skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić marynatę z buraków z buraków jak w jadalni? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Lepiej wcześniej ugotować lub upiec buraki. Będzie miała czas na ochłodzenie i będzie z nią wygodnie pracować. Przygotuj buraki w dowolny sposób - w piekarniku, kuchence mikrofalowej, podwójnym bojlerze lub, jak ja, po prostu ugotuj. Weź średnią lub dużą cebulę.
Krok 2:
Opłucz buraki z brudu, włóż do głębokiego garnka i przykryj wodą. Doprowadzić na dużym ogniu do wrzenia i gotować na średnim ogniu pod przykryciem przez godzinę po ugotowaniu. Nie przycinaj ogonów, aby sok nie wydostał się przez plastry, a buraki nie straciły smaku. Spuść gorącą wodę i zalej zimną. Pozostaw na co najmniej 15 minut. Więc buraki osiągają gotowość i szybciej się ochładzają.
Krok 3:
Cebulę obrać, opłukać i pokroić w małe kostki. Podgrzej głęboką patelnię z grubym dnem, delikatnie, aby się nie poparzyć, wlej na nią olej roślinny i przenieś posiekaną cebulę. Smażyć na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż będzie miękka. Zajęło mi to około 3 minut.
Krok 4:
Obierz, opłucz i posiekaj czosnek w dowolny dogodny sposób. Pokroiłam nożem. Dodaj koncentrat pomidorowy i czosnek do cebuli, wymieszaj i smaż przez kolejne 2-3 minuty na średnim ogniu. Możesz zmienić ilość koncentratu pomidorowego według własnych upodobań. Dodałem jedną łyżkę, ponieważ makaron wydawał mi się zbyt nasycony.
Krok 5:
Obierz buraki, zetrzyj na grubej tarce i przenieś na patelnię.
Krok 6:
Mieszając, smaż przez kolejne 2-3 minuty.
Krok 7:
Zdejmij z ognia, dodaj sól, cukier i ocet do smaku.
marynatę z buraków można podawać zarówno na zimno, jak i na gorąco - to kwestia gustu. Lubię bardziej na zimno.
zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
koncentrat pomidorowy w tym przepisie można zastąpić pomidorami we własnym soku, świeżymi pomidorami lub keczupem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g