bulgur z mięsem wieprzowym i warzywami na patelni

jasne, smaczne, satysfakcjonujące, w pośpiechu, na każdy dzień! Bulgur z mięsem wieprzowym i warzywami na patelni to wspaniała opcja na lunch lub kolację dla całej rodziny. Ta kasza świetnie komponuje się z mięsem i różnymi warzywami! I gotuje się szybko!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 6 g
tłuszcze 33 % 7 g
węglowodany 38 % 8 g
123 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić bulgur z wieprzowiną i warzywami na patelni? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Wszystkie warzywa dobrze spłucz pod bieżącą wodą z zanieczyszczeń. Zielony groszek można stosować zarówno świeży, jak i mrożony. Nie jest konieczne wstępne rozmrażanie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój mięso wieprzowe na kawałki i smaż na dużym ogniu z dodatkiem niewielkiej ilości oleju roślinnego. Kawałki mięsa powinny się trochę usmażyć.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Drobno posiekaj cebulę. Marchewki można pokroić na duże kawałki i zetrzeć.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj cebulę i marchewkę na patelnię do mięsa i smaż przez kolejne 3-5 minut. Z warzyw pojawi się charakterystyczny aromat.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie dodaj posiekaną paprykę i pomidory. Kształt cięcia może być dowolny. Skoncentruj się na swoich upodobaniach.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Bulgur opłucz kilka razy w zimnej wodzie. Następnie spuść z niego całą wodę i włóż bulgur na patelnię.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Napełnij wszystko gorącą wodą. Dlaczego gorąco? W takim przypadku nie będzie różnicy temperatur dla mięsa, a wszystkie składniki będą równomiernie gotować.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozłóż zielony groszek na całej powierzchni. Do smaku dodaj trochę soli i przypraw. Doprowadzić do wrzenia. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj na małym ogniu przez 20-25 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W tym czasie bulgur wchłonie całą wodę i stanie się miękki. A mięso będzie miało czas na pełne ugotowanie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zdejmij patelnię z ognia, rozłóż naczynie na talerzach i podawaj! Smacznego!

ważne! Artykuł pomoże gotować z bulguru smacznie, łatwo i różnorodnie "bulgur: Poznaj się bliżej i śmiało gotuj!"

możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Bulgur - 342   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy