skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić eskalopy wieprzowe na patelni? Przygotuj składniki. Do eskalopek wieprzowych potrzebujemy: 2 polędwiczki wieprzowe, trochę oleju roślinnego do nasmarowania patelni, soli i pieprzu. Lepiej jest użyć mieszanki świeżo zmielonej papryki z młyna. Dzięki temu mięso będzie bardziej aromatyczne, a pieprz będzie lepiej wyczuwalny.
Krok 2:
Schab dokładnie opłucz i osusz. Owinąć mięso folią spożywczą i ubić młotkiem z obu stron.
Krok 3:
Na patelni rozgrzej olej roślinny, połóż polędwicę i smaż na dużym ogniu na złoty kolor przez 5-8 minut, w zależności od pożądanego stopnia wysmażenia. Lekko posolić, pieprzyć nieprażoną stronę.
Krok 4:
Odwróć eskalopę i smaż przez kolejne 5-8 minut, aż pojawi się złoty kolor. Z gotowego schabu nie powinna wyciekać krew. Sól i pieprz wcześniej ugotowaną stronę i przełóż polędwicę na półmisek.
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury - punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Schab wędzony na surowo - 469 kcal/100g
- Schab - 242 kcal/100g