonej papryki z młyna. Dzięki temu mięso będzie bardziej aromatyczne, a pieprz będzie lepiej wyczuwalny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Schab dokładnie opłucz i osusz. Owinąć mięso folią spożywczą i ubić młotkiem z obu stron.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny, połóż polędwicę i smaż na dużym ogniu na złoty kolor przez 5-8 minut, w zależności od pożądanego stopnia wysmażenia. Lekko posolić, pieprzyć nieprażoną stronę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Odwróć eskalopę i smaż przez kolejne 5-8 minut, aż pojawi się złoty kolor. Z gotowego schabu nie powinna wyciekać krew. Sól i pieprz wcześniej ugotowaną stronę i przełóż polędwicę na półmisek.

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury - punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Schab wędzony na surowo - 469   kcal/100g
  • Schab - 242   kcal/100g

Podobne przepisy