skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pączki z kremem? Najpierw musisz przygotować ciasto na ciasto drożdżowe. Podgrzej mleko do lekko ciepłego stanu. Dodaj cukier i drożdże. Wymieszaj i dodaj 150 gramów mąki. Dokładnie wymieszaj, przykryj ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na 20 minut.
Krok 2:
Dodaj jajko, stopione masło, 350 gramów mąki, soli i wanilii do ciasta. Zagnieść ciasto. Ciasto przykrywamy ręcznikiem i usuwamy na około 35-40 minut, ciasto powinno podwoić swoją objętość. Następnie ugniatamy ciasto i usuwamy je na drugi wzrost przez kolejne 30 minut.
Krok 3:
Rozwałkuj ciasto na warstwę o grubości około 1,5 cm, Wytnij półfabrykaty na przyszłe pączki szklanką. Przykryj półfabrykaty ręcznikiem i pozostaw na około 20-25 minut.W międzyczasie przygotujemy krem.
Krok 4:
Wymieszaj cukier ze skrobią. Dodaj wanilię i 100 gramów mleka do jajka, wymieszaj, dodaj cukier ze skrobią i dokładnie wymieszaj. Przynieś 200 gramów mleka do wrzenia i wlej cienki strumień do mieszanki jajecznej. Wymieszaj, wlej mieszaninę do rondla i na małym ogniu, stale mieszając trzepaczką, doprowadzaj krem do zagęszczenia. Gdy tylko krem zgęstnieje, zdejmij z ognia, przenieś do zimnej miski, przykryj folią spożywczą i pozwól kremowi ostygnąć.
Krok 5:
Dodaj masło o temperaturze pokojowej do kremu i uderz blenderem, aż będzie gładkie. Przenieś krem do torby cukierniczej ze specjalną dyszą.
Krok 6:
Rozgrzej olej roślinny. Smażyć pączki z obu stron na złoty kolor. Gotowe pączki układamy na ręcznikach papierowych, aby wchłonąć nadmiar oleju. Każdy pączek zwijamy w cukier lub cukier puder.
Krok 7:
W każdym pączku z boku robimy dziurę nożem, wypełniamy kremem. Pączki są gotowe. Smacznego!
historia pochodzenia pączków jest dyskutowana od lat. Samo słowo " pączek "ma polskie korzenie i pochodzi od słowa" pączek", co oznacza"słodki okrągły placek". Oto takie słodkie zaokrąglone ciasta, a nawet nadziewane kremem, idealne na spotkania z herbatą.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wanilia - 288 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g
- Świeże drożdże - 109 kcal/100g