kotlety Kijowskie z mielonego kurczaka

oryginalne, przepyszne, pyszne, dla całej rodziny! Kotlety Kijowskie z mielonego kurczaka są niezwykle delikatne i soczyste dzięki płynnemu kremowemu nadzieniu. Zawsze myślałem, że są bardzo trudne do przygotowania, ale okazało się, że proces jest szybki i dość prosty.
RopotushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 14 g
tłuszcze 63 % 35 g
węglowodany 13 % 7 g
391 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kotlety Kijowskie z mielonego kurczaka? Przygotuj jedzenie. Do mięsa mielonego najlepiej nadaje się filet z piersi kurczaka. Weź dowolne warzywa-wziąłem pietruszkę i koperek. Wyjmij masło z lodówki na około godzinę przed rozpoczęciem gotowania — powinno stać się miękkie. Wybierz wysokiej jakości i naturalny olej, bez tłuszczów roślinnych.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Usuń twarde łodygi i wiotkie liście z zieleni, opłucz, osusz i drobno posiekaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wymieszaj posiekane warzywa z miękkim masłem. Powinna uzyskać jednorodną masę. Możesz go zmielić za pomocą blendera. Mieszałem tylko łyżką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Z powstałej masy uformuj brykiet, który następnie wygodnie podzieli się na 4 identyczne kawałki (patrz krok 7) i wstaw do lodówki lub zamrażarki. Powstałe nadzienie z zielonego masła powinno stać się twarde.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przygotuj mięso mielone. Aby to zrobić, opłucz filet z kurczaka pod bieżącą wodą i osusz ręcznikami papierowymi, aby usunąć nadmiar wody. Następnie dwukrotnie przekręć maszynkę do mięsa z małymi lub średnimi otworami.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Do mięsa mielonego dodaj sól i pieprz.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dokładnie zagnieść mięso mielone, aż będzie gładkie, podzielić na 4 identyczne części i z każdej uformować kulkę. Podziel schłodzone nadzienie na 4 identyczne części.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Do panierowania posyp mąkę i bułkę tartą na płaskie talerze. W przypadku jajek weź niezbyt głęboki, szeroki talerz. Umyj jajka, wytrzyj ręcznikiem i ubij trzepaczką lub widelcem, aż będą gładkie. Nie trzeba ubijać, aż powstanie gęsta piana.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Uformuj placki. Aby to zrobić, spłaszcz kulkę w ciasto o średnicy około 10 cm, Umieść nadzienie na środku i delikatnie uszczypnij krawędzie, aby uzyskać Podłużny kotlet. Następnie delikatnie ściśnij kotlet dłonią ze wszystkich stron, aby mięso mielone ciasno owinęło nadzienie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozwałkuj kotlet ze wszystkich stron w mące.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przenieś na talerz z ubitymi jajkami i zanurz kotlet ze wszystkich stron.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Następnie obtocz kotlet w bułce tartej. Trwała wielowarstwowa panierka zapobiegnie wyciekowi oleju. Jest to bardzo ważne, ponieważ jeśli wycieknie olej, smak kotletów zostanie zepsuty. Dla większej pewności powtórz kroki 11 i 12 — ponownie zanurz kotlet najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Bez względu na to, jakie naczynia do głębokiego smażenia weźmiesz, wlej tyle oleju, aby kotlety zatopiły się w nim prawie do połowy. Rozgrzej olej na średnim ogniu, ponieważ praca z gorącym olejem jest niebezpieczna i może się poparzyć. Aby zapobiec rozpryskiwaniu się oleju, możesz dodać do niego szczyptę soli, wchłonie wilgoć, jeśli taka istnieje. Zanurz kotlety w oleju. Wymieszaj je łyżką cedzakową, aby równomiernie się upiekły i nie przykleiły do dna.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Jeśli zauważysz, że kotlety ciemnieją zbyt szybko, zmniejsz ogień. Smaż je na złoty kolor ze wszystkich stron. Zajęło mi to około 2 minut z każdej strony. Gotowe kotlety włożyć do żaroodpornej formy i wstawić na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Tam w końcu się dogonią. Podawaj kotlety w stylu Kijowskim z dowolnym dodatkiem, zawsze na gorąco. Smacznego!

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy