pączki z kremem

delikatne, kremowe, z dzieciństwa! Zjedzone natychmiast! Co może być smaczniejszego niż apetyczny, delikatny, kremowy, umiarkowanie słodki pączek? Cóż, oczywiście nadziewany pączek! Pączki z kremem są bardzo łatwe do przygotowania, z najprostszych składników, które każda gospodyni prawdopodobnie ma pod ręką.
IrenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 7 g
tłuszcze 20 % 10 g
węglowodany 67 % 34 g
245 kcal
IG: 9 / 0 / 91

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pączki z kremem? Najpierw musisz przygotować ciasto na ciasto drożdżowe. Podgrzej mleko do lekko ciepłego stanu. Dodaj cukier i drożdże. Wymieszaj i dodaj 150 gramów mąki. Dokładnie wymieszaj, przykryj ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na 20 minut.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj jajko, stopione masło, 350 gramów mąki, soli i wanilii do ciasta. Zagnieść ciasto. Ciasto przykrywamy ręcznikiem i usuwamy na około 35-40 minut, ciasto powinno podwoić swoją objętość. Następnie ugniatamy ciasto i usuwamy je na drugi wzrost przez kolejne 30 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozwałkuj ciasto na warstwę o grubości około 1,5 cm, Wytnij półfabrykaty na przyszłe pączki szklanką. Przykryj półfabrykaty ręcznikiem i pozostaw na około 20-25 minut.W międzyczasie przygotujemy krem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wymieszaj cukier ze skrobią. Dodaj wanilię i 100 gramów mleka do jajka, wymieszaj, dodaj cukier ze skrobią i dokładnie wymieszaj. Przynieś 200 gramów mleka do wrzenia i wlej cienki strumień do mieszanki jajecznej. Wymieszaj, wlej mieszaninę do rondla i na małym ogniu, stale mieszając trzepaczką, doprowadzaj krem do zagęszczenia. Gdy tylko krem zgęstnieje, zdejmij z ognia, przenieś do zimnej miski, przykryj folią spożywczą i pozwól kremowi ostygnąć.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj masło o temperaturze pokojowej do kremu i uderz blenderem, aż będzie gładkie. Przenieś krem do torby cukierniczej ze specjalną dyszą.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozgrzej olej roślinny. Smażyć pączki z obu stron na złoty kolor. Gotowe pączki układamy na ręcznikach papierowych, aby wchłonąć nadmiar oleju. Każdy pączek zwijamy w cukier lub cukier puder.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W każdym pączku z boku robimy dziurę nożem, wypełniamy kremem. Pączki są gotowe. Smacznego!

historia pochodzenia pączków jest dyskutowana od lat. Samo słowo " pączek "ma polskie korzenie i pochodzi od słowa" pączek", co oznacza"słodki okrągły placek". Oto takie słodkie zaokrąglone ciasta, a nawet nadziewane kremem, idealne na spotkania z herbatą.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wanilia - 288   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g
  • Świeże drożdże - 109   kcal/100g

Podobne przepisy