marynata z buraków buraczanych jak w jadalni

Diner, fast food, na obiad! Marynata z buraków, jak w jadalni , jest zarówno dobrym gorącym dodatkiem, jak i zimną sałatką. Do gotowania potrzebujesz minimum składników. Jeśli ugotujesz lub upieksz buraki z wyprzedzeniem, cały proces zajmie kilka minut.
RopotushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 2 g
tłuszcze 28 % 5 g
węglowodany 61 % 11 g
85 kcal
IG: 33 / 0 / 67

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić marynatę z buraków z buraków jak w jadalni? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Lepiej wcześniej ugotować lub upiec buraki. Będzie miała czas na ochłodzenie i będzie z nią wygodnie pracować. Przygotuj buraki w dowolny sposób - w piekarniku, kuchence mikrofalowej, podwójnym bojlerze lub, jak ja, po prostu ugotuj. Weź średnią lub dużą cebulę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz buraki z brudu, włóż do głębokiego garnka i przykryj wodą. Doprowadzić na dużym ogniu do wrzenia i gotować na średnim ogniu pod przykryciem przez godzinę po ugotowaniu. Nie przycinaj ogonów, aby sok nie wydostał się przez plastry, a buraki nie straciły smaku. Spuść gorącą wodę i zalej zimną. Pozostaw na co najmniej 15 minut. Więc buraki osiągają gotowość i szybciej się ochładzają.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Cebulę obrać, opłukać i pokroić w małe kostki. Podgrzej głęboką patelnię z grubym dnem, delikatnie, aby się nie poparzyć, wlej na nią olej roślinny i przenieś posiekaną cebulę. Smażyć na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż będzie miękka. Zajęło mi to około 3 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz, opłucz i posiekaj czosnek w dowolny dogodny sposób. Pokroiłam nożem. Dodaj koncentrat pomidorowy i czosnek do cebuli, wymieszaj i smaż przez kolejne 2-3 minuty na średnim ogniu. Możesz zmienić ilość koncentratu pomidorowego według własnych upodobań. Dodałem jedną łyżkę, ponieważ makaron wydawał mi się zbyt nasycony.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz buraki, zetrzyj na grubej tarce i przenieś na patelnię.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Mieszając, smaż przez kolejne 2-3 minuty.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zdejmij z ognia, dodaj sól, cukier i ocet do smaku.

marynatę z buraków można podawać zarówno na zimno, jak i na gorąco - to kwestia gustu. Lubię bardziej na zimno.

zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

koncentrat pomidorowy w tym przepisie można zastąpić pomidorami we własnym soku, świeżymi pomidorami lub keczupem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy