skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kotlety Kijowskie z mielonego kurczaka? Przygotuj jedzenie. Do mięsa mielonego najlepiej nadaje się filet z piersi kurczaka. Weź dowolne warzywa-wziąłem pietruszkę i koperek. Wyjmij masło z lodówki na około godzinę przed rozpoczęciem gotowania — powinno stać się miękkie. Wybierz wysokiej jakości i naturalny olej, bez tłuszczów roślinnych.
Krok 2:
Usuń twarde łodygi i wiotkie liście z zieleni, opłucz, osusz i drobno posiekaj.
Krok 3:
Wymieszaj posiekane warzywa z miękkim masłem. Powinna uzyskać jednorodną masę. Możesz go zmielić za pomocą blendera. Mieszałem tylko łyżką.
Krok 4:
Z powstałej masy uformuj brykiet, który następnie wygodnie podzieli się na 4 identyczne kawałki (patrz krok 7) i wstaw do lodówki lub zamrażarki. Powstałe nadzienie z zielonego masła powinno stać się twarde.
Krok 5:
Przygotuj mięso mielone. Aby to zrobić, opłucz filet z kurczaka pod bieżącą wodą i osusz ręcznikami papierowymi, aby usunąć nadmiar wody. Następnie dwukrotnie przekręć maszynkę do mięsa z małymi lub średnimi otworami.
Krok 6:
Do mięsa mielonego dodaj sól i pieprz.
Krok 7:
Dokładnie zagnieść mięso mielone, aż będzie gładkie, podzielić na 4 identyczne części i z każdej uformować kulkę. Podziel schłodzone nadzienie na 4 identyczne części.
Krok 8:
Do panierowania posyp mąkę i bułkę tartą na płaskie talerze. W przypadku jajek weź niezbyt głęboki, szeroki talerz. Umyj jajka, wytrzyj ręcznikiem i ubij trzepaczką lub widelcem, aż będą gładkie. Nie trzeba ubijać, aż powstanie gęsta piana.
Krok 9:
Uformuj placki. Aby to zrobić, spłaszcz kulkę w ciasto o średnicy około 10 cm, Umieść nadzienie na środku i delikatnie uszczypnij krawędzie, aby uzyskać Podłużny kotlet. Następnie delikatnie ściśnij kotlet dłonią ze wszystkich stron, aby mięso mielone ciasno owinęło nadzienie.
Krok 10:
Rozwałkuj kotlet ze wszystkich stron w mące.
Krok 11:
Przenieś na talerz z ubitymi jajkami i zanurz kotlet ze wszystkich stron.
Krok 12:
Następnie obtocz kotlet w bułce tartej. Trwała wielowarstwowa panierka zapobiegnie wyciekowi oleju. Jest to bardzo ważne, ponieważ jeśli wycieknie olej, smak kotletów zostanie zepsuty. Dla większej pewności powtórz kroki 11 i 12 — ponownie zanurz kotlet najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej.
Krok 13:
Bez względu na to, jakie naczynia do głębokiego smażenia weźmiesz, wlej tyle oleju, aby kotlety zatopiły się w nim prawie do połowy. Rozgrzej olej na średnim ogniu, ponieważ praca z gorącym olejem jest niebezpieczna i może się poparzyć. Aby zapobiec rozpryskiwaniu się oleju, możesz dodać do niego szczyptę soli, wchłonie wilgoć, jeśli taka istnieje. Zanurz kotlety w oleju. Wymieszaj je łyżką cedzakową, aby równomiernie się upiekły i nie przykleiły do dna.
Krok 14:
Jeśli zauważysz, że kotlety ciemnieją zbyt szybko, zmniejsz ogień. Smaż je na złoty kolor ze wszystkich stron. Zajęło mi to około 2 minut z każdej strony. Gotowe kotlety włożyć do żaroodpornej formy i wstawić na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Tam w końcu się dogonią. Podawaj kotlety w stylu Kijowskim z dowolnym dodatkiem, zawsze na gorąco. Smacznego!
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g