naleśniki na kwaśnym mleku z dziurkami

jeśli mleko jest kwaśne, nie spiesz się do nalewania-upiecz naleśniki. Kwaśne mleko można zastąpić kwaśnym mlekiem. Jest bardziej lepki, więc naleśniki będą wspanialsze i bardziej miękkie. Naleśniki są bardzo piękne-smażone, z wieloma małymi otworami.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 4 g
tłuszcze 35 % 11 g
węglowodany 52 % 16 g
182 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić naleśniki na kwaśnym mleku z dziurami? Odmierz potrzebne składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ubij jajka z cukrem, aż cukier całkowicie się rozpuści. Dodaj wanilinę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej kwaśne mleko do jajek. Wymieszać.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i solą i Dodaj części do ciasta. Ciasto powinno być jednorodne, bez grudek.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zagotuj wodę i wlej do ciasta, mieszając szybko i stale.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej olej roślinny i wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dobrze rozgrzej patelnię na średnim ogniu, posmaruj olejem roślinnym. Piecz naleśniki z obu stron na jasny złoty kolor.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ułóż gotowe naleśniki jeden na drugim, w razie potrzeby posmaruj krawędzie roztopionym masłem.

czym różnią się wanilia, wanilina, ekstrakt waniliowy i cukier waniliowy, jak prawidłowo je stosować i zastępować, aby nie zepsuć smaku potrawy , Czytaj w tym artykule .

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Kwaśne mleko - 60   kcal/100g

Podobne przepisy