skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić naleśniki na kwaśnym mleku z dziurami? Odmierz potrzebne składniki.
Krok 2:
Ubij jajka z cukrem, aż cukier całkowicie się rozpuści. Dodaj wanilinę.
Krok 3:
Wlej kwaśne mleko do jajek. Wymieszać.
Krok 4:
Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i solą i Dodaj części do ciasta. Ciasto powinno być jednorodne, bez grudek.
Krok 5:
Zagotuj wodę i wlej do ciasta, mieszając szybko i stale.
Krok 6:
Wlej olej roślinny i wymieszaj.
Krok 7:
Dobrze rozgrzej patelnię na średnim ogniu, posmaruj olejem roślinnym. Piecz naleśniki z obu stron na jasny złoty kolor.
Krok 8:
Ułóż gotowe naleśniki jeden na drugim, w razie potrzeby posmaruj krawędzie roztopionym masłem.
czym różnią się wanilia, wanilina, ekstrakt waniliowy i cukier waniliowy, jak prawidłowo je stosować i zastępować, aby nie zepsuć smaku potrawy , Czytaj w tym artykule .
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Kwaśne mleko - 60 kcal/100g